8 °C Budapest

Hogyan végezheti egy cég? A szokásos trükkökkel "elviselhető" a csőd...

Pénzcentrum
2007. június 5. 07:52

2 véglet A gyakorlatban egy jelentős fogalomzavarral találkozhatunk a gazdasági társaságok fizetésképtelenségével kapcsolatban. Általában nem tesznek különbséget a csőd és a felszámolás között, holott éppen a hitelezői igények kielégítése terén van jelentős különbség a két fogalom között. Mai áttekintésükben igyekszünk rendet tenni a fejekben, és tisztázni, hogy hitelezőként mikor milyen lépést érdemes tenni annak érdekében, hogy ténylegesen is a pénzünkhöz jussunk adósunktól.

A gazdasági társaságok megszűnése kétféleképpen következhet be társasági formától függetlenül: lehet végelszámolást kérni, és felszámolást elrendeltetni. Ehhez kapcsolódik harmadik formaként a csődeljárás, ami azonban nem a társaság megszüntetésére, hanem a fizetőképesség visszaállítására szolgál. A mi szempontunkból tehát ez lesz a lényegi pont, ami az eljárásokat megkülönbözteti egymástól.

A kettő között az alapvető különbség az, hogy végelszámolásnál a cégnek nincsen fedezetlen tartozása, nincsenek nyitott ügyletei, a vagyon fedez minden tartozást és a megszüntetési költséget (sőt, talán még a tagok is kapnak vissza valamennyi pénzt). Ezzel szemben felszámolásra akkor kerül sor, ha a társaságnak kifizetetlen tartozásai vannak.

A végelszámolási eljárás során tehát a bíróság fő feladata a társaság megmaradt vagyonát szétosztani a tagok között, míg felszámolásnál a kintlévőségeket kell behajtani, a tárgyi eszközöket értékesíteni, röviden szólva mindent pénzzé tenni, és azt osztogatni a hitelezők között.

Közelebbről nézve a felszámolási eljárás során a bíróság a kinevezett felszámolóbiztos útján behajtja a függő követeléseket (akár peres eljárások útján), felmondja azokat a szerződéseket amelyeket valószínűsíthetően a vagyon kimentésére kötöttek a tagok (mikor már látták, hogy közeleg a szomorú vég), és elárverezi a cég vagyonát (ingatlanait, járműparkját, egyéb ingóságait, stb.). Majd mikor minden lehető dolgot pénzzé tettek akkor jön az osztozkodás....

A jogszabály felállít egy sorrendet, amely szerint a hitelezőket ki kell elégíteni:

1. első sorban kell kielégíteni a felszámolás költségeit (munkabér jellegű juttatások, az árverés, a bírósági eljárás és a követelések behajtása során felmerült költségek, a felszámoló díja, stb.)
2. a felszámolás kezdő időpontja előtt zálogjoggal biztosított követelések kielégítése a zálogtárgy értékének erejéig
3. a társaságot terhelő tartásdíj, életjáradék, kártérítési járadék, bányászati keresetkiegészítés
4. a magánszemély nem gazdasági tevékenységből eredő más követelése (pl.: hibás teljesítés, a kártérítés, szavatossági vagy jótállási kötelezettségek)
5. a társadalombiztosítási tartozások és a magán-nyugdíjpénztári tagdíj tartozások, az adók és az adók módjára behajtható köztartozások, a visszafizetendő állami támogatások, valamint a víz- és csatornadíjak
6. egyéb követelések
7. késedelmi kamat és késedelmi pótlék, továbbá a pótlék és bírság jellegű tartozás,

Az egy-egy csoportban lévő összes tartozást összesítik, és ha a pénzzé tett vagyon azt fedezi, akkor mindenki 100%-osan kielégítést nyer, majd jön a következő csoport. Addig haladnak sorban lefelé, amíg már az összesített követeléseket nem fedezi a megmaradt pénz. Ekkor ez lesz az utolsó csoport, akik még követeléseik arányában pénzhez jutnak, míg a hátrább lévők már nem kapnak semmit. A legtöbb hitelező - a társasággal szerződésben lévő más cégek, vállalkozók mind a 6. csoportba tartoznak, vagyis elég kicsi az esélyük arra, hogy egy felszámolás során szolgáltatásaik ellenértékét megkapják.

