5 °C Budapest

Minden harmadik cég a végét járja

Pénzcentrum
2007. március 1. 10:00

Tovább romlott a hazai vállalkozások fizetőképessége az elmúlt esztendőben a Coface Hungary szerint. A hitelbiztosító cég számításaiból kiderül, hogy 2006-ban a vállalkozások 3,15 százaléka nem tudta teljesíteni fizetési kötelezettségeit.

A több mint 1,2 millió regisztrált társaság közül hétszázezer magánvállalkozó 12,5 milliárd forintnyi veszteséget termelt, míg alig több mint ötszázezer társas vállalkozás zárta az évet nyereséggel. Mindössze a cégek harminc százalékának növekszik az árbevétele, így összesen harmincezer vállalkozás nevezhető hitelképesnek. A kedvezőtlen folyamatokat támasztja alá az is, hogy egy számla kiegyenlítésére ma már átlagosan száz napot kell várni, ráadásul a kiállított számlák 2,9 százalékát egyáltalán nem rendezik. Ez az arány az idei esztendő végére meghaladhatja a három százalékot.

Szakemberek szerint az egyre nagyobb számú csődeljárások elsősorban a kilencvenes évek elején felduzzadt kis- és középvállalkozásokat (kkv) érintik. Egy tízmilliós országban nem boldogulhat több mint egymillió vállalkozás. Gyakori, hogy öt-hat különböző céget jegyeztetnek be egy gazdasági tevékenységre. Ennek oka, hogy sokan új vállalkozások létrehozásával próbálnak kiutat találni a fizetésképtelenségből.

Probléma az is, hogy sok az alultőkésített kis- és középvállalkozás, ezek nem kapnak segítséget ahhoz, hogy előrébb lépjenek. A kkv-k helyzetét tovább nehezítik a megemelt közterhek, ezek szintén rontják a fizetési morált.

A kormány szerint az Új Magyarország fejlesztési terv keretében lehívható uniós források ellensúlyozzák a megnövekedett terheket. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint azonban az idén 630 milliárd forinttal nőnek a vállalkozások adóterhei, míg a meghirdetett pályázatok révén ebben az évben harmincmilliárdhoz lehet hozzájutni. Parragh úgy véli, hogy 2007-ben a kisvállalkozások harmada mehet tönkre.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?