Végleges döntés: átalakulnak vagy megszűnnek a kht.-k

Pénzcentrum
2007. január 10. 09:30

A 2006. júniusában hatályba lépett új gazdasági törvény szerint a már létező közhasznú társaságoknak 2009. június 30-ig kell döntenie arról, hogy átalakulnak-e másik gazdasági társasági formává vagy megszüntetik tevékenységüket - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idén júliustól életbe lépő törvény értelmében már nem lehet közhasznú társaságot alapítani, a már cégnyilvántartásba bejegyzett vagy bejegyzés alatt álló társaságoknak pedig a következő két év áll rendelkezésére, hogy döntsenek tevékenységük folytatásáról. Ez időtartam alatt a közhasznú, illetve a non-profit társaságokra vonatkozó szabályok párhuzamosan élnek majd egymás mellett. 2009. júliusától azonban a közhasznú társaságokról szóló szabályok automatikusan a non-profit gazdasági társaságokra vonatkozik majd.

A változtatásokra azért volt szükség, mert a közhasznú társaság szervezeti formája nem felel meg az uniós előírásoknak, emellett a magyar és az általa alapul vett kontinentális jog "gazdálkodó alapítványokban" gondolkodik, az alapítvány elsődlegesen gazdálkodó tevékenységre hozható létre. Ezzel szemben a kht.-k hatvan százalékát az államigazgatási tervek és önkormányzatok hozzák létre.

A non-profit társaságok bármilyen cégforma keretein belül létrehozhatóak, vagyis közkereseti, betéti és korlátolt felelősségű társaság, valamint részvénytársaság formában is működhet. Ha azonban a kht.-k nem rendezik a 2009-es időpontig a szervezeti átalakulás kérdését, a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja őket.

A megszűnéskor azonban a tartozások kiegyenlítését követően csupán a törzsbetétek alapításkori értékét adható ki a tagoknak, a fennmaradó nyereséget kötelezően közhasznú célokra kell fordítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a társaság az átalakulás mellett dönt, akkor főszabályként a gazdasági társaságokra vonatkozó alapítási szabályokat kell figyelembe venni. Tilos például az átalakulás, a felszámolás, illetve a végelszámolás alatt álló társaságok számára.

Átalakulás esetén a jogelőd társaság tagjainak csak akkor állapítható meg, ha a jogutód cég nem tud helytállni a múltból fakadó kötelezettségekért. Az eddig korlátlanul felelős tagok korlátozottan felelős tagokká válnak, aki az átalakulástól számított 5 évig korlátlanul és egyetemlegesen felel azokért a kötelezettségekért, amelyek a kht. Fennállása alatt létrejöttek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09