18 °C Budapest

Magyarország előretörése: 21 helyet léptünk előre a Világbanknál...

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 10:00

Idén is elkészült a tavaly már górcső alá vett üzleti környezetet felmérő lista, amit a Világbank állított össze. A 178 országot vizsgáló projekt szerint hazánk idén a 45. helyre lépett elő, a tavalyi 66. helyről, vagyis fokozatosan fejlődünk a vizsgált pontok terén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az üzleti környezet tekintetében a tíz kelet-közép-európai ország között Magyarország már az 5. helyen szerepel, ami a tavalyi 9.-hez képest jó eredmény - derül ki a Világbank csoporthoz tartozó Doing Business felméréséből. A balti államok a legjobb 30 között találhatók, Szlovákia, Románia és Bulgária pedig az első 50 között foglal helyet. A lengyelek viszont még az első 70 helyezettbe sem kerültek be.

A javuló eredményt a részindexek változásai okozzák. Magyarországon egyre egyszerűsödik a vállalkozások indítása, és a munkaerőpiac rugalmassága is folyamatosan javul. A javulás ellenére azonban még mindig vannak olyan területek, ahol nem szereplünk valami jól, még mindig nagyon hosszú például az engedélyezési eljárások és a tulajdonjog nyilvántartások átfutási ideje, és sokba is kerülnek. A hitellehetőségek ráadásul még romlottak is a tavalyi évhez képest.

Az adórendszerünk bonyolultságára jellemző, hogy egy középvállalkozás nálunk - miközben egyébként az fizetési kötelezettségek száma nem magas - másfélszer annyi időt kénytelen tölteni az adószabályoknak való megfeleléssel (nyilvántartás, előkészítés, fizetés stb.), mint az OECD országok átlaga, ami a tavalyi rossza adatokhoz képest továbbra sem javult. A szerződések betartása, és a vállalkozás lezárása is a tavalyi szinten szerepel, vagyis ezeken a területeken semmilyen változás nem történt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Ugyan az elmúlt évhez képest jelentős előrelépéseket tettünk bizonyos területeken, a rangsor jól mutatja, hogy még mindig sok tennivaló van a jobb helyezések elérése érdekében. Az adórendszerrel kapcsolatos változtatások azonban még a jövő évben sem fognak megvalósulni, mivel számmottevő változást csak 2009-ben vezet be a kormány, így 2008-ban a maradék kilenc rangsorolási szempontnál kell javulást elérni, hogy előrébb kerülhessünk a listán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00