Romló üzleti bizalom, borús kilátások

Pénzcentrum
2007. június 29. 10:30

A kis- és középvállalkozások körében az év eleje óta javuló tendenciát mutató üzleti bizalom júniusban visszaesett, igaz ez az alaptendenciát egyelőre nem módosította - derült ki az Ecostat legfrissebb, júniusi felméréséből.


Az üzleti bizalom megtorpanásának legfőbb okaként az elemzés az emelkedő közterheket, a közüzemi áremelkedést, illetve a lakossági fizetőképes kereslet csökkenését jelölte meg. Ugyanakkor az év hatodik hónapjában háttérbe szorult a nemzetközi konjunktúra szerepe, valamint a reálgazdaság jó első negyedéves teljesítménye.

Az idei évben döntően az egyensúlyjavító intézkedések miatt a hazai vállalkozások a korábbinál kedvezőtlenebb feltételek között gazdálkodnak. Az év második negyedévére a feltételek javulásában, vagy legalább szinten maradásában a vállalkozások fele bízik. Emellett a pesszimista várakozások aránya igen magas, 47 százalék.

A saját vállalkozásokra vonatkozó második féléves kilátások is romlottak, az optimista várakozások aránya 26-ról 11 százalékra csökkent, ezzel szemben a pesszimistáké 29-ről 45 százalékra emelkedett. A felmérés szerint a vállalkozások 75 százaléka nem tervezi növelni kibocsátását.

Emellett a kkv szektor a termelési feltételek tekintetében is kedvezőtlen változásokkal számol 2007. második félévére vonatkozóan. A beruházási hajlandóság tekintetében is visszaesés volt tapasztalható, ez júniusban 25 százalékra esett vissza. A kis- és középvállalkozások körében a második félévre vonatkozó inflációs várakozások 7,4 százalékot mutatnak, amely jóval meghaladja a szakértői vállalkozásokat.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?