24 °C Budapest

Hitelt másképp? Beszáll a nagyágyú is!

Pénzcentrum
2007. október 25. 16:00

A napokban induló MicroPlace.com révén az eBay is beszáll a mikrofinanszírozásba, miután 2006 júniusában egy jelképes, nyilvánosságra nem hozott összegért megvette a portált, mely akkor még gyakorlatilag csak egy ötletből állt.

A MicroPlace.com segítségével bárki kisebb összegeket hitelezhet induló vállalkozásoknak. A portálon már 100 dollártól lehet kölcsönözni, az egy szereplőnek nyújtott hitel minimuma pedig 50 dollárra tehető. A kamatok 1 és 4% között mozognak a befektetés fajtájától és nagyságrendjétől függően. A befektető üzenetben értesül arról, amikor törlesztést kap.

Az alapfilozófia természetesen a szerencsétlen sorsú, elmaradott térségek potenciális vállalkozóinak segítése, akik családjuk sorsának jobbra fordítása mellett életképes üzlet építésével munkahelyeket teremthetnek mások számára is. Ez a gondolat egyáltalán nem áll távol az eBay alapítójától, aki feleségével közös alapítványán keresztül több százmillió dollárt adott már mikrohitelezésre és a korábban indult Kiva nevű oldalban is jelen van befektetőként.

Az eBay tapasztalatai sokat segítettek az új mikrohitelező portál beindításában, az óriáscég ugyanis számos kivállalkozóval, családi vállalkozással van kapcsolatban. A hitelezéshez szükséges pénzmozgás a PayPal rendszeren keresztül valósul majd meg, költségmentesen.

A MicroPlace természetesen nem tudja garantálni, hogy az adósok vissza is fizetik a kölcsönt, szakértők szerint azonban a mikrohitelezés célpontjai egyáltalán nem számítanak rossz adósnak a múltbeli tapasztalatokat alapul véve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A piac méretét jól jellemzi, hogy a Kiva portálon átlagosan egy munkanapot vesz igénybe a finanszírozás fellelése és minden nap újabb vállalkozók jelennek meg, segítséget kérve. A Kiva eddig összesen több mint 13 dollárnyi kölcsönt nyújtott, átlagosan 500 dolláros összegenként, többek között Kambodzsába, a Gáza-övezetbe és Szamoába.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem