7 °C Budapest

Sok vállalkozás nem adja le beszámolóját

Pénzcentrum
2007. június 26. 10:00

Budapesten mintegy 190 ezer élő céget tartanak nyilván, melyek közül átlagosan 40 ezer feledkezik meg a pénzügyi beszámoló letétbe helyezéséről - olvasható a Napi Gazdaságban.

Könnyűné Mondok Edit, a Fővárosi Cégbíróság vezetőjének elmondása szerint eddig 110 ezer pénzügyi beszámoló érkezett a cégbíróság, ez tizedével több, mint, amennyi tavaly ugyanilyenkorig érkezett be. A cégbíróság eddig 85 ezer beszámolót dolgozott fel, vagyis a rendszerben rögzítették a leadás tényét, három héten belül pedig az irattárba kerülhetnek a dokumentumok.

A cégbírósághoz egész évben érkeznek beszámolók, hiszen akad olyan cég, amely késik a leadással, míg másoknak nem egyezik a pénzügyi éve a naptári évvel. Ez utóbbi esetben az előírt határidő nem május 20., hanem a mérleg fordulónapjától számított 150 nap, konszolidált beszámoló esetén pedig 180 nap.

A cégbíróság csupán akkor foglalkozik azokkal, akik nem adnak le beszámolót, ha bejelentés érkezik a mulasztásról, például az APEH-től, vagy egy magánszemélytől. Ekkor először felszólítják a céget a pótlásra, amennyiben ezután sem tesz eleget előírt kötelezettségének, bírságot szabnak ki rá. Itthon általában százezres nagyságrendben szankcionálják a mulasztást.

A cégeknek egyébként már lehetőségük nyílik elektronikus letétbe helyezésre is. Ez egyelőre nem bizonyul népszerűnek, annak ellenére, hogy csupán 3000 forintot kell fizetni érte, míg papíralapú megoldás esetén jogi személyiséggel rendelkező társaságoknak 10 ezer, nem jogi személy társaságoknak pedig 5 ezer forintba kerül.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?