6 °C Budapest

Kitört az optimizmus!

Pénzcentrum
2007. november 16. 14:02

Legalábbis az Ecostat konjunktúra-indexe alapján a hazai kis- és középvállalkozások derűlátóbbnak bizonyulnak az előző időszakhoz képest. Ez a legnagyobb 100 vállalatra már nem érvényes, náluk inkább a bizonytalanság érvényes, lássuk, miért.


A TOP-100 konjunktúra-index az idei év tizedik havában 91,2 százalékot tett ki, míg a kkv konjunktúra-index 94,8 százalékot. Előbbi az utolsó három hónap során csökkenést mutatott, míg utóbbi szeptember óta mutat kismértékű javulást.


A 100 legnagyobb vállalat mérsékelt optimizmussal tekint a növekedési lehetőségekre, a konjunktúra-index emelkedő tendenciája így mérséklődött. A kkv-k üzleti bizalma azonban stabilnak mondható.

Gazdasági feltételek


A nagyvállalatok között a nemzetgazdaságban javulást és stabilitást jelző cégek aránya 82 százalék, amely magasabb a szeptemberi értéknél. A kkv-k esetében azonban emelkedett a pesszimista várakozásokkal rendelkezők aránya.


Saját vállalkozásuk szempontjából már jóval optimistábbak a cégek, mind a TOP-100, mind pedig a kkv-kategóriában. Ez utóbbiak esetében ráadásul egy éves időtávon a maximumára emelkedett az optimista várakozások aránya.


Októberben a tevékenységüket bővítő cégek aránya 33 százalékról 40 százalékra emelkedett, s a hat hónapon belül tevékenysége bővítésére készülő cégek több mint fele 5 százalék alatti fejlesztést tervez. A beszállítói lehetőségek megítélése kedvezőtlenebb az előző havinál, a pozitív válaszok aránya 23 százalékra csökkent a szeptemberi 26 százalékról.

Az elkövetkező fél év során a nagyvállalatok negyede a belföldi kereslet élénkülésével számol, míg szinten maradást feltételez minden második nagyvállalat. A belföldi értékesítés megítélése valamelyest javult, a külföldi értékesítésé pedig rendkívül kedvező.

A kkv-k válasza alapján a tevékenység bővítését továbbra is elsősorban az elégtelen belföldi kereslet mérsékli, másodsorban a gazdasági környezet bizonytalansága. Szeptemberhez képest a második helyről a negyedikre sorolódott a tőkehiány. A következő fél évben a likviditás változatlanságát feltételezi a kkv-k 59 százaléka, míg pénzügyi helyzetének rosszabbodásától 22 százalék tart. A finanszírozási nehézségek enyhítésére a legtöbb cég fejlesztéseinek elhalasztásához folyamodna.

Beruházás


A TOP-100 vállalat beruházási hajlandósága 130,3 százalékra emelkedett, így megfordult a csökkenő tendencia. A kkv-k kiemelkedő előző havi beruházási hajlandósága visszatért a jóval reálisabb értékre, 51,3 százalékra. Ez utóbbi szektorban a korlátozó tényezők rangsorában vezető helyen a belföldi kereslet csökkenése, második helyen pedig a bizonytalannak ítélt jövő áll.


Infláció

A nagyvállalatok szerint a fogyasztói árak átlagos emelkedése idén 6,1 százalék lesz, míg a kisvállalatok szerint 7,1 százalék. A kkv-k körében a saját hatáskörű értékesítési áremelési szándék az előző hónaphoz képest nem változott, 4,5 százalékot tett ki.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?