Riasztó jövőkép - nehezebb lesz boldogulni

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 09:45

A Volksbank Magyarország Zrt., illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének közös elemzése alapján a kis- és középvállalkozások mindegyik konjunktúramutatója visszaesett, a konjunktúraindex maga pedig a 2006. októberi szintre esett vissza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A visszaesés fő oka, hogy a hazai piacon jelenlévő vállalkozásoknak jelentős mértékű keresletcsökkenéssel kell szembenéznie. A felmérésben 302 vállalkozást kérdeztek meg, várakozásaik szerint továbbra is a termelés visszaesésére lehet számítani.

Ami kedvező képet mutathat, az az enyhe optimizmus a javuló kapacitásokkal, a kihasználtsággal, a jövedelmezőséggel, valamint a létszám alakulásával kapcsolatosan. A vállalkozások 45 százaléka várhatóan nem változtat árain, 28 százalék az inflációnak megfelelő mértékű drágítást tervez, 20 százalék pedig az inflációt el nem érő mértékben emelne.

A visszaesés mellett a vállalkozások számára nagy gondot jelent az adminisztratív terhek növekedése, amely már átlagosan havi 64 órát vesz igénybe, ez 14 órával magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A vállalkozások körülbelül felénél vetődött fel, hogy GVOP, de csupán 20,5 százalékuknál, hogy GOP-pályázatokon induljanak. A legjellemzőbb probléma, hogy a cégek eleve nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, vagy a nyertessel szemben támasztott szigorú követelményeknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?