Felére csökkentik a hozzájárulást - gondban a vállalkozók

Pénzcentrum
2006. december 28. 11:00

A megszorító intézkedések a béren kívüli juttatásokat se hagyják érintetlenül, így a vállalkozásoknak a 2006-tól életbe lépő változtatások után, idén januártól is alkalmazkodniuk kell majd az egyre bonyolultabbá és szigorúbbá váló jogszabályokhoz - írja a Világgazdaság.

2006 januárjától a munkavállalóknak adott adómentes juttatások korlátját 400 ezer forintban határozták meg, ezen felül azok mint természetbeni juttatások adóznak. 2007 januárjától további szigorítást vezettek be, a limitet túllépőknek az eddigi 44 százalékos jövedelemadó helyett, 54 százalékot kell majd fizetniük a fennmaradó összegre. Ha ehhez hozzáadjuk a 29 százalékos tb- és 3 százalékos munkáltatói járulékot, a 400 ezer forinton felüli rész közterhei meghaladják a 100,08 százalékot.

Január elsejétől kikerül az adó- és járulékmentes juttatások köréből a kétezer forint értékű adómentes bankszámlaköltség-térítés, így a korlátos körbe 2007-től már csupán nyolc juttatás tartozik majd.

A legnagyobb érvágást azonban mégsem ezek a változások jelentik, hanem az adómentes önkéntes kölcsönös pénztári és az egyészség- vagy az önsegélyző pénztári munkáltatói hozzájárulás korlátozása, amely eddig a minimálbér összegével volt egyenlő, 2007. januárjától azonban 32 750 forint lehet. Ha a munkáltató mindkét formában támogatja az alkalmazottait, akkor a következőkben a minimálbér, vagyis 62 500 forint 70 százalékáig teheti azt meg adómentesen, szemben az eddig életben lévő 70 százalékos aránnyal.

Némi engedményt is adott azonban a kormányzat, a hidegétkeztetési hozzájárulás esetében havonta a mostani 4500 helyett ötezer, melegérkeztetési hozzájárulás esetén pedig kilenc helyett tízezer forint lesz adómentes. A jelenlegi 19 ezer 20 ezer forintig lehet köztehermentesen adni iskolakezdési támogatást, és az adómentes üdülési csekk is szélesebb körnek adható és azt gyógy- és egészségügyi és rekreációs üdülésekhez is fel lehet majd használni.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?