Magyarországon az egymással szerződésben lévő társaságok gyakran "ijesztgetik" egymást a felszámolásra irányuló kérelem bírósági beadásával. Ez azonban tényleg csupán a szó szoros értelmében vett "ijesztgetés" mivel - láthattuk - ha tényleg felszámolásra kerül a sor, éppen a kisvállalkozó hitelezők nem fognak semmit sem látni a pénzükből. A társaság összeszedett vagyona többnyire csupán a felszámolási eljárás költségeit fedezi, másra már nem jut.

Mindehhez talán annyi tehető még hozzá, hogy habár a jogalkotó megpróbál gátat vetni a visszaéléseknek azzal a szabállyal, miszerint a felszámoló - ha gyanús, hogy a jogügylet a vagyon kimentésére jött létre, pl.: színlelt adásvételi szerződés formájában - akkor azonnali hatállyal felmondhatja, megtámadhatja az adott szerződést. Ezt a szabályt azonban könnyen ki tudják játszani a cégtulajdonosok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Éppen ezért, hitelezőként érdemesebb lenne csődeljárással operálni, amint azt az alábbiakban is látni fogjuk. Ez a módszer azonban még nem eléggé él a mai Magyarország köztudatában.

Van egy kis probléma a csőddel...

Amint azt a bevezetőben már leírtuk, a csődeljárás a moratórium megadásával a társaság fizetőképességének visszaállítására szolgál.

Ennek menete pontosan a következő:

Ha a cég saját maga ellen csődöt kezdeményez, akkor a hitelezőknek 90 napos határidejük van arra, hogy jelezzék részvételi szándékukat. A csődeljárás során ugyanis egyeztető tárgyalást tartanak, amelynek célja olyan egyezség létrehozása, amelyben a csődben lévő cég vagy fizetési haladékot kap tartozásai kielégítésére, vagy bizonyos ellenérték fejében tartozásai egy részét a hitelezők elengedik. A fizetési haladék időszakát elméletileg úgy határozzák meg, hogy ez alatt a társaság talpra tudjon állni.

A probléma a gyakorlatban egyrészt ott kezdődik, hogy az egyezségben részt vevő biztosított hitelezőknek 100%-os kielégítési joguk lesz, ami elsőséget jelent nekik a többiekkel szemben. A fizetési haladék így csak az ő szempontjukból jelent előnyt.

A probléma másik része pedig az, hogy hasonlóan a felszámolás előtt álló cégekhez a csődeljárást kezdeményező társaságok is jelentősen ki vannak már pénzügyileg "ürítve" addigra, mire a csődeljárás elkezdődik. Így a fent említett "bizonyos ellenérték" - amit a hitelezők követelésük elengedése fejében kapnak - többnyire a társaság vagyonának értékesítéséből származik. A működési feltételek (a tárgyi eszközök, az ingatlanvagyon) ily módon történő elherdálása pedig hosszú távon szintén semmiképpen sem támogatja a fizetőképesség visszaállítását. Ha pedig ez nem sikerül, akkor megint csak a felszámoláshoz jutottunk, mint végső megoldáshoz...

Várható ezért a közeljövőben a csőd- és felszámolási eljárás szabályainak újabb módosítása, szakértők már foglalkoznak a probléma hathatós megoldásával. Mindez azért is égetően szükséges, mert a bíróságok felől is egyre több jelzés érkezik, miszerint riasztóan magas mértéket kezd ölteni a felszámolás alatt álló, és felszámolt cégek száma.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm