6 °C Budapest

Jönnek az új pályázatok - De mikorra várható a pénz?

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 09:00

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint az idén ezermilliárd forintot meghaladó pályázati forrás lesz elérhető az önkormányzatoknak és vállalkozásoknak az Új Magyarország fejlesztési terv keretein belül. Csaba László közgazdász szerint ha egy ország gazdasága nem bővül érdemben, akkor az uniós forrásoktól sem várhatunk csodát - írja a Magyar Hírlap.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez az összeg azonnal eljut Brüsszelből a kiírások nyerteseihez. "Legjobb esetben másfél év is eltelhet, mire a pénz jelentős része megérkezik" - mondta lapunknak Csaba László közgazdász. Szerinte továbbra is bizonytalan, hogy az uniós források mennyiben járulnak hozzá a gazdaság élénkítéséhez.

Az uniós tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ha egy országban önmagában nem növekszik érdemben a gazdaság, akkor ott az uniós pénzek sem segítenek a bővülés élénkítésében. Csaba László szerint hazánknak a jelenlegi adatok szerint nincs sok oka az optimizmusra, miután a beruházás és a foglakoztatás növekedése is lassul.

Mindezekkel együtt a kormány élénkülést vár az uniós pénzektől. Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében eddig 2600 pályázat érkezett be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, illetve a közreműködő szervezetekhez. Az idén 38 pályázatot tettek közzé, százmilliárd forint keretösszeggel. Közülük nyolc kiírás már le is zárult.

Augusztus 24. óta lehet pályázatot benyújtani a gazdaságfejlesztési és a közép-magyarországi operatív program keretében tíz új kiírásra. Ebben a konstrukcióban a vállalkozások vissza nem térítendő támogatásokat nyerhetnek el, egyebek között eszközbeszerzésekre, infrastrukturális és ingatlanberuházásokra, információtechnológiai fejlesztésre, valamint a piacra jutás támogatására. A pályázatokat december 31-ig lehet benyújtani.

Szeptember közepére várható támogatási döntés például a gazdaságfejlesztési és a közép-magyarországi operatív program június 11-én lezárt pályázatainál, ezeket komplex technológiafejlesztésre és munkahelyteremtésre írták ki.

Ebben a hónapban gyakorlatilag minden egyes operatív programnál lesz olyan pályázat, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátanak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az idei év hátralévő időszakában - a már közzétett kiírásokon kívül - még 150 tendertervezethez várja a szakmai észrevételeket.

Az ügynökség a közelmúltban hirdette meg a foglalkoztatás bővítését célzó pályázati csomagját, ezt ebben a hónapban az oktatásfejlesztési, majd a környezetvédelmi és regionális gazdaságfejlesztési csomag követi. Októbertől már turizmusfejlesztésre is lehet pályázni, majd új kiírások jelennek meg vállalkozásfejlesztésre, ezt az egészségügy fejlesztési projektjei követik. A sort az idén a november elejétől elérhető újabb környezeti, majd a november közepétől elérhető településfejlesztési pályázati csomagok zárják.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?