24 °C Budapest

Egyre szomorúbb kilátások: mi lesz így a magyar cégekkel?

Pénzcentrum
2007. november 15. 09:00

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet legutóbbi kutatási eredményei szerint a magyar cégek üzleti helyzetét és jövedelmezőségét tükröző mutatók jelentősen romlottak - írja a Világgazdaság.

A konjuktúramutató minden részeleme, mint a termelési szint, a várható jövedelmezőség, vagy a beruházási aktivitás, csökkentést mutatott. A tavalyi adatokhoz képest mind a belföldi, mind az exportértékesítésre vonatkozó várakozások romlottak, és egyelőre nem is lehet érdemi javulásra számítani.

A bizonytalansági mutató 1998 óta az idén a legmagasabb, vagyis tovább nő a magyar cégek körében a rövid távú kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság. Az ipar helyzete ugyan még kedvező, de a termelés növekedési üteme ezen a területen is csökken. Az idegenforgalom, a szállítás, és az egyéb szolgáltatások terültén viszont jelentős romlás tapasztalható.

A konjuktúramutató az exportcégeknél a legmagasabb, bár egyedül ez nem sokat ér a többi terület csökkenése ellen. Ráadásul Tóth István János kutatásvezető szerint hamarosan a német gazdasági gyengülés hatásai is megjelenhetnek az országban.

A felmérés adatai szerint mindenképpen ki kellene találni valami ösztönzőt a magyar vállalatok számára, különben a versenyképesség tovább romlik, ami a külföldi működő tőke beáramlására is hatással lesz...

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17