14 °C Budapest

Véget ért egy legenda - 1400 év után bukott el a vállalat

Pénzcentrum
2007. április 20. 14:00

A világ legrégebben működő vállalatának kellett kapuit becsuknia, az 578 óta működő családi vállalat, a templomépítéssel foglalkozó Kongo Gumi, 2006-ban összeroppant a felhalmozott külső adósság és a kedvezőtlen üzleti klíma súlya alatt.

A Kongo Gumi sikerének egyik oka, hogy Japánban a buddhista templomok iránti kereslet viszonylag állandónak bizonyult a századok során. A 19. században veszélybe került a cég, elveszítették az állami támogatást, válaszként ekkor kezdtek el először kereskedelmi ingatlanokat építeni. Ennek ellenére a fő tevékenység a templomépítés maradt, 2004-ben például a Kongo Gumi 67,6 millió dolláros bevételének 80 százalékát ez tette ki.

Min alapult a tartós siker?

A BusinessWeek gazdasági újság szerint a tartós siker nem csupán az iparág stabilitásának volt köszönhető, a vállalkozás számos belső pozitívummal büszkélkedhetetett. A cég utolsó elnöke, Masazaku Kongo például a család vezető pozíciójú tagjai közül a 40-ik volt. Szerinte a társaság hosszú működésének legfőbb oka a vezetők kiválasztásában kialakított rugalmasságban rejlett.

Ez alapján nem minden esetben a legidősebb fiú örökölte az irányítást, hanem azt az örököst választották ki, aki megfelelő egészségi állapottal, valamint a munka elvégzéséhez szükséges felelősséggel, illetve tehetséggel rendelkezett. Az örökös ráadásul nem minden esetben volt férfi, a 38. elnök például Masazaku nagymamája volt.

Egy másik fontos tényezőnek az bizonyult, hogy mikor egy-egy férj csatlakozott a vállalathoz, felvette a család nevét, így biztosítva a név folytonosságát arra az esetre, ha egy generációban nem születik fiúgyermek.

Mi vezetett a
bukáshoz?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BusinessWeek szerint igazán egyszerű tényezők vezettek a társaság bukásához, elsődlegesen két faktor volt felelős érte. Először is az 1980-as évek buborékgazdaságának kialakulásakor a társaság rendkívüli mértékben eladósodott, hogy ingatlanokba tudjon fektetni. Ezt követően az 1992-93-as recesszió idején, mikor a buborék kipukkant, a vállalat vagyonának értéke drasztikusan lecsökkent.

A második kulcsmomentumnak a változás bizonyult, ugyanis Japánban a szociális változások következtében egyre inkább elmaradtak a megrendelések, a Kongo Gumi szolgáltatásai iránti kereslet 1998-tól kezdve csökkenő tendenciát mutatott.

2004-ben 35 százalékkal zsugorodott a vállalat bevétele, Masazaku pedig hiába húzta meg a nadrágszíjat, hiába küldtek el alkalmazottakat, 2006-ban elérkezett a vég. A családi vállalat nem volt képes tovább fenntartani a 343 millió dolláros adósságot. Végül januárban a társaság eszközeit egy japán építési óriásvállalat vásárolta meg.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?