22 °C Budapest

Egyre szomorúbb kilátások: mi lesz így a magyar cégekkel?

Pénzcentrum
2007. november 15. 09:00

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet legutóbbi kutatási eredményei szerint a magyar cégek üzleti helyzetét és jövedelmezőségét tükröző mutatók jelentősen romlottak - írja a Világgazdaság.

A konjuktúramutató minden részeleme, mint a termelési szint, a várható jövedelmezőség, vagy a beruházási aktivitás, csökkentést mutatott. A tavalyi adatokhoz képest mind a belföldi, mind az exportértékesítésre vonatkozó várakozások romlottak, és egyelőre nem is lehet érdemi javulásra számítani.

A bizonytalansági mutató 1998 óta az idén a legmagasabb, vagyis tovább nő a magyar cégek körében a rövid távú kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság. Az ipar helyzete ugyan még kedvező, de a termelés növekedési üteme ezen a területen is csökken. Az idegenforgalom, a szállítás, és az egyéb szolgáltatások terültén viszont jelentős romlás tapasztalható.

A konjuktúramutató az exportcégeknél a legmagasabb, bár egyedül ez nem sokat ér a többi terület csökkenése ellen. Ráadásul Tóth István János kutatásvezető szerint hamarosan a német gazdasági gyengülés hatásai is megjelenhetnek az országban.

A felmérés adatai szerint mindenképpen ki kellene találni valami ösztönzőt a magyar vállalatok számára, különben a versenyképesség tovább romlik, ami a külföldi működő tőke beáramlására is hatással lesz...

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?