5 °C Budapest

Kisvállalatok a pácban: a hitelpiaci válság hatásai...

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 16:00

A brit kisvállalkozásokat az összeomlás veszélye fenyegeti mint a rossz hitelpiaci helyzet közvetlen hatása, mivel a bankok már egy ideje az üzleti hitelek kamatainak emelésével szerzik vissza az elmaradt profitot.

A Brit Kisvállalkozások Szövetsége (FSB) közölte, hogy nem lenne meglepve a sorozatos üzletbezárásokon. A helyzetet úgy jellemezte, hogy egy 10-es pánik skálán jelenleg a 7 szinten vannak a kisvállalkozások, és ez még rosszabbodni fog.

A kisvállalkozások a helyzet romlása miatt aggódnak, ugyanis több mint 100 milliárd dollárnyi lejáró értékpapírt kell újrafinanszírozni az elkövetkezendő öt évben, amit a saját vagyonukból lesznek kénytelenek finanszírozni, mivel a bankok a tartalékok felhalmozásával vannak elfoglalva.

A likviditási problémák miatt a bankközi kamatlábak is megemelkedtek annak ellenére, hogy a Bank of England az 5,75%-os kamatszint mellett tart ki. Ennek következményeképpen az FSB tagjai többször akár 10,75%-os kamattal is szembetalálhatják magukat. Két hónapja adták eddig a legrosszabb ajánlatot, egy kisvállalkozó 9,75%-on tudott volna hitelt felvenni.

A cégeknek jelentős kieséseket okoz az emelkedés, és jelentősen megnehezíti a kisvállalkozások egyébként sem könnyű életét. Az FSB véleménye szerint a bankoknak sokkal "megértőbbnek" kellene lenniük, így nem meglepő, ha további cégek kénytelenek bezárni kapuikat.

Az elmúlt hat hétben a kockázatosnak ítélt vállalkozások egyre szigorodóbb feltételekkel tudnak csak hitelt felvenni, ami megnehezíti a céljaik megvalósítását, mivel a rendelkezésre álló összeg egyre kevesebb és kevesebb lesz.

A Brit Kereskedelmi Kamara is osztja az aggodalmakat, félő, hogy az egyre nehezedő és drágább hitelfelvételi lehetőségek, vagyis a finanszírozási lehetőségek romlása miatt a nagyobb cégek 10 ezrei fogják beszüntetni bizonyos megrendeléseiket. Ez viszont további negatív hatással lesz a kisvállalatokra is.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10