9 °C Budapest

280 milliárd forintban segítettek

Pénzcentrum
2007. október 9. 13:36

A Hitelgarancia Zrt. a múlt héten túlteljesítette tavalyi egész éves garanciavállalási teljesítményét. A társaság az év első háromnegyed évében 230 milliárd forint értékben vállalt készfizető kezességet zömmel kis- és középvállalkozások hiteleire, és ezzel 280 milliárd forint hitel felvételét mozdította elő tevékenységével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Hitelgarancia Zrt. 2007 első háromnegyed évében annyi új garanciakérelmet fogadott be, amennyit tavaly egész évben. Így minden bizonnyal még a tél beállta előtt teljesül a társaság éves garanciavállalási terve, amely a tavalyi 228 milliárdos új garanciavállalás után erre az évre 277 milliárd forintot tűzött ki célul, vagyis eleve 21 százalékot meghaladó növekedéssel számolt.

A Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességével az első 9 hónapban összesen 280 milliárd forintot külső forrás bevonását segítette elő zömmel a kis- és középvállalkozások számára. Tavaly ugyanebben az időszakban a garantált hitelösszeg még csak 207 milliárd forint volt, vagyis a növekedés üteme 37 százalékos. A leggyorsabb növekedést a bankokkal közösen kialakított egyszerűsített elbírálású hitelkonstrukciók keretében nyújtott kezességvállalásoknál érte el a társaság, ebben mostanra a tavalyi eredmény 243 százalékát teljesítette. Tavaly ilyenkor még a Széchenyi kártya konstrukciója volt a Hitelgarancia Zrt. értékben és darabszámban is legkelendőbb terméke. Most szeptember végén azonban az egyszerűsített eljárású és az egyedi garanciavállalások együttes értéke 35 milliárd forinttal meghaladta a Széchenyi kártyára vállalt kezességek összegét, miközben annak volumene is nőtt tíz százalékkal.

A garanciaállomány gyors növekedése ellenére az év első háromnegyedében a beváltások összege csak 5 százalékkal emelkedett és jelentősen elmarad az időarányos várakozásoktól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?