Riasztó jövőkép - nehezebb lesz boldogulni

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 09:45

A Volksbank Magyarország Zrt., illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének közös elemzése alapján a kis- és középvállalkozások mindegyik konjunktúramutatója visszaesett, a konjunktúraindex maga pedig a 2006. októberi szintre esett vissza.

A visszaesés fő oka, hogy a hazai piacon jelenlévő vállalkozásoknak jelentős mértékű keresletcsökkenéssel kell szembenéznie. A felmérésben 302 vállalkozást kérdeztek meg, várakozásaik szerint továbbra is a termelés visszaesésére lehet számítani.

Ami kedvező képet mutathat, az az enyhe optimizmus a javuló kapacitásokkal, a kihasználtsággal, a jövedelmezőséggel, valamint a létszám alakulásával kapcsolatosan. A vállalkozások 45 százaléka várhatóan nem változtat árain, 28 százalék az inflációnak megfelelő mértékű drágítást tervez, 20 százalék pedig az inflációt el nem érő mértékben emelne.

A visszaesés mellett a vállalkozások számára nagy gondot jelent az adminisztratív terhek növekedése, amely már átlagosan havi 64 órát vesz igénybe, ez 14 órával magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A vállalkozások körülbelül felénél vetődött fel, hogy GVOP, de csupán 20,5 százalékuknál, hogy GOP-pályázatokon induljanak. A legjellemzőbb probléma, hogy a cégek eleve nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, vagy a nyertessel szemben támasztott szigorú követelményeknek.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16