7 °C Budapest

Hódít a DVD - mi lesz a mozik sorsa?

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 14:00

A rendszerváltás óta a mozik tulajdonosi szerkezetében bekövetkezett változás több városi mozit a megszűnés irányába sodort, így a magyarországi mozitermek száma 2000 és 2006 között 157-el csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Statisztikai tükör címet viselő kiadványából.

Hazánkban tavaly összesen 407 termet tartottak nyilván, a termek száma egyedül a fővárosban emelkedett, 2000 és 2006 között, mégpedig 125-ről 132-re. A két időpont között így Budapesten közel kétezer fővel emelkedett a termek befogadóképessége, a városokban azonban több mint 13 ezerrel, a községekben pedig 15 ezerrel csökkent.


 


A tavalyi év elején itthon összesen 232 működő és 12 szünetelő mozit tartottak nyilván. Ezekből 28 volt Budapesten található, melyek az országos befogadóképesség jelentős hányadát, mintegy harmadát adták 2006 során.

2006-ban összesen 408 ezer előadást tartottak, amely 2000-hez képest 36 ezerrel volt több, azonban az előző évhez képest már 46 ezerrel kevesebb. A vetítések több mint fele a fővárosi termekben volt megtekinthető.

A moziban szórakozók száma folyamatosan csökken, 2000-ben a 372 ezer előadásnak több mint 14 millió látogatója volt, tavaly csupán 11,6 millió jegyet értékesítettek. Vagyis tehát a 100 lakosra jutó mozilátogatások száma 120 alá csökkent, miközben a magyar filmeket megtekintők aránya az adott időszakban 9-ről 15 százalékra emelkedett.

2000 óta évente átlagosan valamelyest több mint 200 új filmet mutattak be a magyar mozik, melyek többségében amerikai produkciók voltak. A francia, a magyar és a brit játékfilmek az összes bemutatott film mintegy negyedét tette ki. A nézők többsége, 70 százalékuk az amerikai filmekre kíváncsi.


 


2006 során Magyarországon összesen 152 film készült el, melynek jelentős része rövidfilm volt, 57 pedig egész estés előadás. A filmpremierek jegybevételek alapján számított toplistáján a két magyar (Szabadság, szerelem és Üvegtigris 2) film mellett csupán amerikai produkciók szerepeltek.


Magyarországon a mozilátogatások száma évek óta folyamatosan fogyatkozik, 2005 és 2006 között közel 4 százalékkal lett alacsonyabb ez a szám, ezzel szemben az unió 25 tagállamában ugyanennyivel emelkedett a látogatók száma.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?