Cégélet: egyszerűen, terhek nélkül

Pénzcentrum
2007. április 25. 09:30

Rövid távon évi mintegy 100-150 milliárd forintnyi megtakarítással számol a kormányzat annak a deregulációs és üzletikörnyezet-javító csomagnak a bevezetésével, amelyet ma tárgyal a kabinet - írja a Világgazdaság.

Az államreform-bizottság, az igazságügyi, illetve a gazdasági tárca által készített előterjesztés - az államreform részeként - olyan, 2008 végéig megvalósítandó programot vázol, amellyel mérsékelnék a természetes személyek és a vállalkozások adminisztratív terheit.

Nem kis tételekről van szó: Magyarországon - a gazdasági tárca becslése szerint - az állami szabályozásból adódó vállalati adminisztratív terhek mértéke a GDP 4,5-6,7 százalékát teheti ki, miközben az EU25 átlaga 3,5 százalék. A most indítandó program hozzájárulhatna ahhoz, hogy 2012-re elérjük az - akkori, a brüsszeli szándékok szerint tovább mérsékelt - uniós átlagot.

Az átfogó deregulációs program első szakasza a felesleges jogi előírások és eljárások kiiktatásával, egyszerűbb, a folyamatokat követő, nem közigazgatás-, illetve ágazat-, hanem ügyfélközpontú és a jelenleginél színvonalasabb jogi szabályozással, az e-ügyintézés kibővítésével és alkalmazásának megkönnyítésével csökkentené az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terheit. 2008 végéig a hazai jogszabályalkotásból eredő adminisztratív terhek egyötödével mérséklődnek, és kialakulnak a feltételek ahhoz, hogy az uniós törekvésekhez is kapcsolódóan 2013-ra a felére mérséklődjenek.

A szándékok szerint több lehetőséget is biztosítanak az érintetteknek arra, hogy beleszóljanak a deregulációs folyamatba. Egyrészt az előkészítés során a szakmai, érdek-képviseleti és jogalkalmazó szervezetekkel, másrészt a Magyarország Holnap Versenyképesség Kerekasztal résztvevőivel biztosít a kormányzat konzultációs lehetőségeket. Emellett mód van arra is, hogy az ügyfelek eljuttassák a javaslataikat az államreform-bizottsághoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A deregulációs program pénzügyi fedezetét alapvetően az Államreform operatív programból és az Elektronikus közigazgatási operatív programból biztosítanák. Ez megfelel az uniós támogatások felhasználási szabályainak.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18