Lebukott a Dell: átverték a könyvvizsgálókat...

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 14:00

A Dell számítógépgyártó vállalat bejelentette, hogy az elmúlt 4 év nyereségét közel 50 millió dollárral 150 millióra csökkenti, miután egy belső vizsgálat kiderítette, hogy félrevezette a könyvvizsgálókat, és manipulálta az eredményét, hogy megfeleljen a korábban kitűzött céloknak a teljesítményt tekintve.

A legnagyobb mértékben a 2003 első negyedéve, és 2004 második negyedéve lett módosítva, 10-13 százalékos csökkentésre lesz szükség az akkor elért eredmények értékében. Összességében a 2003-as évtől a 2007-es év első negyedévéig módosítani kell a közzétett eredmény összegét.

A vizsgálat 2006 augusztusában kezdődött, és a több mint 5 millió dokumentum vizsgálata során több bizonyítékot is találtak arra, hogy a pénzügyi célok elérése érdekében módosították az adatokat. Ez súlyos következményeket vonhat maga után, a fokozott ellenőrzéstől, a pénzbeli büntetésekig.

A bejelentés óta a vezetőség jelentős változásokon ment át, a Pénzügyi Igazgató távozott posztjáról, és visszatért a korábbi alapító Michael Dell a vezérigazgatói posztra. Az Értékpapír és Tőzsdefelügyelet vizsgálata még most is tart esetleges további szabálytalanságok felderítésére.

A Dell bejelentése azt is tartalmazta, hogy az eddig felderített szabálytalanságok nem befolyásolják a 2007-es második negyedévi eredményeket, amiket augusztus 30.-án tesznek közzé. A vállalat a vizsgálat elkezdése óta csak előzetes, vagyis nem végleges negyedéves számokat tett közzé, és a 2006-os pénzügyi év éves jelentése sem készült még el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A céget a büntetések nem fogják pénzügyileg jelentősen megterhelni, ennek ellenére szembe kell néznie azzal, hogy a részvényesek peres eljárások sorozatát fogják elindítani. A bejelentések hatására a részvények eddig 1,4 százalékot estek, de nem lehet tudni, hogy a további vizsgálatok tárnak-e fel újabb szabálytalanságokat, és ha igen, az milyen következményeket vonhat maga után.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35