13 °C Budapest

90 százalékban megelőzhető a nemfizetési veszteség

Pénzcentrum
2007. október 18. 12:36

A nemfizetés kockázatának kiszűréséhez és a felszámolási eljárásokból adódó veszteségek csökkentéséhez az eddig sokszor egyedi, a cég jelenlegi állapotából kiinduló minősítés helyett egy olyan automatizált folyamatra van szükség, amely megbízható adatokon alapul, előrevetíti a jövőbeni kockázatokat, valamint a nemzetközi sztenderdeknek is megfelel - hangzott el a Dun & Bradstreet (D&B) új fizetésképtelenség előrejelző modelljének bevezető sajtótájékoztatóján.

A hazai statisztikák alapján 1000 vállalatból 17 egy éven belül csődbe megy, vagy felszámolás alá kerül. Felbecsülhetetlen az a szám, hogy mennyi bevételtől estek el a magyar vállalatok a gazdaságot megbénító fizetésképtelenségi-boom miatt. A D&B ezt felismerve egy ún. scoring módszert vezetett be Magyarországon, amelynek segítségével a csőd- vagy felszámolási eljárásokból adódó veszteségek közel 90%-a megelőzhető.

"Mindeddig meg tudtuk mondani egy cégről, hogy jelen pillanatban milyen kockázatosságot képvisel, milyen a pénzügyi helyzete, azonban ki ne lenne rá kíváncsi, hogy mit hoz a jövő?" - nyilatkozta Keleti József, a Dun & Bradstreet Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. "Szükség volt egy olyan szabályrendszerre, amely számszerűsíti a meglévő demográfiai és a fizetési tapasztalatokra vonatkozó információkat, konzisztens és objektív módon határozza meg a kockázati mutatót."

A Kelet-Európában elsőként Magyarországon bevezetésre kerülő D&B Failure Score alapja egy, a magyar viszonyoknak megfeleltetett és a hazai gazdasági változók alapján kidolgozott statisztikai modell. Az 1-től (legmagasabb kockázat) 100-ig (legalacsonyabb kockázat) terjedő skálán mozgó score annak a valószínűségét jelzi előre, hogy egy adott cég az elkövetkező egy év alatt csőd- vagy felszámolási eljárás alá kerül.

"A magyarországi vállalatokra vonatkozó hivatalos és egyéb, általunk fontosnak tartott információval, historikusan rendelkezésre álló tényadatokkal dolgoztunk" - mondta Keleti József. "A teljes állományt a magyar csapat nemzetközi szakértők segítségével elemezte. Mivel az összes, közel 500,000 magyarországi cég megtalálható adatbázisunkban, mindenkiről ismertek előttünk a hivatalos forrásból elérhető információk, a pénzügyi adatok és a cég kockázatosságát befolyásoló gyűjtött információk, így a modell felépítése során nem egyesével minősítettük a cégeket, hanem a többiekhez, az átlagoshoz képest határoztuk meg a kockázatosság nagyságrendjét."

Közel egy éves munka után épült fel a magyar modell, melynek előrejelző képessége a nemzetközi sztenderdeket meghaladó mutatókkal rendelkezik. "Ezt a szintet a széleskörűen begyűjtött változókkal érjük el, olyanokkal is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy fontos lehet. A D&B például a bejegyzett cím változását is beépítette modelljébe. Adataink alapján az a cég, amely sokszor költözik, instabilabb alapokon áll, mint az, amelyik stabilan egy helyen, hosszabb távra szerződik" - határozta meg Keleti József.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A scoring módszertant Nyugat-Európában már évek óta alkalmazzák, mostanra Magyarország is megérett a bevezetésére" - mondta Joris Peeters, a Dun & Bradstreet anyavállalata, a Bisnode vezető kockázatelemzője. "A D&B nemzetközi hálózatában jelentős igény mutatkozik a magyar cégekre vonatkozó minősítések iránt. A D&B scoring rendszerével a magyar vállalatok minősítése egyértelműen megfeleltethető a világszerte sok-sok országban használt értékelési rendszereknek. A külföldi partnerek így megbízhatóbb értékelést kapnak a magyar cégekről, és ez hozzájárul a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok fellendüléséhez."

A kereskedelmi kapcsolatok stabilabbá tétele mellett Keleti József szerint a scoring módszer jelentősége, hogy lehetőséget teremt a hitelezési folyamatok automatizálására és hatékonyabbá tételére. "A gazdaság szereplői így kisebb leírási veszteségekkel számolhatnak, ezáltal több pénz maradhat beruházásra, fejlesztésre."

A D&B új értékelése ráadásul az eddigi rendszerek számára "láthatatlan" vállalatok hitelkeret-meghatározását és kockázati értékelését is lehetővé teszi. "Sok gondot okozhatnak azok a cégek, amelyekről nem tudunk semmit, amelyek pénzügyi adatai sem hivatalos forrásból, sem egyéb, például interjú-módszerrel nem beszerezhetőek" - mondta Keleti József. "Az általunk adott értékelések, limitek - amelyek természetesen konzervatívak - megkönnyítik az adott vállalat kockázati elhelyezését a teljes magyar gazdaságban, melyben óriási segítséget nyújtanak a cégről rendelkezésre álló fizetési tapasztalat információink."

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?