6 °C Budapest

Végleges döntés: átalakulnak vagy megszűnnek a kht.-k

Pénzcentrum
2007. január 10. 09:30

A 2006. júniusában hatályba lépett új gazdasági törvény szerint a már létező közhasznú társaságoknak 2009. június 30-ig kell döntenie arról, hogy átalakulnak-e másik gazdasági társasági formává vagy megszüntetik tevékenységüket - írja a Napi.

Az idén júliustól életbe lépő törvény értelmében már nem lehet közhasznú társaságot alapítani, a már cégnyilvántartásba bejegyzett vagy bejegyzés alatt álló társaságoknak pedig a következő két év áll rendelkezésére, hogy döntsenek tevékenységük folytatásáról. Ez időtartam alatt a közhasznú, illetve a non-profit társaságokra vonatkozó szabályok párhuzamosan élnek majd egymás mellett. 2009. júliusától azonban a közhasznú társaságokról szóló szabályok automatikusan a non-profit gazdasági társaságokra vonatkozik majd.

A változtatásokra azért volt szükség, mert a közhasznú társaság szervezeti formája nem felel meg az uniós előírásoknak, emellett a magyar és az általa alapul vett kontinentális jog "gazdálkodó alapítványokban" gondolkodik, az alapítvány elsődlegesen gazdálkodó tevékenységre hozható létre. Ezzel szemben a kht.-k hatvan százalékát az államigazgatási tervek és önkormányzatok hozzák létre.

A non-profit társaságok bármilyen cégforma keretein belül létrehozhatóak, vagyis közkereseti, betéti és korlátolt felelősségű társaság, valamint részvénytársaság formában is működhet. Ha azonban a kht.-k nem rendezik a 2009-es időpontig a szervezeti átalakulás kérdését, a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja őket.

A megszűnéskor azonban a tartozások kiegyenlítését követően csupán a törzsbetétek alapításkori értékét adható ki a tagoknak, a fennmaradó nyereséget kötelezően közhasznú célokra kell fordítani.

Ha a társaság az átalakulás mellett dönt, akkor főszabályként a gazdasági társaságokra vonatkozó alapítási szabályokat kell figyelembe venni. Tilos például az átalakulás, a felszámolás, illetve a végelszámolás alatt álló társaságok számára.

Átalakulás esetén a jogelőd társaság tagjainak csak akkor állapítható meg, ha a jogutód cég nem tud helytállni a múltból fakadó kötelezettségekért. Az eddig korlátlanul felelős tagok korlátozottan felelős tagokká válnak, aki az átalakulástól számított 5 évig korlátlanul és egyetemlegesen felel azokért a kötelezettségekért, amelyek a kht. Fennállása alatt létrejöttek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?