Az EU-s pályázatok nyertesei már igényelhetik a Start pályázati kezességvállalását

Pénzcentrum
2007. július 30. 09:29

Az 10 millió forintot meghaladó értékű vissza nem térítendő Európai Uniós támogatások elnyerésekor a pályázónak - nem teljesítés esetére - a támogatás visszafizetését garantáló biztosítékot kell nyújtania. Biztosítékként elfogadható ingatlan, egyéb tárgyi eszköz, bankgarancia vagy garanciaszervezet kezességvállalása. Ugyanakkor vannak olyan vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek tehermentes vagyontárggyal és fedezethiány miatt bankgaranciát sem tudnak szerezni. A Start Zrt., mint garanciaszervezet közvetlen pályázati kezességvállalás termékével ezeknek a vállalkozásoknak teremt lehetőséget a támogatás megszerzésére azzal, hogy a kezességvállaláshoz nem igényel fedezetet.

"A vállalkozások számára komoly kihívást jelent a támogatott projekthez szükséges saját erő előteremtése és a támogatás előfinanszírozása, ami általában hitelből történik. A hitelekhez a vállalkozásnak biztosítékokat kell nyújtania a bank felé. Így még a tőkeerősebb vállalkozások esetében is előfordul, hogy a támogatás visszafizetését garantáló biztosítékra már nem jut szabad fedezet. Amennyiben a vállalkozás által felajánlott biztosíték érvényesítésre kerül, azaz a támogatást vissza kell fizetni, ez akár a társaság felszámolásához is vezethet." - emelte ki Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A pályázati kezességvállalás lényege, hogy a Start Zrt. készfizető kezességet vállal az irányító hatóság felé, hogy amennyiben a pályázó a támogatási szerződésben foglaltakat nem, vagy nem megfelelően teljesíti, akkor a pályázó helyett visszafizeti a támogatás összegét. Ilyen esetben a Start nem lép fel megtérítési igénnyel ügyfelével szemben.

A pályázati kezességvállaláshoz a Start Zrt. nem kér fedezetet a pályázóktól, a kifizetések forrása a 6,3 milliárd forint értékű Start Garancia Alap. A pályázati kezességvállalásának értéke legalább 5, legfeljebb 100 millió forint lehet. A pályázati kezességvállalást a Start Zrt. egy egyszeri fedezeti díj és a futamidő alatt folyamatosan fizetendő kezességi díj mellett nyújtja, az alábbiak szerint:


A pályázati kezességvállaláshoz kapcsolódó úgynevezett garanciaképességi kalkulátor segítségével a potenciális ügyfelek még az igénylés előtt megtudhatják, hogy esetükben a Start Zrt. vállalhat-e pályázati kezességet. Az erre vonatkozó információk a mai naptól elérhetőek a Start Zrt. honlapján a www.startgarancia.hu weboldalon. További fontos feltétele a kezességvállalásnak, hogy olyan pályázathoz kapcsolódjon, amely a honlapon megtalálható, folyamatosan frissülő listán szerepel (http://www.startgarancia.hu/t/pkv-palyazat-lista.html). Ezek elsősorban a GOP és KMOP keretében megjelent pályázatok. A GVOP keretében korábban kiírt pályázatokhoz kapcsolódóan a Start Zrt. egyedi elbírálás alapján vállal kezességet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Start Zrt. pályázati kezességvállalása olyan vállalkozások számára is lehetővé teszi az EU forrásokhoz való hozzáférést, amelyek nem rendelkeznek megfelelő fedezettel. Emellett a konstrukció azon vállalkozásoknak is előnyös lehet, amelyek rendelkeznek ugyan pillanatnyilag szabad fedezettel, azonban azokat a beruházás miatt megnövekvő üzleti aktivitás és az ezzel járó magasabb forgótőke-szükséglet áthidalására szolgáló hitelekhez kívánják felhasználni. Ilyenkor ugyanis a bankok további fedezet bevonását kérik. A pályázati kezességvállalás más biztosítékokkal is kombinálható, tehát előfordulhat, hogy egy biztosítékként bevonható ingatlan fedezi a biztosítékadási kötelezettség egy részét, és csak a fennmaradó részhez igénylik a Start Zrt. pályázati kezességvállalását.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?