90 százalékban megelőzhető a nemfizetési veszteség

Pénzcentrum
2007. október 18. 12:36

A nemfizetés kockázatának kiszűréséhez és a felszámolási eljárásokból adódó veszteségek csökkentéséhez az eddig sokszor egyedi, a cég jelenlegi állapotából kiinduló minősítés helyett egy olyan automatizált folyamatra van szükség, amely megbízható adatokon alapul, előrevetíti a jövőbeni kockázatokat, valamint a nemzetközi sztenderdeknek is megfelel - hangzott el a Dun & Bradstreet (D&B) új fizetésképtelenség előrejelző modelljének bevezető sajtótájékoztatóján.

A hazai statisztikák alapján 1000 vállalatból 17 egy éven belül csődbe megy, vagy felszámolás alá kerül. Felbecsülhetetlen az a szám, hogy mennyi bevételtől estek el a magyar vállalatok a gazdaságot megbénító fizetésképtelenségi-boom miatt. A D&B ezt felismerve egy ún. scoring módszert vezetett be Magyarországon, amelynek segítségével a csőd- vagy felszámolási eljárásokból adódó veszteségek közel 90%-a megelőzhető.

"Mindeddig meg tudtuk mondani egy cégről, hogy jelen pillanatban milyen kockázatosságot képvisel, milyen a pénzügyi helyzete, azonban ki ne lenne rá kíváncsi, hogy mit hoz a jövő?" - nyilatkozta Keleti József, a Dun & Bradstreet Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. "Szükség volt egy olyan szabályrendszerre, amely számszerűsíti a meglévő demográfiai és a fizetési tapasztalatokra vonatkozó információkat, konzisztens és objektív módon határozza meg a kockázati mutatót."

A Kelet-Európában elsőként Magyarországon bevezetésre kerülő D&B Failure Score alapja egy, a magyar viszonyoknak megfeleltetett és a hazai gazdasági változók alapján kidolgozott statisztikai modell. Az 1-től (legmagasabb kockázat) 100-ig (legalacsonyabb kockázat) terjedő skálán mozgó score annak a valószínűségét jelzi előre, hogy egy adott cég az elkövetkező egy év alatt csőd- vagy felszámolási eljárás alá kerül.

"A magyarországi vállalatokra vonatkozó hivatalos és egyéb, általunk fontosnak tartott információval, historikusan rendelkezésre álló tényadatokkal dolgoztunk" - mondta Keleti József. "A teljes állományt a magyar csapat nemzetközi szakértők segítségével elemezte. Mivel az összes, közel 500,000 magyarországi cég megtalálható adatbázisunkban, mindenkiről ismertek előttünk a hivatalos forrásból elérhető információk, a pénzügyi adatok és a cég kockázatosságát befolyásoló gyűjtött információk, így a modell felépítése során nem egyesével minősítettük a cégeket, hanem a többiekhez, az átlagoshoz képest határoztuk meg a kockázatosság nagyságrendjét."

Közel egy éves munka után épült fel a magyar modell, melynek előrejelző képessége a nemzetközi sztenderdeket meghaladó mutatókkal rendelkezik. "Ezt a szintet a széleskörűen begyűjtött változókkal érjük el, olyanokkal is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy fontos lehet. A D&B például a bejegyzett cím változását is beépítette modelljébe. Adataink alapján az a cég, amely sokszor költözik, instabilabb alapokon áll, mint az, amelyik stabilan egy helyen, hosszabb távra szerződik" - határozta meg Keleti József.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A scoring módszertant Nyugat-Európában már évek óta alkalmazzák, mostanra Magyarország is megérett a bevezetésére" - mondta Joris Peeters, a Dun & Bradstreet anyavállalata, a Bisnode vezető kockázatelemzője. "A D&B nemzetközi hálózatában jelentős igény mutatkozik a magyar cégekre vonatkozó minősítések iránt. A D&B scoring rendszerével a magyar vállalatok minősítése egyértelműen megfeleltethető a világszerte sok-sok országban használt értékelési rendszereknek. A külföldi partnerek így megbízhatóbb értékelést kapnak a magyar cégekről, és ez hozzájárul a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok fellendüléséhez."

A kereskedelmi kapcsolatok stabilabbá tétele mellett Keleti József szerint a scoring módszer jelentősége, hogy lehetőséget teremt a hitelezési folyamatok automatizálására és hatékonyabbá tételére. "A gazdaság szereplői így kisebb leírási veszteségekkel számolhatnak, ezáltal több pénz maradhat beruházásra, fejlesztésre."

A D&B új értékelése ráadásul az eddigi rendszerek számára "láthatatlan" vállalatok hitelkeret-meghatározását és kockázati értékelését is lehetővé teszi. "Sok gondot okozhatnak azok a cégek, amelyekről nem tudunk semmit, amelyek pénzügyi adatai sem hivatalos forrásból, sem egyéb, például interjú-módszerrel nem beszerezhetőek" - mondta Keleti József. "Az általunk adott értékelések, limitek - amelyek természetesen konzervatívak - megkönnyítik az adott vállalat kockázati elhelyezését a teljes magyar gazdaságban, melyben óriási segítséget nyújtanak a cégről rendelkezésre álló fizetési tapasztalat információink."

Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16