13 °C Budapest

Hogyan legyünk versenyképesek?

Pénzcentrum
2007. február 7. 11:00

A vállalkozások adminisztrációjának egyszerűsítését ígéri a gazdasági minisztérium Üzletre hangolva programja. A tárca elképzelése szerint tavaszra megszülethet az a kormánydöntés, amely meghatározza az ehhez szükséges jogszabály-változtatásokat - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a vállalkozások működési költségeinek csökkentésével és az adminisztráció egyszerűsítésével javítana a versenyképességen. Emellett növekedne a jogbiztonság, valamint átláthatóbbá válna a szabályozási környezet is. A tárca honlapjáról is elérhető programot mintegy négyszáz javaslattal toldották meg a különböző érdekképviseletek, szakmai szervezetek.

A beérkezettek javaslatok fele az adó- és cégadminisztráció egyszerűsítésére vonatkozik, de jó néhány javaslatot fogalmaztak meg a hivatali ügyintézés korszerűsítésére és a párhuzamok megszüntetésére.

A hozzászólók gyorsítanák a bírósági eljárásokat és hatékonyabbá tennék a döntések érvényesítését. Többen a csődtörvényen is módosítanának, mert szerintük a jelenlegi szabályozás nem nyújt védelmet a tisztességtelen cégek ellen. Mindezeken túl szankciók bevezetésével javítanák az állam és önkormányzati kifizetések fegyelmét, mivel sokaknak ártott az export után visszajáró áfa visszatartása és a pályázati pénzek lassú kifizetése.

A tárca szerint, százmilliárdos megtakarítást jelentene a gazdaságban, ha a négyszáz módosító javaslat negyedét elfogadná a parlament. A kormány valószínűleg március végére eldönti, milyen módosításokat javasol majd a törvényhozásnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?