13 °C Budapest

Egyre szomorúbb kilátások: mi lesz így a magyar cégekkel?

Pénzcentrum
2007. november 15. 09:00

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet legutóbbi kutatási eredményei szerint a magyar cégek üzleti helyzetét és jövedelmezőségét tükröző mutatók jelentősen romlottak - írja a Világgazdaság.

A konjuktúramutató minden részeleme, mint a termelési szint, a várható jövedelmezőség, vagy a beruházási aktivitás, csökkentést mutatott. A tavalyi adatokhoz képest mind a belföldi, mind az exportértékesítésre vonatkozó várakozások romlottak, és egyelőre nem is lehet érdemi javulásra számítani.

A bizonytalansági mutató 1998 óta az idén a legmagasabb, vagyis tovább nő a magyar cégek körében a rövid távú kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság. Az ipar helyzete ugyan még kedvező, de a termelés növekedési üteme ezen a területen is csökken. Az idegenforgalom, a szállítás, és az egyéb szolgáltatások terültén viszont jelentős romlás tapasztalható.

A konjuktúramutató az exportcégeknél a legmagasabb, bár egyedül ez nem sokat ér a többi terület csökkenése ellen. Ráadásul Tóth István János kutatásvezető szerint hamarosan a német gazdasági gyengülés hatásai is megjelenhetnek az országban.

A felmérés adatai szerint mindenképpen ki kellene találni valami ösztönzőt a magyar vállalatok számára, különben a versenyképesség tovább romlik, ami a külföldi működő tőke beáramlására is hatással lesz...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06