21 °C Budapest

Ezt jobb, ha tudod, mielőtt autóba ülsz jövő héten

2015. augusztus 14. 05:51

Már csak pár napot kell aludni és jön az augusztus 20-i hosszú hétvége. Ilyenkor rengeteg család kel útra - jellemzően autóval -, sokan átlépik az országhatárt is. Mivel a kassza jellemzően véges, így nagyon nem mindegy, hol tankolunk. A Pénzcentrum mutatja a részleteket.

Már csak pár napot kell aludni és jön az augusztus 20-i, várva várt négy napos hosszú hétvége. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott a legtöbb magyar család útnak indul; az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék ugyanis a magyarok utazási szokásaiban rendkívül fontos szerepet játszanak.

A Magyar Turizmus Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik el családjával, barátaival. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri időszak is.

Habár a legtöbben belföldön maradnak - felkeresik a rokonokat, lemennek a Balatonra, kirándulnak, vagy betérnek egy hazai wellness szállóba -, sokan zárják a nyarat külföldi pihenéssel is. Mivel a legtöbb család a szállást már jó előre lefoglalta - és egy részét vagy akár az egészet ki is fizette -, illetve a költőpénzzel is számolt, így főként az útiköltség kalkulálása marad - főként az állandóan változó üzemanyagár miatt - az utolsó pillanatra. A legtöbben pedig autóval utaznak.

Bár sok lemondással jár, belföldi utazás esetén a nagycsaládosoknak érdemes lehet elgondolkodni, hogy inkább közösségi közlekedéssel indulnak el nyaralni. Ha családdal vonatozunk belföldön, akkor a MÁV-nál is jelentős kedvezményt kaphatunk. Egy 18 év alatti gyerek esetén a felnőtt kísérő 33 százalékos kedvezményű menetjegyet válthat. Egy kiskorúval maximum két kísérő utazhat. Emellett nagycsaládos kedvezmény is vonatkozik a vonatozásra, legalább három saját gyerekkel való utazás esetén a szülők és a kicsik is 90 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet. A volánbusz is olcsóbb a nagycsalásosoknak, a MÁV-éhoz hasonló feltételekkel 90 százalékos kedvezményes jeggyel utazhatnak.

Belföldi utazás esetén egyszerű a számítás: egy 10 literes átlagfogyasztású autónál 100 kilométernyi megtett út a mostani gázolaj és benzinárak mellett körülbelül 3600 forintos átlagköltséget jelent, azaz egy oda-vissza 400 kilométeres kocsikázás esetében közel 14,5 ezer forinttal kell számolnunk Magyarországon. Ehhez jön hozzá a tíznapos autópálya matrica (ha nincs megfelelő megyei matricánk, akár több is) 2975 forintos költsége, ha fizetős útszakaszokat is igénybe szeretnénk venni.

Külföldi utazás esetén azonban már nagyon más a helyzet: egyrészt jelentősen eltér az egyes európai országokban tapasztalható üzemanyagár, illetve nem árt számolni az esetleges árfolyamveszteséggel, illetve kártyás fizetés esetén a tranzakció egyéb költségeivel is (utóbbiról érdemes bankunknál érdeklődni). Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy egy akár 1-2 ezer kilométeres autós utazáson melyik országban tankolunk.

Ráadásul, ahogy Magyarországon, úgy külföldön is komoly különbség lehet az egyes kutak árképzésében, így literenként akár 20-40 forintot is bukhatunk, ha rosszul választunk.

Nézzünk egy példát: a magyar családok előszeretettel választják üdülésük helyszínéül a horvát tengerpartot - sokan utaznak például a Kvarner-öböl partján fekvő Fiume városába. Fiume a horvát-magyar határtól (Letenye) számítva ~270 km, tehát oda-vissza ~550 km. Ha ügyesek vagyunk, ez a táv egy tank üzemanyaggal megoldható (rosszabb esetben pedig csak minimális mennyiséget kell rátöltenünk).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azért lehet jó megoldás, hiszen Horvátországban jó 60 forinttal drágább a 95-ös literenkénti átlagára. Ez pedig egy teli tank üzemanyagnál több ezer forintot is jelenthet. Ebben az esetben tehát nem árt még odafelé, a magyar oldalon megtankolni és visszafelé is ugyanígy járni el. Arra azért figyeljünk, hogy ne az utolsó magyar kúthoz térjünk be, hiszen itt is igaz, hogy a kutak árképzésében jelentős különbségek vannak. Inkább nézzünk utána például a "holtankoljak" árösszehasonlító portálon.

