4 °C Budapest

Összedőlt a legenda: mi vezetett a bukáshoz?

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 16:05

A Legg Mason Value Trust, élén az 56 éves Bill Millerrel, 15 éven keresztül teljesítette felül a benchmarkját, az S&P500 Indexet. Ez a teljesítmény minden idők egyik legsikeresebb alapjává tette a Legg Mason-t, és számos rangos elismerést hozott az alap kezelőjének. A fantasztikus sorozat azonban idén megszakadt: az alap lehangoló teljesítményt nyújtott az első félévben, és a közeli jövőben sem

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

számíthatunk jelentős eredményre tőle. A kudarc hátterében egyaránt állhatnak egyértelmű hibák, és "későn érő" befektetések is.

A második negyedév során a Legg Mason Value Trust 5.4 %-ot veszített értékéből, szemben az S&P 500 1.4 %-os csökkenésével. Augusztus 24-ig az alap idei teljesítménye -7.87 %, ami közel 12 százalékpontos lemaradást jelent a benchmark indexhez képest.

Az éles fordulat hátterében négy alapvető okot sejtenek a szakértők. Ezek közül kettő, a jelentős internetes és egészségügyi befektetések esetén Miller a piac rövidlátását okolja a gyenge teljesítményért, és kitart amellett, hogy pl. az eBay, vagy az Amazon üzleti modelljét nem értette meg teljesen a piac, és ezért ezek felértékelődésére lehet számítani - idézi az FT a szakembert.

Elismeri ugyanakkor, hogy a visszaesésben két valóban hibás döntés is szerepet játszott: az energiaszektor alulsúlyozása, és a lakóházépítésekbe való túlzott befektetés. Az energiaszektor robbanásszerű növekedéséről az alap vezetősége lemaradt, ugyanakkor elhamarkodottan tették le a voksukat a lakóingatlan-építéssel foglakozó vállalatok mellett.

Az alap 15 év alatt nyújtott kiemelkedő teljesítménye ellenére (illetve pontosan amiatt) elkerülhetetlen volt a visszaesés: a nagy népszerűség miatt az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt az alap tőkéje, és így elérte a 19.8 milliárd dollárt. Elképzelhető tehát, hogy az alap egyszerűen a saját méretének csapdájába esett: ekkora tőketömegnek nehéz a befektetési politikában kitűzött célnak maradéktalanul megfelelő befektetési célt találni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alap Google és Amazon részesedései akkora méreteket öltöttek, hogy az alap teljesítménye erős függésbe került árfolyamukkal, és így kiszolgáltatottá vált a rövid távon gondolkodó nagybefektetők (pl. hedge fundok) tevékenységének.

Nincs minden veszve ugyanakkor a Legg Mason esetében, mutatnak rá a szakértők: minden hoszzú távú, értékorientált (alulértékelt részvényeket kereső) stratégiát követő befektető karrierjében eljön az a pont, ahol átmenetileg csődöt mond az elmélet. Az idei gyenge teljesítmény ellenére a piacon a legtöbben úgy látják, Bill Miller még jelentős eredményeket érhet el a Legg Mason Value Trust élén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20