8 °C Budapest

Véget ért egy legenda - 1400 év után bukott el a vállalat

Pénzcentrum
2007. április 20. 14:00

A világ legrégebben működő vállalatának kellett kapuit becsuknia, az 578 óta működő családi vállalat, a templomépítéssel foglalkozó Kongo Gumi, 2006-ban összeroppant a felhalmozott külső adósság és a kedvezőtlen üzleti klíma súlya alatt.

A Kongo Gumi sikerének egyik oka, hogy Japánban a buddhista templomok iránti kereslet viszonylag állandónak bizonyult a századok során. A 19. században veszélybe került a cég, elveszítették az állami támogatást, válaszként ekkor kezdtek el először kereskedelmi ingatlanokat építeni. Ennek ellenére a fő tevékenység a templomépítés maradt, 2004-ben például a Kongo Gumi 67,6 millió dolláros bevételének 80 százalékát ez tette ki.

Min alapult a tartós siker?

A BusinessWeek gazdasági újság szerint a tartós siker nem csupán az iparág stabilitásának volt köszönhető, a vállalkozás számos belső pozitívummal büszkélkedhetetett. A cég utolsó elnöke, Masazaku Kongo például a család vezető pozíciójú tagjai közül a 40-ik volt. Szerinte a társaság hosszú működésének legfőbb oka a vezetők kiválasztásában kialakított rugalmasságban rejlett.

Ez alapján nem minden esetben a legidősebb fiú örökölte az irányítást, hanem azt az örököst választották ki, aki megfelelő egészségi állapottal, valamint a munka elvégzéséhez szükséges felelősséggel, illetve tehetséggel rendelkezett. Az örökös ráadásul nem minden esetben volt férfi, a 38. elnök például Masazaku nagymamája volt.

Egy másik fontos tényezőnek az bizonyult, hogy mikor egy-egy férj csatlakozott a vállalathoz, felvette a család nevét, így biztosítva a név folytonosságát arra az esetre, ha egy generációban nem születik fiúgyermek.

Mi vezetett a
bukáshoz?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BusinessWeek szerint igazán egyszerű tényezők vezettek a társaság bukásához, elsődlegesen két faktor volt felelős érte. Először is az 1980-as évek buborékgazdaságának kialakulásakor a társaság rendkívüli mértékben eladósodott, hogy ingatlanokba tudjon fektetni. Ezt követően az 1992-93-as recesszió idején, mikor a buborék kipukkant, a vállalat vagyonának értéke drasztikusan lecsökkent.

A második kulcsmomentumnak a változás bizonyult, ugyanis Japánban a szociális változások következtében egyre inkább elmaradtak a megrendelések, a Kongo Gumi szolgáltatásai iránti kereslet 1998-tól kezdve csökkenő tendenciát mutatott.

2004-ben 35 százalékkal zsugorodott a vállalat bevétele, Masazaku pedig hiába húzta meg a nadrágszíjat, hiába küldtek el alkalmazottakat, 2006-ban elérkezett a vég. A családi vállalat nem volt képes tovább fenntartani a 343 millió dolláros adósságot. Végül januárban a társaság eszközeit egy japán építési óriásvállalat vásárolta meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem