16 °C Budapest

Itt az újabb csomag - van benne meglepetés

Pénzcentrum
2006. november 8. 09:00

A vállalkozások szempontjából több fontos rendelkezést módosító adócsomagnak adhat zöld utat a kormány a mai ülésén - írja a Világgazdaság.

A tervezett adócsomag egyik passzusa az ajándékozási illetéket 21 százalékra mérsékelné a mostani 40-ről abban az esetben, ha egy cég ellenérték nélkül ad át valamilyen eszközt egy általa 100 százalékban tulajdonolt társaságnak. A követelések engedményezése is változna. Ha egy vállalkozás eladja a követeléseit, akkor a jövőben ez az ügylet az áfa szempontjából nem minősülne tárgyi adómentes tevékenységnek.

A minimum társasági adó - az EU átalakulási direktívájának megfelelően - változna: egy társaság átalakulása során a tulajdonosnál keletkezett, de nem realizált nyereség után halasztott adófizetést kell alkalmazni, vagyis csak a vállalkozásban való részesedés értékesítésekor kell a terhet az államkasszába utalni.

A kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított költségeket a vállalkozások levonhatnák a szolidaritási adóalapjukból. A konstrukciót azt követően dolgozták ki a gazdasági tárcánál, hogy az ország legnagyobb exportőre, az Audi fontolóra vette: az újfajta adónem miatt mégsem Magyarországon hajt végre újabb, összesen mintegy 160 milliárd forintnyi beruházást, amelynek egy része k+f telepítése lenne.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?