7 °C Budapest

Itt a matek: ennyivel fogyaszt többet a kocsi, ha fűtöd, világítasz

2021. január 6. 16:47

Tényleg megnöveli a fogyasztást az ülésfűtés? A szakértők szerint igen, hiszen az autó elektromos fogyasztói energiát igényelnek, amit a generátornak kell megtermelnie. Most kiderült, mennyivel dobják meg a fogyasztást a világítások, illetve a kényelmi extrák.

Komoly üzemanyagdrágulást prognosztizálnak 2021-re a szakértők: a következő hetekben akár 10-15 forinttal is emelkedhetnek a literenkénti árak. Nem mindegy tehát, hogy mennyit fogyaszt az autónk, minden deciliter számítani fog, amikor megint 400 forint körül alakul majd a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Meg kell gondolni például, hogy milyen kényelmi extrákat használunk a kocsiban.

Hiszen ezek energiát is igényelnek, amit a generátornak kell megtermelnie, amit a belsőégésű motor hajt meg. Ha pedig több áramot igényel a rendszer, ennek megfelelően az üzemanyag-fogyasztásis nő. Az ADAC szakértői szerint általában a következő ökölszabállyal kell számolni:

100 watt energiafogyasztás = plusz 0,1 liter / 100 kilométeres fogyasztás.

A legtöbb sofőr hálás mindenért, ami fűthető az autóban: fűtött külső tükrök, fűthető ülések, fűtött ablakok, fűtött kormánykerék. Ám, ha ezek mellett még a fűtés is megy, akkor elég hamar összejön 500 watt többletfogyasztás - ami plusz fél literes fogyasztást jelent 100 kilométeren. A német szakemberek szerint ennyit fogyasztanak az egyes elektromos fogyasztók a kocsiban:

  • Elektromosan fűtött szélvédő: 800 W - 0,8 l
  • Fűtés, közepes fokozatban: 170 W - 0,17 l
  • Tompított fényszórók: 125 W - 0,125 l
  • Ködlámpa: 110 W - 0,11 l
  • Ülésfűtés: 100 W - 0,1 l
  • Kormányfűtés: 50 W - 0,05 l
  • Fűtött külső tükrök: 40 W - 0,04 l
  • Rádió: 20 W - 0,02 l

Így hát, ha spórolni akarunk az üzemanyagon, akkor csak abban az esetben használjuk a kényelmi extrákat, amikor feltétlenül szükség van rájuk, és kapcsoljuk ki őket, amint lehetséges. Nyomjuk ki az ablakfűtését, amint az kitisztult, vagy ha ne hagyjuk bekapcsolva az ülésfűtést az egész út során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Másrészt viszont semmiképpen sem szabad spórolni a biztonságot szolgáló eszközökön, például a világításon, vagy a fűtésen, szellőztetésen. Utóbbira a páramentesítés miatt van szükség, a láthatóság pedig nem luxus, hanem szükség!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm