Kitört az optimizmus!

Pénzcentrum
2007. november 16. 14:02

Legalábbis az Ecostat konjunktúra-indexe alapján a hazai kis- és középvállalkozások derűlátóbbnak bizonyulnak az előző időszakhoz képest. Ez a legnagyobb 100 vállalatra már nem érvényes, náluk inkább a bizonytalanság érvényes, lássuk, miért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A TOP-100 konjunktúra-index az idei év tizedik havában 91,2 százalékot tett ki, míg a kkv konjunktúra-index 94,8 százalékot. Előbbi az utolsó három hónap során csökkenést mutatott, míg utóbbi szeptember óta mutat kismértékű javulást.


A 100 legnagyobb vállalat mérsékelt optimizmussal tekint a növekedési lehetőségekre, a konjunktúra-index emelkedő tendenciája így mérséklődött. A kkv-k üzleti bizalma azonban stabilnak mondható.

Gazdasági feltételek


A nagyvállalatok között a nemzetgazdaságban javulást és stabilitást jelző cégek aránya 82 százalék, amely magasabb a szeptemberi értéknél. A kkv-k esetében azonban emelkedett a pesszimista várakozásokkal rendelkezők aránya.


Saját vállalkozásuk szempontjából már jóval optimistábbak a cégek, mind a TOP-100, mind pedig a kkv-kategóriában. Ez utóbbiak esetében ráadásul egy éves időtávon a maximumára emelkedett az optimista várakozások aránya.


Októberben a tevékenységüket bővítő cégek aránya 33 százalékról 40 százalékra emelkedett, s a hat hónapon belül tevékenysége bővítésére készülő cégek több mint fele 5 százalék alatti fejlesztést tervez. A beszállítói lehetőségek megítélése kedvezőtlenebb az előző havinál, a pozitív válaszok aránya 23 százalékra csökkent a szeptemberi 26 százalékról.

Az elkövetkező fél év során a nagyvállalatok negyede a belföldi kereslet élénkülésével számol, míg szinten maradást feltételez minden második nagyvállalat. A belföldi értékesítés megítélése valamelyest javult, a külföldi értékesítésé pedig rendkívül kedvező.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kkv-k válasza alapján a tevékenység bővítését továbbra is elsősorban az elégtelen belföldi kereslet mérsékli, másodsorban a gazdasági környezet bizonytalansága. Szeptemberhez képest a második helyről a negyedikre sorolódott a tőkehiány. A következő fél évben a likviditás változatlanságát feltételezi a kkv-k 59 százaléka, míg pénzügyi helyzetének rosszabbodásától 22 százalék tart. A finanszírozási nehézségek enyhítésére a legtöbb cég fejlesztéseinek elhalasztásához folyamodna.

Beruházás


A TOP-100 vállalat beruházási hajlandósága 130,3 százalékra emelkedett, így megfordult a csökkenő tendencia. A kkv-k kiemelkedő előző havi beruházási hajlandósága visszatért a jóval reálisabb értékre, 51,3 százalékra. Ez utóbbi szektorban a korlátozó tényezők rangsorában vezető helyen a belföldi kereslet csökkenése, második helyen pedig a bizonytalannak ítélt jövő áll.


Infláció

A nagyvállalatok szerint a fogyasztói árak átlagos emelkedése idén 6,1 százalék lesz, míg a kisvállalatok szerint 7,1 százalék. A kkv-k körében a saját hatáskörű értékesítési áremelési szándék az előző hónaphoz képest nem változott, 4,5 százalékot tett ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09