Hitelt másképp? Beszáll a nagyágyú is!

Pénzcentrum
2007. október 25. 16:00

A napokban induló MicroPlace.com révén az eBay is beszáll a mikrofinanszírozásba, miután 2006 júniusában egy jelképes, nyilvánosságra nem hozott összegért megvette a portált, mely akkor még gyakorlatilag csak egy ötletből állt.

A MicroPlace.com segítségével bárki kisebb összegeket hitelezhet induló vállalkozásoknak. A portálon már 100 dollártól lehet kölcsönözni, az egy szereplőnek nyújtott hitel minimuma pedig 50 dollárra tehető. A kamatok 1 és 4% között mozognak a befektetés fajtájától és nagyságrendjétől függően. A befektető üzenetben értesül arról, amikor törlesztést kap.

Az alapfilozófia természetesen a szerencsétlen sorsú, elmaradott térségek potenciális vállalkozóinak segítése, akik családjuk sorsának jobbra fordítása mellett életképes üzlet építésével munkahelyeket teremthetnek mások számára is. Ez a gondolat egyáltalán nem áll távol az eBay alapítójától, aki feleségével közös alapítványán keresztül több százmillió dollárt adott már mikrohitelezésre és a korábban indult Kiva nevű oldalban is jelen van befektetőként.

Az eBay tapasztalatai sokat segítettek az új mikrohitelező portál beindításában, az óriáscég ugyanis számos kivállalkozóval, családi vállalkozással van kapcsolatban. A hitelezéshez szükséges pénzmozgás a PayPal rendszeren keresztül valósul majd meg, költségmentesen.

A MicroPlace természetesen nem tudja garantálni, hogy az adósok vissza is fizetik a kölcsönt, szakértők szerint azonban a mikrohitelezés célpontjai egyáltalán nem számítanak rossz adósnak a múltbeli tapasztalatokat alapul véve.

A piac méretét jól jellemzi, hogy a Kiva portálon átlagosan egy munkanapot vesz igénybe a finanszírozás fellelése és minden nap újabb vállalkozók jelennek meg, segítséget kérve. A Kiva eddig összesen több mint 13 dollárnyi kölcsönt nyújtott, átlagosan 500 dolláros összegenként, többek között Kambodzsába, a Gáza-övezetbe és Szamoába.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17