2 °C Budapest

Sok vállalkozás nem adja le beszámolóját

Pénzcentrum
2007. június 26. 10:00

Budapesten mintegy 190 ezer élő céget tartanak nyilván, melyek közül átlagosan 40 ezer feledkezik meg a pénzügyi beszámoló letétbe helyezéséről - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Könnyűné Mondok Edit, a Fővárosi Cégbíróság vezetőjének elmondása szerint eddig 110 ezer pénzügyi beszámoló érkezett a cégbíróság, ez tizedével több, mint, amennyi tavaly ugyanilyenkorig érkezett be. A cégbíróság eddig 85 ezer beszámolót dolgozott fel, vagyis a rendszerben rögzítették a leadás tényét, három héten belül pedig az irattárba kerülhetnek a dokumentumok.

A cégbírósághoz egész évben érkeznek beszámolók, hiszen akad olyan cég, amely késik a leadással, míg másoknak nem egyezik a pénzügyi éve a naptári évvel. Ez utóbbi esetben az előírt határidő nem május 20., hanem a mérleg fordulónapjától számított 150 nap, konszolidált beszámoló esetén pedig 180 nap.

A cégbíróság csupán akkor foglalkozik azokkal, akik nem adnak le beszámolót, ha bejelentés érkezik a mulasztásról, például az APEH-től, vagy egy magánszemélytől. Ekkor először felszólítják a céget a pótlásra, amennyiben ezután sem tesz eleget előírt kötelezettségének, bírságot szabnak ki rá. Itthon általában százezres nagyságrendben szankcionálják a mulasztást.

A cégeknek egyébként már lehetőségük nyílik elektronikus letétbe helyezésre is. Ez egyelőre nem bizonyul népszerűnek, annak ellenére, hogy csupán 3000 forintot kell fizetni érte, míg papíralapú megoldás esetén jogi személyiséggel rendelkező társaságoknak 10 ezer, nem jogi személy társaságoknak pedig 5 ezer forintba kerül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59