Nem kell ügyvédre költeni - per nélkül is lehet!

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 12:00

Az Európai Unióban számtalan alkalommal előfordulhat, hogy valamilyen problémánk akad például az adózással, vagy magánszemélyként a letelepedési engedélyünk megszerzésével (számtalan egyéb területet nem is említve). Sokan úgy vélik, ilyenkor jogaink érvényesítésére az egyetlen megoldás csak a bíróság lehet. Pedig ez nem így van, pénztárcánknak is és számunkra is létezik kellemesebb megoldás.

Már öt éve segítenek

Épp idén öt éves a SOLVIT hálózat, amely tulajdonképpen egy on-line problémamegoldó hálózat. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint a hálózat a 2002-es alapítása óta már mintegy 1800 ügyben nyújtott segítséget.

Mielőtt azonban rátérnénk a hálózat sikereinek, illetve statisztikáinak ismertetésére, nem árt, ha tisztába tesszük, miről is van szó!

SOLVIT - a lehetséges megoldás

A SOLVIT annak érdekében jött létre, hogy az uniós tagállamokban a belső piaci jogszabályok helytelen alkalmazásából fakadó problémák megoldását kidolgozhassa. Minden tagállam rendelkezik SOLVIT-központtal, emellett ilyen központ megtalálható Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is.

A központokhoz magánszemélyek és cégek is fordulhatnak, persze nem mindegy, mivel. Nagyon fontos tudni, hogy az online probléma-megoldó hálózat kizárólag olyan ügyekkel foglalkozik, ahol valamely tagállami hatóság helytelenül alkalmazott valamely uniós jogszabályt.

Ez tehát azt jelenti, hogy nem fordulhatunk a hálózathoz olyan problémával, amely köztünk és az üzletfelünk között, illetve valamely vásárlónk és a mi cégünk között merült fel. Sőt, akkor sem tudnak már segíteni, ha a probléma már bírósági eljárás alatt áll.

A megoldás menete

A legelső lépés, amennyiben a hálózathoz szeretnénk fordulni, hogy megkeressük a helyi SOLVIT-központot. Ezt megtehetjük telefonon, faxon és az interneten keresztül is. Ezután az illetékes központ ellenőrzi beadványunkat, hogy problémánk valóban a SOLVIT-hoz tartozik-e. Erre összesen egy hét áll rendelkezésre.

Az egy hét alatt kell eldöntenie az illetékes központnak, hogy a panasz megalapozott-e, illetve, hogy mekkora esélyt lát arra, hogy a probléma megoldódhasson. A SOLVIT alkalmazásának ingyenessége mellett jelentős előnye annak gyorsasága is, hiszen az egyes esetek megoldására kitűzött határidő 10 hét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze azt is figyelembe kell venni, hogy arra sem tud a SOLVIT-hálózat megoldást nyújtani, ha a problémát valamely jogszabály léte maga okozza, nem pedig annak nem jogszerű alkalmazása.

Az illetékes SOLVIT-központ a probléma felmerülésének országában megtalálható másik központtal együttműködve kívánja megoldani azt, pontosabban fogalmazva valamely megoldási alternatívát kidolgozni rá.

Panasztétel az Európai Bizottságnál
Bármely személy vagy vállalkozás panaszt emelhet a Bizottságnál az európai jog valamely tagállam általi állítólagos megsértéséért, a Bizottság azonban a magánszféra felei között vitás kérdést nem rendezhet. A panaszokat díjmentesen lehet megtenni, akár egy ügyvéd segítsége nélkül is. A Bizottság szolgálatai elemzik az üggyel kapcsolatos tényeket és jogi kérdéseket, kivéve ha a panasz egyértelműen megalapozatlan. A Bizottságnak egy éven belül el kell döntenie, hogy tesz-e további lépéseket.

Forrás: Európai Bizottság


A problémamegoldó rendszer számos előnye mellett nem árt azt sem figyelembe venni, hogy a javasolt megoldást egyáltalán nem kötelező elfogadni. Persze a rendszer működéséből fakad, hogy hivatalosan, a SOLVIT-rendszeren keresztül nem vitathatóak a felkínált megoldási alternatívák.

Amennyiben nem elégséges számunkra a felvetett javaslat, természetesen fordulhatunk ezután valamely bírósághoz is, vagy akár hivatalos panaszt nyújthatunk be az Európai Bizottságnál.

Eredmények

A SOLVIT-hálózat eredményességének mércéje a saját statisztikában szereplő megoldott ügyek aránya, amely jelenleg 78 százalék.


Talán az egyik legrövidebb alatt megoldást talált, a SOLVIT honlapján is elolvasható sikertörténet egy finn állampolgáré, aki Spanyolországban szeretett volna fogorvosi praxist indítani. Egy félreértés miatt azonban hónapokig nem kapott választ, majd a SOLVIT segítségével mindössze 1 nap alatt megoldást találtak a problémára.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm