2021. március 2. kedd Lujza

Itt a matek: ennyivel fogyaszt többet a kocsi, ha fűtöd, világítasz


Tényleg megnöveli a fogyasztást az ülésfűtés? A szakértők szerint igen, hiszen az autó elektromos fogyasztói energiát igényelnek, amit a generátornak kell megtermelnie. Most kiderült, mennyivel dobják meg a fogyasztást a világítások, illetve a kényelmi extrák.

Komoly üzemanyagdrágulást prognosztizálnak 2021-re a szakértők: a következő hetekben akár 10-15 forinttal is emelkedhetnek a literenkénti árak. Nem mindegy tehát, hogy mennyit fogyaszt az autónk, minden deciliter számítani fog, amikor megint 400 forint körül alakul majd a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Meg kell gondolni például, hogy milyen kényelmi extrákat használunk a kocsiban.

Hiszen ezek energiát is igényelnek, amit a generátornak kell megtermelnie, amit a belsőégésű motor hajt meg. Ha pedig több áramot igényel a rendszer, ennek megfelelően az üzemanyag-fogyasztásis nő. Az ADAC szakértői szerint általában a következő ökölszabállyal kell számolni:

100 watt energiafogyasztás = plusz 0,1 liter / 100 kilométeres fogyasztás.

A legtöbb sofőr hálás mindenért, ami fűthető az autóban: fűtött külső tükrök, fűthető ülések, fűtött ablakok, fűtött kormánykerék. Ám, ha ezek mellett még a fűtés is megy, akkor elég hamar összejön 500 watt többletfogyasztás - ami plusz fél literes fogyasztást jelent 100 kilométeren. A német szakemberek szerint ennyit fogyasztanak az egyes elektromos fogyasztók a kocsiban:

  • Elektromosan fűtött szélvédő: 800 W - 0,8 l
  • Fűtés, közepes fokozatban: 170 W - 0,17 l
  • Tompított fényszórók: 125 W - 0,125 l
  • Ködlámpa: 110 W - 0,11 l
  • Ülésfűtés: 100 W - 0,1 l
  • Kormányfűtés: 50 W - 0,05 l
  • Fűtött külső tükrök: 40 W - 0,04 l
  • Rádió: 20 W - 0,02 l

Így hát, ha spórolni akarunk az üzemanyagon, akkor csak abban az esetben használjuk a kényelmi extrákat, amikor feltétlenül szükség van rájuk, és kapcsoljuk ki őket, amint lehetséges. Nyomjuk ki az ablakfűtését, amint az kitisztult, vagy ha ne hagyjuk bekapcsolva az ülésfűtést az egész út során.

Másrészt viszont semmiképpen sem szabad spórolni a biztonságot szolgáló eszközökön, például a világításon, vagy a fűtésen, szellőztetésen. Utóbbira a páramentesítés miatt van szükség, a láthatóság pedig nem luxus, hanem szükség!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked