27 °C Budapest

Cégélet: egyszerűen, terhek nélkül

Pénzcentrum
2007. április 25. 09:30

Rövid távon évi mintegy 100-150 milliárd forintnyi megtakarítással számol a kormányzat annak a deregulációs és üzletikörnyezet-javító csomagnak a bevezetésével, amelyet ma tárgyal a kabinet - írja a Világgazdaság.

Az államreform-bizottság, az igazságügyi, illetve a gazdasági tárca által készített előterjesztés - az államreform részeként - olyan, 2008 végéig megvalósítandó programot vázol, amellyel mérsékelnék a természetes személyek és a vállalkozások adminisztratív terheit.

Nem kis tételekről van szó: Magyarországon - a gazdasági tárca becslése szerint - az állami szabályozásból adódó vállalati adminisztratív terhek mértéke a GDP 4,5-6,7 százalékát teheti ki, miközben az EU25 átlaga 3,5 százalék. A most indítandó program hozzájárulhatna ahhoz, hogy 2012-re elérjük az - akkori, a brüsszeli szándékok szerint tovább mérsékelt - uniós átlagot.

Az átfogó deregulációs program első szakasza a felesleges jogi előírások és eljárások kiiktatásával, egyszerűbb, a folyamatokat követő, nem közigazgatás-, illetve ágazat-, hanem ügyfélközpontú és a jelenleginél színvonalasabb jogi szabályozással, az e-ügyintézés kibővítésével és alkalmazásának megkönnyítésével csökkentené az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terheit. 2008 végéig a hazai jogszabályalkotásból eredő adminisztratív terhek egyötödével mérséklődnek, és kialakulnak a feltételek ahhoz, hogy az uniós törekvésekhez is kapcsolódóan 2013-ra a felére mérséklődjenek.

A szándékok szerint több lehetőséget is biztosítanak az érintetteknek arra, hogy beleszóljanak a deregulációs folyamatba. Egyrészt az előkészítés során a szakmai, érdek-képviseleti és jogalkalmazó szervezetekkel, másrészt a Magyarország Holnap Versenyképesség Kerekasztal résztvevőivel biztosít a kormányzat konzultációs lehetőségeket. Emellett mód van arra is, hogy az ügyfelek eljuttassák a javaslataikat az államreform-bizottsághoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A deregulációs program pénzügyi fedezetét alapvetően az Államreform operatív programból és az Elektronikus közigazgatási operatív programból biztosítanák. Ez megfelel az uniós támogatások felhasználási szabályainak.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?