2020. október 26. hétfő Dömötör

Komoly betegséget terjeszthetnek a magyar autók: így úszhatod meg a fertőzést


Ugyan nincs rekordmeleg, a párás idő miatt sokan nyomatják az autóklímát. Ám sokan rosszul használják a légkondicionálót, ezzel pedig könnyen baktériumteleppé válhat a rendszer. Ezeket a hibákat követik el a leggyakrabban az autósok.

Bár olyan gatyarohasztó meleg nincs, de elég párás a levegő, amit sok autós nem bír: ezért is járnak a legtöbben klímával, hiszen így a kocsi belsejében nem lesz annyira párás a levegő - sőt, az ablakok párásodása esetén is sok modell a klíma segítségével fújatja le a szélvédőről a párát.

Pénzre van szükséged? Keress szuperolcsó pénzügyi segítséget kalkulátorunkkal!

Ugyanakkor egy csomó buktatója van az autóklímázásnak, a legtöbbel nincsenek tisztában ezekkel, és rendre elkövetik a hibákat. Alább mutatjuk, hogy mire kell figyelni:

Gyakori hiba, hogy úgy indulsz el, hogy nem hagyod rendesen dolgozni a klímát. Érdemes pár perccel korábban beindítani a kocsit, és járatni egy kicsit a rendszert, hogy már hűvös autóba szállj be. Ez nem csak a konfort miatt fontos, hiszen a tűzforró autóban kevésbé lehet koncentrálni. Annak érdekében, hogy az autó minél hamarabb lehűljön, érdemes keringetőre állítani a ventillátort, hogy ne a külső meleg levegőt szívja be a rendszer, hanem a kocsiban lévő levegőt hűti le. A keringetés alatt a rendszer nagyobb teljesítményen dolgozik, gyorsabban hűt, úgyhogy kb. 5 perc után ki lehet, és ki is kell kapcsolni, mivel az Autobild szakértői szerint ha sokáig keringeted a levegőt, akkor fennáll a veszélye annak, hogy felgyülemlik a szén-dioxig az utastérben.

Sokan a hőmérsékletet is rosszul állítják be: ha nincs kint kánikula, akkor érdemes 20-22 fok körülre beállítani a termosztátot. Amennyiben kánikula van, akkor nem szabad a külső hőmérsékletnél hat fokkal hidegebbre állítani! Sokan az ablakot is lehúzzák, ha már túl hűvös van nekik az autóban: ez egy másik jellemző hiba, hiszen "kimegy a hideg", fölöslegesen fogyott az üzemanyag. Inkább érdemesebb ilyen esetekben melegebbre állítani a hőmérsékletet, illetve lejjebb venni a ventillátor sebességét.

Táptalaj a baciknak

Kevesen foglalkoznak a klímatisztítással, hiszen ha van is szaga a berendezésnek, az pár perc használat után már nem érezhető. Ám a szag jelzi, hogy túlzottan elszaporodtak a baktériumok az autóklímában, úgyhogy ajánlatos mihamarabb fertőtleníteni. Ennek kapcsán egy másik hibát is gyakran elkövetnek az autósok: a legtöbben végig nyomatják a klímát, csak akkor állítják le, amikor megérkeznek az úticélhoz. Így azonban a kondenzvíz nem tud rendesen elpárologni a rendszerből, kitűnő táptalajt biztosít a baktériumoknak. Úgyhogy érkezés előtt pár perccel érdemes kinyomni a légkondit.

Rengetegen ódzkodnak az autóklíma használatától, mert többet fogyaszt tőle a verda: ez valóban így van, de az így keletkezett többletköltségek még mindig viselhetőbbek, mint a károsodás kijavításának költségei. Hiszen ha nem használjuk a légkondit, az álló alkatrészek beállnak, hiszen csak működés közben kenődnek megfelelően.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó