Kisvállalatok a pácban: a hitelpiaci válság hatásai...

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 16:00

A brit kisvállalkozásokat az összeomlás veszélye fenyegeti mint a rossz hitelpiaci helyzet közvetlen hatása, mivel a bankok már egy ideje az üzleti hitelek kamatainak emelésével szerzik vissza az elmaradt profitot.

A Brit Kisvállalkozások Szövetsége (FSB) közölte, hogy nem lenne meglepve a sorozatos üzletbezárásokon. A helyzetet úgy jellemezte, hogy egy 10-es pánik skálán jelenleg a 7 szinten vannak a kisvállalkozások, és ez még rosszabbodni fog.

A kisvállalkozások a helyzet romlása miatt aggódnak, ugyanis több mint 100 milliárd dollárnyi lejáró értékpapírt kell újrafinanszírozni az elkövetkezendő öt évben, amit a saját vagyonukból lesznek kénytelenek finanszírozni, mivel a bankok a tartalékok felhalmozásával vannak elfoglalva.

A likviditási problémák miatt a bankközi kamatlábak is megemelkedtek annak ellenére, hogy a Bank of England az 5,75%-os kamatszint mellett tart ki. Ennek következményeképpen az FSB tagjai többször akár 10,75%-os kamattal is szembetalálhatják magukat. Két hónapja adták eddig a legrosszabb ajánlatot, egy kisvállalkozó 9,75%-on tudott volna hitelt felvenni.

A cégeknek jelentős kieséseket okoz az emelkedés, és jelentősen megnehezíti a kisvállalkozások egyébként sem könnyű életét. Az FSB véleménye szerint a bankoknak sokkal "megértőbbnek" kellene lenniük, így nem meglepő, ha további cégek kénytelenek bezárni kapuikat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt hat hétben a kockázatosnak ítélt vállalkozások egyre szigorodóbb feltételekkel tudnak csak hitelt felvenni, ami megnehezíti a céljaik megvalósítását, mivel a rendelkezésre álló összeg egyre kevesebb és kevesebb lesz.

A Brit Kereskedelmi Kamara is osztja az aggodalmakat, félő, hogy az egyre nehezedő és drágább hitelfelvételi lehetőségek, vagyis a finanszírozási lehetőségek romlása miatt a nagyobb cégek 10 ezrei fogják beszüntetni bizonyos megrendeléseiket. Ez viszont további negatív hatással lesz a kisvállalatokra is.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem