6 °C Budapest

Kitört az optimizmus!

Pénzcentrum
2007. november 16. 14:02

Legalábbis az Ecostat konjunktúra-indexe alapján a hazai kis- és középvállalkozások derűlátóbbnak bizonyulnak az előző időszakhoz képest. Ez a legnagyobb 100 vállalatra már nem érvényes, náluk inkább a bizonytalanság érvényes, lássuk, miért.


A TOP-100 konjunktúra-index az idei év tizedik havában 91,2 százalékot tett ki, míg a kkv konjunktúra-index 94,8 százalékot. Előbbi az utolsó három hónap során csökkenést mutatott, míg utóbbi szeptember óta mutat kismértékű javulást.


A 100 legnagyobb vállalat mérsékelt optimizmussal tekint a növekedési lehetőségekre, a konjunktúra-index emelkedő tendenciája így mérséklődött. A kkv-k üzleti bizalma azonban stabilnak mondható.

Gazdasági feltételek


A nagyvállalatok között a nemzetgazdaságban javulást és stabilitást jelző cégek aránya 82 százalék, amely magasabb a szeptemberi értéknél. A kkv-k esetében azonban emelkedett a pesszimista várakozásokkal rendelkezők aránya.


Saját vállalkozásuk szempontjából már jóval optimistábbak a cégek, mind a TOP-100, mind pedig a kkv-kategóriában. Ez utóbbiak esetében ráadásul egy éves időtávon a maximumára emelkedett az optimista várakozások aránya.


Októberben a tevékenységüket bővítő cégek aránya 33 százalékról 40 százalékra emelkedett, s a hat hónapon belül tevékenysége bővítésére készülő cégek több mint fele 5 százalék alatti fejlesztést tervez. A beszállítói lehetőségek megítélése kedvezőtlenebb az előző havinál, a pozitív válaszok aránya 23 százalékra csökkent a szeptemberi 26 százalékról.

Az elkövetkező fél év során a nagyvállalatok negyede a belföldi kereslet élénkülésével számol, míg szinten maradást feltételez minden második nagyvállalat. A belföldi értékesítés megítélése valamelyest javult, a külföldi értékesítésé pedig rendkívül kedvező.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kkv-k válasza alapján a tevékenység bővítését továbbra is elsősorban az elégtelen belföldi kereslet mérsékli, másodsorban a gazdasági környezet bizonytalansága. Szeptemberhez képest a második helyről a negyedikre sorolódott a tőkehiány. A következő fél évben a likviditás változatlanságát feltételezi a kkv-k 59 százaléka, míg pénzügyi helyzetének rosszabbodásától 22 százalék tart. A finanszírozási nehézségek enyhítésére a legtöbb cég fejlesztéseinek elhalasztásához folyamodna.

Beruházás


A TOP-100 vállalat beruházási hajlandósága 130,3 százalékra emelkedett, így megfordult a csökkenő tendencia. A kkv-k kiemelkedő előző havi beruházási hajlandósága visszatért a jóval reálisabb értékre, 51,3 százalékra. Ez utóbbi szektorban a korlátozó tényezők rangsorában vezető helyen a belföldi kereslet csökkenése, második helyen pedig a bizonytalannak ítélt jövő áll.


Infláció

A nagyvállalatok szerint a fogyasztói árak átlagos emelkedése idén 6,1 százalék lesz, míg a kisvállalatok szerint 7,1 százalék. A kkv-k körében a saját hatáskörű értékesítési áremelési szándék az előző hónaphoz képest nem változott, 4,5 százalékot tett ki.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm