3 °C Budapest

Kisvállalatok a pácban: a hitelpiaci válság hatásai...

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 16:00

A brit kisvállalkozásokat az összeomlás veszélye fenyegeti mint a rossz hitelpiaci helyzet közvetlen hatása, mivel a bankok már egy ideje az üzleti hitelek kamatainak emelésével szerzik vissza az elmaradt profitot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Brit Kisvállalkozások Szövetsége (FSB) közölte, hogy nem lenne meglepve a sorozatos üzletbezárásokon. A helyzetet úgy jellemezte, hogy egy 10-es pánik skálán jelenleg a 7 szinten vannak a kisvállalkozások, és ez még rosszabbodni fog.

A kisvállalkozások a helyzet romlása miatt aggódnak, ugyanis több mint 100 milliárd dollárnyi lejáró értékpapírt kell újrafinanszírozni az elkövetkezendő öt évben, amit a saját vagyonukból lesznek kénytelenek finanszírozni, mivel a bankok a tartalékok felhalmozásával vannak elfoglalva.

A likviditási problémák miatt a bankközi kamatlábak is megemelkedtek annak ellenére, hogy a Bank of England az 5,75%-os kamatszint mellett tart ki. Ennek következményeképpen az FSB tagjai többször akár 10,75%-os kamattal is szembetalálhatják magukat. Két hónapja adták eddig a legrosszabb ajánlatot, egy kisvállalkozó 9,75%-on tudott volna hitelt felvenni.

A cégeknek jelentős kieséseket okoz az emelkedés, és jelentősen megnehezíti a kisvállalkozások egyébként sem könnyű életét. Az FSB véleménye szerint a bankoknak sokkal "megértőbbnek" kellene lenniük, így nem meglepő, ha további cégek kénytelenek bezárni kapuikat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt hat hétben a kockázatosnak ítélt vállalkozások egyre szigorodóbb feltételekkel tudnak csak hitelt felvenni, ami megnehezíti a céljaik megvalósítását, mivel a rendelkezésre álló összeg egyre kevesebb és kevesebb lesz.

A Brit Kereskedelmi Kamara is osztja az aggodalmakat, félő, hogy az egyre nehezedő és drágább hitelfelvételi lehetőségek, vagyis a finanszírozási lehetőségek romlása miatt a nagyobb cégek 10 ezrei fogják beszüntetni bizonyos megrendeléseiket. Ez viszont további negatív hatással lesz a kisvállalatokra is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?