A külföldi autópályadíjak, attól függően, hogy kapus vagy matricás rendszer van érvényben, nagyjából 3-5 ezer forint körül alakulnak egy hétre (10 nap). Az autópályadíjakkal egy követekező cikkünkben foglalkozunk majd részletesen

Na persze az sem mindegy, hogy vezetünk. A körültekintő tankolás mellett ugyanis a legtöbbet úgy takaríthatjuk meg, ha az elhasznált üzemanyag mennyiségét csökkentjük. Persze nem úgy, hogy el sem indulunk otthonról. A Pénzcentrum a következő rutinok alkalmazását javasolja:

  • Az egyik legfontosabb, hogy mindig gondoljuk át és városon belül is tervezzük meg az útvonalat, hogy ne tegyünk felesleges kitérőket, kerülőket, és lehetőség szerint a kisebb forgalommal, kevesebb várakozással bíró utakat válasszuk.
  • Vegyük fel a forgalom tempóját, tartsuk a megfelelő sebességet, válasszuk meg optimálisan a sebességfokozatot és kerüljük a hirtelen, hosszantartó kigyorsításokat, illetve a sűrű fékezéseket. Ha betartjuk a követési távolságot, nem kell olyan gyakran fékeznünk, nem használjuk annyit a kuplungot. A hosszabb várakozásoknál kapcsoljuk ki a motort. Ha ezekre odafigyelünk, egy út során akár 20 százalékkal is csökkenthetjük a felhasznált üzemanyag mennyiségét.
  • Igyekezzünk minél többet használni a motorféket, hiszen ilyenkor a korszerű gépkocsik teljesen leállítják az üzemanyag befecskendezését, ezért motorfék üzemmódban 0 a fogyasztás. Ha például már előre látjuk, hogy piros a lámpa és nincs szükség hirtelen fékezésre, vegyük le a lábunkat a gázpedálról, hogy a motorfék segítse a fékezést.
  • Mielőtt elindulunk, ellenőrizzük a kerekek nyomását, ugyanis a túl puha gumik növelik a gördülési ellenállást, nagymértékben hozzájárulva ezzel a fogyasztás növekedéséhez. A megfelelő keréknyomással akár 2-3 százalékos üzemanyag megtakarítást is elérhetünk.
  • Csökkentsük az összsúlyt és a légellenállást. Mindig csak a szükséges tárgyakat vigyük magunkkal és kerüljük a fölösleges holmik fuvarozását, mivel a gépkocsin kívül felszerelt tartozékok a fokozott légellenállás miatt akár 18 százalékos fogyasztásnövekedéshez is vezethetnek. Ha nincs rájuk szükség, szereljük le a csomag- vagy biciklitartókat. 80 km/h sebességnél a tetőcsomagtartó 0,7 literrel, a tetőn szállított kerékpár pedig akár 3 literrel is megnövelheti a 100 kilométerre vetített fogyasztást.
  • A gyártó által előírt időközönként nézessük át autónkat, hogy fenntartsuk a motor hatékonyságát. Cseréljük a gyertyákat, a szűrőket, illetve a kopó alkatrészeket, így a hatásfok javulásával akár 15 százalékos benzin- vagy gázolaj plusz költségtől mentesülhetünk.
  • Az ablakfűtés/hűtés funkció mérséklésével is spórolhatunk az üzemanyagon, éppen ezért tartsuk a lehető legtisztábban az ablakokat, mert akkor nem párásodnak be olyan könnyen, és nem kell olyan gyakran bekapcsolni az üzemanyagot faló fűtést vagy a légkondicionálót.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem