Jönnek az új pályázatok - De mikorra várható a pénz?

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 09:00

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint az idén ezermilliárd forintot meghaladó pályázati forrás lesz elérhető az önkormányzatoknak és vállalkozásoknak az Új Magyarország fejlesztési terv keretein belül. Csaba László közgazdász szerint ha egy ország gazdasága nem bővül érdemben, akkor az uniós forrásoktól sem várhatunk csodát - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez az összeg azonnal eljut Brüsszelből a kiírások nyerteseihez. "Legjobb esetben másfél év is eltelhet, mire a pénz jelentős része megérkezik" - mondta lapunknak Csaba László közgazdász. Szerinte továbbra is bizonytalan, hogy az uniós források mennyiben járulnak hozzá a gazdaság élénkítéséhez.

Az uniós tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ha egy országban önmagában nem növekszik érdemben a gazdaság, akkor ott az uniós pénzek sem segítenek a bővülés élénkítésében. Csaba László szerint hazánknak a jelenlegi adatok szerint nincs sok oka az optimizmusra, miután a beruházás és a foglakoztatás növekedése is lassul.

Mindezekkel együtt a kormány élénkülést vár az uniós pénzektől. Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében eddig 2600 pályázat érkezett be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, illetve a közreműködő szervezetekhez. Az idén 38 pályázatot tettek közzé, százmilliárd forint keretösszeggel. Közülük nyolc kiírás már le is zárult.

Augusztus 24. óta lehet pályázatot benyújtani a gazdaságfejlesztési és a közép-magyarországi operatív program keretében tíz új kiírásra. Ebben a konstrukcióban a vállalkozások vissza nem térítendő támogatásokat nyerhetnek el, egyebek között eszközbeszerzésekre, infrastrukturális és ingatlanberuházásokra, információtechnológiai fejlesztésre, valamint a piacra jutás támogatására. A pályázatokat december 31-ig lehet benyújtani.

Szeptember közepére várható támogatási döntés például a gazdaságfejlesztési és a közép-magyarországi operatív program június 11-én lezárt pályázatainál, ezeket komplex technológiafejlesztésre és munkahelyteremtésre írták ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ebben a hónapban gyakorlatilag minden egyes operatív programnál lesz olyan pályázat, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátanak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az idei év hátralévő időszakában - a már közzétett kiírásokon kívül - még 150 tendertervezethez várja a szakmai észrevételeket.

Az ügynökség a közelmúltban hirdette meg a foglalkoztatás bővítését célzó pályázati csomagját, ezt ebben a hónapban az oktatásfejlesztési, majd a környezetvédelmi és regionális gazdaságfejlesztési csomag követi. Októbertől már turizmusfejlesztésre is lehet pályázni, majd új kiírások jelennek meg vállalkozásfejlesztésre, ezt az egészségügy fejlesztési projektjei követik. A sort az idén a november elejétől elérhető újabb környezeti, majd a november közepétől elérhető településfejlesztési pályázati csomagok zárják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09