Hitelt másképp? Beszáll a nagyágyú is!

Pénzcentrum
2007. október 25. 16:00

A napokban induló MicroPlace.com révén az eBay is beszáll a mikrofinanszírozásba, miután 2006 júniusában egy jelképes, nyilvánosságra nem hozott összegért megvette a portált, mely akkor még gyakorlatilag csak egy ötletből állt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A MicroPlace.com segítségével bárki kisebb összegeket hitelezhet induló vállalkozásoknak. A portálon már 100 dollártól lehet kölcsönözni, az egy szereplőnek nyújtott hitel minimuma pedig 50 dollárra tehető. A kamatok 1 és 4% között mozognak a befektetés fajtájától és nagyságrendjétől függően. A befektető üzenetben értesül arról, amikor törlesztést kap.

Az alapfilozófia természetesen a szerencsétlen sorsú, elmaradott térségek potenciális vállalkozóinak segítése, akik családjuk sorsának jobbra fordítása mellett életképes üzlet építésével munkahelyeket teremthetnek mások számára is. Ez a gondolat egyáltalán nem áll távol az eBay alapítójától, aki feleségével közös alapítványán keresztül több százmillió dollárt adott már mikrohitelezésre és a korábban indult Kiva nevű oldalban is jelen van befektetőként.

Az eBay tapasztalatai sokat segítettek az új mikrohitelező portál beindításában, az óriáscég ugyanis számos kivállalkozóval, családi vállalkozással van kapcsolatban. A hitelezéshez szükséges pénzmozgás a PayPal rendszeren keresztül valósul majd meg, költségmentesen.

A MicroPlace természetesen nem tudja garantálni, hogy az adósok vissza is fizetik a kölcsönt, szakértők szerint azonban a mikrohitelezés célpontjai egyáltalán nem számítanak rossz adósnak a múltbeli tapasztalatokat alapul véve.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A piac méretét jól jellemzi, hogy a Kiva portálon átlagosan egy munkanapot vesz igénybe a finanszírozás fellelése és minden nap újabb vállalkozók jelennek meg, segítséget kérve. A Kiva eddig összesen több mint 13 dollárnyi kölcsönt nyújtott, átlagosan 500 dolláros összegenként, többek között Kambodzsába, a Gáza-övezetbe és Szamoába.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?