3 °C Budapest

Magyarország előretörése: 21 helyet léptünk előre a Világbanknál...

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 10:00

Idén is elkészült a tavaly már górcső alá vett üzleti környezetet felmérő lista, amit a Világbank állított össze. A 178 országot vizsgáló projekt szerint hazánk idén a 45. helyre lépett elő, a tavalyi 66. helyről, vagyis fokozatosan fejlődünk a vizsgált pontok terén.

Az üzleti környezet tekintetében a tíz kelet-közép-európai ország között Magyarország már az 5. helyen szerepel, ami a tavalyi 9.-hez képest jó eredmény - derül ki a Világbank csoporthoz tartozó Doing Business felméréséből. A balti államok a legjobb 30 között találhatók, Szlovákia, Románia és Bulgária pedig az első 50 között foglal helyet. A lengyelek viszont még az első 70 helyezettbe sem kerültek be.

A javuló eredményt a részindexek változásai okozzák. Magyarországon egyre egyszerűsödik a vállalkozások indítása, és a munkaerőpiac rugalmassága is folyamatosan javul. A javulás ellenére azonban még mindig vannak olyan területek, ahol nem szereplünk valami jól, még mindig nagyon hosszú például az engedélyezési eljárások és a tulajdonjog nyilvántartások átfutási ideje, és sokba is kerülnek. A hitellehetőségek ráadásul még romlottak is a tavalyi évhez képest.

Az adórendszerünk bonyolultságára jellemző, hogy egy középvállalkozás nálunk - miközben egyébként az fizetési kötelezettségek száma nem magas - másfélszer annyi időt kénytelen tölteni az adószabályoknak való megfeleléssel (nyilvántartás, előkészítés, fizetés stb.), mint az OECD országok átlaga, ami a tavalyi rossza adatokhoz képest továbbra sem javult. A szerződések betartása, és a vállalkozás lezárása is a tavalyi szinten szerepel, vagyis ezeken a területeken semmilyen változás nem történt.


Ugyan az elmúlt évhez képest jelentős előrelépéseket tettünk bizonyos területeken, a rangsor jól mutatja, hogy még mindig sok tennivaló van a jobb helyezések elérése érdekében. Az adórendszerrel kapcsolatos változtatások azonban még a jövő évben sem fognak megvalósulni, mivel számmottevő változást csak 2009-ben vezet be a kormány, így 2008-ban a maradék kilenc rangsorolási szempontnál kell javulást elérni, hogy előrébb kerülhessünk a listán.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?