21 °C Budapest

90 százalékban megelőzhető a nemfizetési veszteség

Pénzcentrum
2007. október 18. 12:36

A nemfizetés kockázatának kiszűréséhez és a felszámolási eljárásokból adódó veszteségek csökkentéséhez az eddig sokszor egyedi, a cég jelenlegi állapotából kiinduló minősítés helyett egy olyan automatizált folyamatra van szükség, amely megbízható adatokon alapul, előrevetíti a jövőbeni kockázatokat, valamint a nemzetközi sztenderdeknek is megfelel - hangzott el a Dun & Bradstreet (D&B) új fizetésképtelenség előrejelző modelljének bevezető sajtótájékoztatóján.

A hazai statisztikák alapján 1000 vállalatból 17 egy éven belül csődbe megy, vagy felszámolás alá kerül. Felbecsülhetetlen az a szám, hogy mennyi bevételtől estek el a magyar vállalatok a gazdaságot megbénító fizetésképtelenségi-boom miatt. A D&B ezt felismerve egy ún. scoring módszert vezetett be Magyarországon, amelynek segítségével a csőd- vagy felszámolási eljárásokból adódó veszteségek közel 90%-a megelőzhető.

"Mindeddig meg tudtuk mondani egy cégről, hogy jelen pillanatban milyen kockázatosságot képvisel, milyen a pénzügyi helyzete, azonban ki ne lenne rá kíváncsi, hogy mit hoz a jövő?" - nyilatkozta Keleti József, a Dun & Bradstreet Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. "Szükség volt egy olyan szabályrendszerre, amely számszerűsíti a meglévő demográfiai és a fizetési tapasztalatokra vonatkozó információkat, konzisztens és objektív módon határozza meg a kockázati mutatót."

A Kelet-Európában elsőként Magyarországon bevezetésre kerülő D&B Failure Score alapja egy, a magyar viszonyoknak megfeleltetett és a hazai gazdasági változók alapján kidolgozott statisztikai modell. Az 1-től (legmagasabb kockázat) 100-ig (legalacsonyabb kockázat) terjedő skálán mozgó score annak a valószínűségét jelzi előre, hogy egy adott cég az elkövetkező egy év alatt csőd- vagy felszámolási eljárás alá kerül.

"A magyarországi vállalatokra vonatkozó hivatalos és egyéb, általunk fontosnak tartott információval, historikusan rendelkezésre álló tényadatokkal dolgoztunk" - mondta Keleti József. "A teljes állományt a magyar csapat nemzetközi szakértők segítségével elemezte. Mivel az összes, közel 500,000 magyarországi cég megtalálható adatbázisunkban, mindenkiről ismertek előttünk a hivatalos forrásból elérhető információk, a pénzügyi adatok és a cég kockázatosságát befolyásoló gyűjtött információk, így a modell felépítése során nem egyesével minősítettük a cégeket, hanem a többiekhez, az átlagoshoz képest határoztuk meg a kockázatosság nagyságrendjét."

Közel egy éves munka után épült fel a magyar modell, melynek előrejelző képessége a nemzetközi sztenderdeket meghaladó mutatókkal rendelkezik. "Ezt a szintet a széleskörűen begyűjtött változókkal érjük el, olyanokkal is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy fontos lehet. A D&B például a bejegyzett cím változását is beépítette modelljébe. Adataink alapján az a cég, amely sokszor költözik, instabilabb alapokon áll, mint az, amelyik stabilan egy helyen, hosszabb távra szerződik" - határozta meg Keleti József.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A scoring módszertant Nyugat-Európában már évek óta alkalmazzák, mostanra Magyarország is megérett a bevezetésére" - mondta Joris Peeters, a Dun & Bradstreet anyavállalata, a Bisnode vezető kockázatelemzője. "A D&B nemzetközi hálózatában jelentős igény mutatkozik a magyar cégekre vonatkozó minősítések iránt. A D&B scoring rendszerével a magyar vállalatok minősítése egyértelműen megfeleltethető a világszerte sok-sok országban használt értékelési rendszereknek. A külföldi partnerek így megbízhatóbb értékelést kapnak a magyar cégekről, és ez hozzájárul a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok fellendüléséhez."

A kereskedelmi kapcsolatok stabilabbá tétele mellett Keleti József szerint a scoring módszer jelentősége, hogy lehetőséget teremt a hitelezési folyamatok automatizálására és hatékonyabbá tételére. "A gazdaság szereplői így kisebb leírási veszteségekkel számolhatnak, ezáltal több pénz maradhat beruházásra, fejlesztésre."

A D&B új értékelése ráadásul az eddigi rendszerek számára "láthatatlan" vállalatok hitelkeret-meghatározását és kockázati értékelését is lehetővé teszi. "Sok gondot okozhatnak azok a cégek, amelyekről nem tudunk semmit, amelyek pénzügyi adatai sem hivatalos forrásból, sem egyéb, például interjú-módszerrel nem beszerezhetőek" - mondta Keleti József. "Az általunk adott értékelések, limitek - amelyek természetesen konzervatívak - megkönnyítik az adott vállalat kockázati elhelyezését a teljes magyar gazdaságban, melyben óriási segítséget nyújtanak a cégről rendelkezésre álló fizetési tapasztalat információink."

EZT OLVASTAD MÁR?