Nem kell ügyvédre költeni - per nélkül is lehet!

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 12:00

Az Európai Unióban számtalan alkalommal előfordulhat, hogy valamilyen problémánk akad például az adózással, vagy magánszemélyként a letelepedési engedélyünk megszerzésével (számtalan egyéb területet nem is említve). Sokan úgy vélik, ilyenkor jogaink érvényesítésére az egyetlen megoldás csak a bíróság lehet. Pedig ez nem így van, pénztárcánknak is és számunkra is létezik kellemesebb megoldás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Már öt éve segítenek

Épp idén öt éves a SOLVIT hálózat, amely tulajdonképpen egy on-line problémamegoldó hálózat. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint a hálózat a 2002-es alapítása óta már mintegy 1800 ügyben nyújtott segítséget.

Mielőtt azonban rátérnénk a hálózat sikereinek, illetve statisztikáinak ismertetésére, nem árt, ha tisztába tesszük, miről is van szó!

SOLVIT - a lehetséges megoldás

A SOLVIT annak érdekében jött létre, hogy az uniós tagállamokban a belső piaci jogszabályok helytelen alkalmazásából fakadó problémák megoldását kidolgozhassa. Minden tagállam rendelkezik SOLVIT-központtal, emellett ilyen központ megtalálható Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is.

A központokhoz magánszemélyek és cégek is fordulhatnak, persze nem mindegy, mivel. Nagyon fontos tudni, hogy az online probléma-megoldó hálózat kizárólag olyan ügyekkel foglalkozik, ahol valamely tagállami hatóság helytelenül alkalmazott valamely uniós jogszabályt.

Ez tehát azt jelenti, hogy nem fordulhatunk a hálózathoz olyan problémával, amely köztünk és az üzletfelünk között, illetve valamely vásárlónk és a mi cégünk között merült fel. Sőt, akkor sem tudnak már segíteni, ha a probléma már bírósági eljárás alatt áll.

A megoldás menete

A legelső lépés, amennyiben a hálózathoz szeretnénk fordulni, hogy megkeressük a helyi SOLVIT-központot. Ezt megtehetjük telefonon, faxon és az interneten keresztül is. Ezután az illetékes központ ellenőrzi beadványunkat, hogy problémánk valóban a SOLVIT-hoz tartozik-e. Erre összesen egy hét áll rendelkezésre.

Az egy hét alatt kell eldöntenie az illetékes központnak, hogy a panasz megalapozott-e, illetve, hogy mekkora esélyt lát arra, hogy a probléma megoldódhasson. A SOLVIT alkalmazásának ingyenessége mellett jelentős előnye annak gyorsasága is, hiszen az egyes esetek megoldására kitűzött határidő 10 hét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze azt is figyelembe kell venni, hogy arra sem tud a SOLVIT-hálózat megoldást nyújtani, ha a problémát valamely jogszabály léte maga okozza, nem pedig annak nem jogszerű alkalmazása.

Az illetékes SOLVIT-központ a probléma felmerülésének országában megtalálható másik központtal együttműködve kívánja megoldani azt, pontosabban fogalmazva valamely megoldási alternatívát kidolgozni rá.

Panasztétel az Európai Bizottságnál
Bármely személy vagy vállalkozás panaszt emelhet a Bizottságnál az európai jog valamely tagállam általi állítólagos megsértéséért, a Bizottság azonban a magánszféra felei között vitás kérdést nem rendezhet. A panaszokat díjmentesen lehet megtenni, akár egy ügyvéd segítsége nélkül is. A Bizottság szolgálatai elemzik az üggyel kapcsolatos tényeket és jogi kérdéseket, kivéve ha a panasz egyértelműen megalapozatlan. A Bizottságnak egy éven belül el kell döntenie, hogy tesz-e további lépéseket.

Forrás: Európai Bizottság


A problémamegoldó rendszer számos előnye mellett nem árt azt sem figyelembe venni, hogy a javasolt megoldást egyáltalán nem kötelező elfogadni. Persze a rendszer működéséből fakad, hogy hivatalosan, a SOLVIT-rendszeren keresztül nem vitathatóak a felkínált megoldási alternatívák.

Amennyiben nem elégséges számunkra a felvetett javaslat, természetesen fordulhatunk ezután valamely bírósághoz is, vagy akár hivatalos panaszt nyújthatunk be az Európai Bizottságnál.

Eredmények

A SOLVIT-hálózat eredményességének mércéje a saját statisztikában szereplő megoldott ügyek aránya, amely jelenleg 78 százalék.


Talán az egyik legrövidebb alatt megoldást talált, a SOLVIT honlapján is elolvasható sikertörténet egy finn állampolgáré, aki Spanyolországban szeretett volna fogorvosi praxist indítani. Egy félreértés miatt azonban hónapokig nem kapott választ, majd a SOLVIT segítségével mindössze 1 nap alatt megoldást találtak a problémára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06