Keserű pirula pályázóknak

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 08:45

Továbbra is panaszkodnak az EU-pénzt nyert vállalkozások az EU-pályázatok lebonyolításáért felelős intézményrendszerre, főként az állami ESZA Kht. tevékenységével elégedetlenek. A kht. a szervezet átalakításával indokolja a problémákat - írja a Magyar Hírlap.

Szakértők szerint a legtöbb gond a munkaügyi tárca tulajdonában lévő Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Kht. (ESZA Kht.) tevékenységével van. Ez a társaság közreműködő szervezetként kezeli az első nemzeti fejlesztési terv keretében kiírt Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) pályázataival kapcsolatos teendőket, de szerepet játszanak az Új Magyarország fejlesztési terv megvalósításában is.

A Magyar Pályázatkészítő Iroda ügyvezető igazgatója szerint a tíz-húszmillió forintos támogatásban részesülő HEFOP-os pályázatok elszámolása ugyanis olyan bonyolult, mintha tízmilliárdos környezetvédelmi beruházásokról lenne szó. Ráadásul továbbra is jelentős késésekkel dolgozzák fel a benyújtott elszámolásokat, ami a kifizetések csúszásához vezet.

Megesett, hogy egy nyertes pályázó 2006 novemberében benyújtotta a projekt előrehaladási jelentését, ám arra még 2007 júliusában sem érkezett érdemi visszajelzés. Pedig az érintett csak a jelentés elfogadása után juthat a pénzéhez.

Egy másik vállalkozó azért került bajba a támogatási szerződés megkötése előtt, mert az ESZA Kht. tíz nap határidőt adott a biztosítékként megjelölt bankgarancia benyújtására, holott a kormányrendelet szerint erre három hónapjuk van a szerződés megkötése után. A kht. telefonon szólította fel a vállalkozást, hogy tíz napon belül mutassa be a bankgaranciát, ellenkező esetben eláll a szerződéskötéstől. Egy másik negatív példa, hogy az ESZA Kht. hat hónapja nem válaszolt egy szerződésmódosítási kérelemre, miközben harminc napon belül reagálnia kellett volna. A csúszások miatt az is előfordult, hogy mire egy nyertes vállalkozás részt vehetett volna a támogatott informatikai képzésen, addigra a tanfolyam megszűnt. A pályázók gyakori panasza, hogy négy-öt nap múlva válaszolnak e-mailjeikre a kht. alkalmazottai, akik telefonon sem adnak érdemi segítséget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ESZA Kht. elismerte, akadnak gondok, részben azért, mert idén nagy átalakuláson mentek keresztül. A nyolcvan alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásból háromszáz fős háttérintézmény lett, amely évente több tízezer szerződést és pályázatot kezel. Át kellett alakítani a szervezet belső felépítését. Mindez érintette a pályázatok kapcsolattartóit is, akik október elsejétől nagyobb létszámban látják el feladataikat. Szerintük nem lehet nekik felróni, hogy az elektronikus levelekre napokkal később válaszolnak, mert négy munkanap a határidő. Az ESZA elismeri a késéseket is, de szerintük jóval a hibahatár alatt vannak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?