6 °C Budapest

Összedőlt a legenda: mi vezetett a bukáshoz?

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 16:05

A Legg Mason Value Trust, élén az 56 éves Bill Millerrel, 15 éven keresztül teljesítette felül a benchmarkját, az S&P500 Indexet. Ez a teljesítmény minden idők egyik legsikeresebb alapjává tette a Legg Mason-t, és számos rangos elismerést hozott az alap kezelőjének. A fantasztikus sorozat azonban idén megszakadt: az alap lehangoló teljesítményt nyújtott az első félévben, és a közeli jövőben sem

számíthatunk jelentős eredményre tőle. A kudarc hátterében egyaránt állhatnak egyértelmű hibák, és "későn érő" befektetések is.

A második negyedév során a Legg Mason Value Trust 5.4 %-ot veszített értékéből, szemben az S&P 500 1.4 %-os csökkenésével. Augusztus 24-ig az alap idei teljesítménye -7.87 %, ami közel 12 százalékpontos lemaradást jelent a benchmark indexhez képest.

Az éles fordulat hátterében négy alapvető okot sejtenek a szakértők. Ezek közül kettő, a jelentős internetes és egészségügyi befektetések esetén Miller a piac rövidlátását okolja a gyenge teljesítményért, és kitart amellett, hogy pl. az eBay, vagy az Amazon üzleti modelljét nem értette meg teljesen a piac, és ezért ezek felértékelődésére lehet számítani - idézi az FT a szakembert.

Elismeri ugyanakkor, hogy a visszaesésben két valóban hibás döntés is szerepet játszott: az energiaszektor alulsúlyozása, és a lakóházépítésekbe való túlzott befektetés. Az energiaszektor robbanásszerű növekedéséről az alap vezetősége lemaradt, ugyanakkor elhamarkodottan tették le a voksukat a lakóingatlan-építéssel foglakozó vállalatok mellett.

Az alap 15 év alatt nyújtott kiemelkedő teljesítménye ellenére (illetve pontosan amiatt) elkerülhetetlen volt a visszaesés: a nagy népszerűség miatt az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt az alap tőkéje, és így elérte a 19.8 milliárd dollárt. Elképzelhető tehát, hogy az alap egyszerűen a saját méretének csapdájába esett: ekkora tőketömegnek nehéz a befektetési politikában kitűzött célnak maradéktalanul megfelelő befektetési célt találni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alap Google és Amazon részesedései akkora méreteket öltöttek, hogy az alap teljesítménye erős függésbe került árfolyamukkal, és így kiszolgáltatottá vált a rövid távon gondolkodó nagybefektetők (pl. hedge fundok) tevékenységének.

Nincs minden veszve ugyanakkor a Legg Mason esetében, mutatnak rá a szakértők: minden hoszzú távú, értékorientált (alulértékelt részvényeket kereső) stratégiát követő befektető karrierjében eljön az a pont, ahol átmenetileg csődöt mond az elmélet. Az idei gyenge teljesítmény ellenére a piacon a legtöbben úgy látják, Bill Miller még jelentős eredményeket érhet el a Legg Mason Value Trust élén.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem