20 °C Budapest

Keserű pirula pályázóknak

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 08:45

Továbbra is panaszkodnak az EU-pénzt nyert vállalkozások az EU-pályázatok lebonyolításáért felelős intézményrendszerre, főként az állami ESZA Kht. tevékenységével elégedetlenek. A kht. a szervezet átalakításával indokolja a problémákat - írja a Magyar Hírlap.

Szakértők szerint a legtöbb gond a munkaügyi tárca tulajdonában lévő Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Kht. (ESZA Kht.) tevékenységével van. Ez a társaság közreműködő szervezetként kezeli az első nemzeti fejlesztési terv keretében kiírt Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) pályázataival kapcsolatos teendőket, de szerepet játszanak az Új Magyarország fejlesztési terv megvalósításában is.

A Magyar Pályázatkészítő Iroda ügyvezető igazgatója szerint a tíz-húszmillió forintos támogatásban részesülő HEFOP-os pályázatok elszámolása ugyanis olyan bonyolult, mintha tízmilliárdos környezetvédelmi beruházásokról lenne szó. Ráadásul továbbra is jelentős késésekkel dolgozzák fel a benyújtott elszámolásokat, ami a kifizetések csúszásához vezet.

Megesett, hogy egy nyertes pályázó 2006 novemberében benyújtotta a projekt előrehaladási jelentését, ám arra még 2007 júliusában sem érkezett érdemi visszajelzés. Pedig az érintett csak a jelentés elfogadása után juthat a pénzéhez.

Egy másik vállalkozó azért került bajba a támogatási szerződés megkötése előtt, mert az ESZA Kht. tíz nap határidőt adott a biztosítékként megjelölt bankgarancia benyújtására, holott a kormányrendelet szerint erre három hónapjuk van a szerződés megkötése után. A kht. telefonon szólította fel a vállalkozást, hogy tíz napon belül mutassa be a bankgaranciát, ellenkező esetben eláll a szerződéskötéstől. Egy másik negatív példa, hogy az ESZA Kht. hat hónapja nem válaszolt egy szerződésmódosítási kérelemre, miközben harminc napon belül reagálnia kellett volna. A csúszások miatt az is előfordult, hogy mire egy nyertes vállalkozás részt vehetett volna a támogatott informatikai képzésen, addigra a tanfolyam megszűnt. A pályázók gyakori panasza, hogy négy-öt nap múlva válaszolnak e-mailjeikre a kht. alkalmazottai, akik telefonon sem adnak érdemi segítséget.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az ESZA Kht. elismerte, akadnak gondok, részben azért, mert idén nagy átalakuláson mentek keresztül. A nyolcvan alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásból háromszáz fős háttérintézmény lett, amely évente több tízezer szerződést és pályázatot kezel. Át kellett alakítani a szervezet belső felépítését. Mindez érintette a pályázatok kapcsolattartóit is, akik október elsejétől nagyobb létszámban látják el feladataikat. Szerintük nem lehet nekik felróni, hogy az elektronikus levelekre napokkal később válaszolnak, mert négy munkanap a határidő. Az ESZA elismeri a késéseket is, de szerintük jóval a hibahatár alatt vannak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?