7 °C Budapest

Videón a bizonyíték: ha már nincs mit tenni, jobban jársz, ha elgázolod a vadat

2020. május 3. 16:03

Nem viccből vannak kitéve a vadveszélyre figyelmeztető táblák: Magyarországon is rengeteg vadgázolás történik, a szituáció pedig olykor súlyosabb baleseteket is szülhet. Most az derült ki, hogy ha már végképp nem tudod elkerülni az ütközést, akkor inkább gázold el a vadállatot, minthogy elrántsd a kormányt - utóbbi esetben akár egy útszéli fa, vagy a szembejövő autó is lehet a végállomás.

Nem viccből vannak kint a vadveszélyt jelző közlekedési táblák: rengeteg baleset történik az utakon amiatt, hogy a sofőrök nem, vagy csak későn veszik észre az átkelő vadállatokat. Ez főképpen szürkületkor veszélyes, egyfelől a vadállatok ilyenkor aktívabbak, másrészt pedig sokkkal nehezebb időben meglátni őket menet közben. A vaddisznók, szarvasok és egyéb vadak pedig nem tudják megbecsülni a gépjárművek sebességét, nem várják meg, hogy elhaladj mellettük, simán kiugranak a száguldó kocsi elé. Éppen ezért is tanácsolja azt a német autóklub, hogy hiába vetted észre az út mellett az állatot, aki látszólag nem akar átmenni a másik oldalra, mindenképpen lassíts le. Érdemes lekapcsolni a távolsági fényszórót is, hogy ne vakítsa meg a vadat, illetve akár a dudával is elriaszthatod az út széléről - utóbbival azért óvatosan, mert lehet, hogy pont ezért ugrik ki az útra az állat.

Az ADAC szakemberei emellett arra jutottak, hogy ha már elkerülhetetlen az ütközés, inkább ne rántsd el a kormányt, hanem gázold el a vadat. Sokkoló tanács, de még mindig ez a jobbik eset: hiszen, ha elrántod a kormányt, akkor könnyen kiköthetsz az útszéli árokban, egy fában, vagy legrosszabb esetben a szembesávban, komolyabb balesetet okozva. Szemléltetésképp a németek több tesztet is végeztek egy 180 kilós vaddisznó bábuval, amit ballisztikai zseléből készítettek - ez az anyag utánozza a legjobban a valódi hús és izomzat sűrűségét.

A kocsit vezető kaszkadőr egyszer 80 kilométeres sebességgel csapta el a műdisznót, és bár elég komoly erőhatások érték a kocsiban, nagyjából sértetlen maradt az ütközés után. A tesztelő nem próbálta meg kikerülni a bábut, csupán tövig nyomta a féket, amikor azt kihúzták elé a bokorból, és megpróbálta egyenesen tartani közben az autót - így lehet elkerülni, hogy komolyabb baj legyen a vége.

Azt is megvizsgálták, hogy a különféle segédrendszerek el tudják-e kerülni a vadgázolást. Első körben egy Peugeot 508-as éjjellátó asszisztensét tesztelték, ami infravörös sugarakkal pásztázza a teret. Ezek a műszerek eddig nemigen terjedtek el az autókban, vagy csak igen drágán lehet rendelni őket extraként, de az ADAC szerint az éjjellátóval könnyen el lehet kerülni a gázolásokat - akár emberről, akár állatról van szó. A rendszer időben észlelte a tesztbábut is, és a fékezésben is segédkezett.

Soron volt még a vészfék-asszisztens is, ezt két kocsiban (VW T-Cross és Mitsubishi Eclipse Cross) is kipróbálták: kiderült, hogy a rendszer nem képes minden esetben elkerülni a vadakkal való ütközést. Bár az ilyen rendszereket 2022-től kötelezően be kell építeni az új autókba, a vészfék-asszisztenseket javarészt gyalogosok, más autók és kerékpárosok érzékelésére kaliblárják - nem pedig mondjuk vaddisznókra.

Mit kell tenni, ha vadat gázolsz?

Ha már megtörtént a baj, azonnal kapcsold be a vészvillogót, vegyél fel láthatósági mellényt, mielőtt kiszállsz. Ha és személyi sérülés is történt, akkor mindenekelőtt a sérült állapotát stabilizáld, és értesítsd a mentőket. A rendőrséget mindenképpen ki kell hívni, hiszen a vadgázolás közúti balesetnek minősül - a rendőrök felveszik a jegyzőkönyvet, és értesítik az illetékes vadásztársaságot, önkormányzatot a balesetről, akik elszállítják az állat tetemét. Mindenképpen dokumentálni kell a helyszínt, fotókat készíteni a balesetről.

Az elütött állatot semmiképp se vigyük haza, mert az lopásnak minősül: egy őz értéke például átlagosan 200-300 ezer forint, de ez az összeg akár az egymillió forintot is meghaladhatja, ennyire büntethetnek meg, ha autónkban találnak rá a tetemre. Ne hagyjuk el a helyszínt, ugyanis - mint fentebb említettük - ilyen esetben rendőrt kell hívni, mivel a vadbaleset is közúti balesetnek minősül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ki fizeti a kárt?

Korábban a HelloVidék is foglálkozott a témával, ők annak jártak utána, ki fizeti meg a károkat, ha elütünk egy vadállatot. Ez elég sok dolog függvénye: amennyiben egy vadásztársasághoz tartozó területen ütünk el egy vadállatot, figyelembe kell vennünk, hogy volt-e kihelyezve az úton vadveszélyre figyelmeztető tábla, vagy sem.

Ha nem volt vadveszélyre figyelmeztető tábla kitéve az útszakaszon, akkor gépkocsink kárát az illetékes vadásztársaságnak kell megtérítenie. Abban az esetben, ha a társaság nem vállalja a felelősségét, nincs más lehetőség, mint polgári peres úton érvényesíteni a kárigényünket, ehhez szükséges a rendőrségi jegyzőkönyv, valamint a különböző dokumentációk. Kárigényünket a kitöltött bejelentő lappal érvényesíthetjük: vigyük el a biztosítónkhoz, illetve a vadásztársaság / szervezet biztosítója is fel fogja venni a kapcsolatot velünk.

Amennyiben a tábla ki volt helyezve, a társaságot nem terheli felelősség, azaz nem kötelességük kifizetni kárunkat, sőt, ha a vad elpusztul, akkor annak értékét is meg kell térítenünk a vadásztársaság felé. Ha az autó tulajdonosának van megfelelő kötelező felelősségbiztosítása, akkor a károkat annak terhére is rendezheti.

A biztosító csak olyan balesetek után fizet a kötelező felelősségbiztosítás terhére, melyet közúti forgalomban részt vevő jármű okozott. Ez a biztosítási forma tehát nem használható vadgázolás esetén, hiszen nem egy másik - biztosítással rendelkező - autó okozta a balesetet. Ez abban az esetben is igaz, ha a valaki megsérül, esetleg kórházban kell maradnia, és ebből kifolyólag nem tud dolgozni, vagy más, ezzel összefüggő kára keletkezik. Ezért fontos, hogy a sofőrnek legyen (magánemberként, nem autóvezetőként kötött) balesetbiztosítása, vagy az autóra kötött casco biztosítása, melynek van ilyen kiegészítője.

Abban az esetben, ha személyi sérülés történt, a rendőrség megvizsgálja a baleset körülményeit és a baleset kimenetelétől függően szabálysértési vagy büntetőeljárást folytathat le. Ilyen esetben balesetbiztosításunkat vehetjük igénybe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem