18 °C Budapest

Romló üzleti bizalom, borús kilátások

Pénzcentrum
2007. június 29. 10:30

A kis- és középvállalkozások körében az év eleje óta javuló tendenciát mutató üzleti bizalom júniusban visszaesett, igaz ez az alaptendenciát egyelőre nem módosította - derült ki az Ecostat legfrissebb, júniusi felméréséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az üzleti bizalom megtorpanásának legfőbb okaként az elemzés az emelkedő közterheket, a közüzemi áremelkedést, illetve a lakossági fizetőképes kereslet csökkenését jelölte meg. Ugyanakkor az év hatodik hónapjában háttérbe szorult a nemzetközi konjunktúra szerepe, valamint a reálgazdaság jó első negyedéves teljesítménye.

Az idei évben döntően az egyensúlyjavító intézkedések miatt a hazai vállalkozások a korábbinál kedvezőtlenebb feltételek között gazdálkodnak. Az év második negyedévére a feltételek javulásában, vagy legalább szinten maradásában a vállalkozások fele bízik. Emellett a pesszimista várakozások aránya igen magas, 47 százalék.

A saját vállalkozásokra vonatkozó második féléves kilátások is romlottak, az optimista várakozások aránya 26-ról 11 százalékra csökkent, ezzel szemben a pesszimistáké 29-ről 45 százalékra emelkedett. A felmérés szerint a vállalkozások 75 százaléka nem tervezi növelni kibocsátását.

Emellett a kkv szektor a termelési feltételek tekintetében is kedvezőtlen változásokkal számol 2007. második félévére vonatkozóan. A beruházási hajlandóság tekintetében is visszaesés volt tapasztalható, ez júniusban 25 százalékra esett vissza. A kis- és középvállalkozások körében a második félévre vonatkozó inflációs várakozások 7,4 százalékot mutatnak, amely jóval meghaladja a szakértői vállalkozásokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00