2 °C Budapest

Nem kell ügyvédre költeni - per nélkül is lehet!

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 12:00

Az Európai Unióban számtalan alkalommal előfordulhat, hogy valamilyen problémánk akad például az adózással, vagy magánszemélyként a letelepedési engedélyünk megszerzésével (számtalan egyéb területet nem is említve). Sokan úgy vélik, ilyenkor jogaink érvényesítésére az egyetlen megoldás csak a bíróság lehet. Pedig ez nem így van, pénztárcánknak is és számunkra is létezik kellemesebb megoldás.

Már öt éve segítenek

Épp idén öt éves a SOLVIT hálózat, amely tulajdonképpen egy on-line problémamegoldó hálózat. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint a hálózat a 2002-es alapítása óta már mintegy 1800 ügyben nyújtott segítséget.

Mielőtt azonban rátérnénk a hálózat sikereinek, illetve statisztikáinak ismertetésére, nem árt, ha tisztába tesszük, miről is van szó!

SOLVIT - a lehetséges megoldás

A SOLVIT annak érdekében jött létre, hogy az uniós tagállamokban a belső piaci jogszabályok helytelen alkalmazásából fakadó problémák megoldását kidolgozhassa. Minden tagállam rendelkezik SOLVIT-központtal, emellett ilyen központ megtalálható Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is.

A központokhoz magánszemélyek és cégek is fordulhatnak, persze nem mindegy, mivel. Nagyon fontos tudni, hogy az online probléma-megoldó hálózat kizárólag olyan ügyekkel foglalkozik, ahol valamely tagállami hatóság helytelenül alkalmazott valamely uniós jogszabályt.

Ez tehát azt jelenti, hogy nem fordulhatunk a hálózathoz olyan problémával, amely köztünk és az üzletfelünk között, illetve valamely vásárlónk és a mi cégünk között merült fel. Sőt, akkor sem tudnak már segíteni, ha a probléma már bírósági eljárás alatt áll.

A megoldás menete

A legelső lépés, amennyiben a hálózathoz szeretnénk fordulni, hogy megkeressük a helyi SOLVIT-központot. Ezt megtehetjük telefonon, faxon és az interneten keresztül is. Ezután az illetékes központ ellenőrzi beadványunkat, hogy problémánk valóban a SOLVIT-hoz tartozik-e. Erre összesen egy hét áll rendelkezésre.

Az egy hét alatt kell eldöntenie az illetékes központnak, hogy a panasz megalapozott-e, illetve, hogy mekkora esélyt lát arra, hogy a probléma megoldódhasson. A SOLVIT alkalmazásának ingyenessége mellett jelentős előnye annak gyorsasága is, hiszen az egyes esetek megoldására kitűzött határidő 10 hét.

Persze azt is figyelembe kell venni, hogy arra sem tud a SOLVIT-hálózat megoldást nyújtani, ha a problémát valamely jogszabály léte maga okozza, nem pedig annak nem jogszerű alkalmazása.

Az illetékes SOLVIT-központ a probléma felmerülésének országában megtalálható másik központtal együttműködve kívánja megoldani azt, pontosabban fogalmazva valamely megoldási alternatívát kidolgozni rá.

Panasztétel az Európai Bizottságnál
Bármely személy vagy vállalkozás panaszt emelhet a Bizottságnál az európai jog valamely tagállam általi állítólagos megsértéséért, a Bizottság azonban a magánszféra felei között vitás kérdést nem rendezhet. A panaszokat díjmentesen lehet megtenni, akár egy ügyvéd segítsége nélkül is. A Bizottság szolgálatai elemzik az üggyel kapcsolatos tényeket és jogi kérdéseket, kivéve ha a panasz egyértelműen megalapozatlan. A Bizottságnak egy éven belül el kell döntenie, hogy tesz-e további lépéseket.

Forrás: Európai Bizottság


A problémamegoldó rendszer számos előnye mellett nem árt azt sem figyelembe venni, hogy a javasolt megoldást egyáltalán nem kötelező elfogadni. Persze a rendszer működéséből fakad, hogy hivatalosan, a SOLVIT-rendszeren keresztül nem vitathatóak a felkínált megoldási alternatívák.

Amennyiben nem elégséges számunkra a felvetett javaslat, természetesen fordulhatunk ezután valamely bírósághoz is, vagy akár hivatalos panaszt nyújthatunk be az Európai Bizottságnál.

Eredmények

A SOLVIT-hálózat eredményességének mércéje a saját statisztikában szereplő megoldott ügyek aránya, amely jelenleg 78 százalék.


Talán az egyik legrövidebb alatt megoldást talált, a SOLVIT honlapján is elolvasható sikertörténet egy finn állampolgáré, aki Spanyolországban szeretett volna fogorvosi praxist indítani. Egy félreértés miatt azonban hónapokig nem kapott választ, majd a SOLVIT segítségével mindössze 1 nap alatt megoldást találtak a problémára.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?