6 °C Budapest

Felére csökkentik a hozzájárulást - gondban a vállalkozók

Pénzcentrum
2006. december 28. 11:00

A megszorító intézkedések a béren kívüli juttatásokat se hagyják érintetlenül, így a vállalkozásoknak a 2006-tól életbe lépő változtatások után, idén januártól is alkalmazkodniuk kell majd az egyre bonyolultabbá és szigorúbbá váló jogszabályokhoz - írja a Világgazdaság.

2006 januárjától a munkavállalóknak adott adómentes juttatások korlátját 400 ezer forintban határozták meg, ezen felül azok mint természetbeni juttatások adóznak. 2007 januárjától további szigorítást vezettek be, a limitet túllépőknek az eddigi 44 százalékos jövedelemadó helyett, 54 százalékot kell majd fizetniük a fennmaradó összegre. Ha ehhez hozzáadjuk a 29 százalékos tb- és 3 százalékos munkáltatói járulékot, a 400 ezer forinton felüli rész közterhei meghaladják a 100,08 százalékot.

Január elsejétől kikerül az adó- és járulékmentes juttatások köréből a kétezer forint értékű adómentes bankszámlaköltség-térítés, így a korlátos körbe 2007-től már csupán nyolc juttatás tartozik majd.

A legnagyobb érvágást azonban mégsem ezek a változások jelentik, hanem az adómentes önkéntes kölcsönös pénztári és az egyészség- vagy az önsegélyző pénztári munkáltatói hozzájárulás korlátozása, amely eddig a minimálbér összegével volt egyenlő, 2007. januárjától azonban 32 750 forint lehet. Ha a munkáltató mindkét formában támogatja az alkalmazottait, akkor a következőkben a minimálbér, vagyis 62 500 forint 70 százalékáig teheti azt meg adómentesen, szemben az eddig életben lévő 70 százalékos aránnyal.

Némi engedményt is adott azonban a kormányzat, a hidegétkeztetési hozzájárulás esetében havonta a mostani 4500 helyett ötezer, melegérkeztetési hozzájárulás esetén pedig kilenc helyett tízezer forint lesz adómentes. A jelenlegi 19 ezer 20 ezer forintig lehet köztehermentesen adni iskolakezdési támogatást, és az adómentes üdülési csekk is szélesebb körnek adható és azt gyógy- és egészségügyi és rekreációs üdülésekhez is fel lehet majd használni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem