24 °C Budapest
Untitled passenger train arrival at railway train station. Platform track front view. Public transport.

Kiszivárgott a MÁV levele Lázárnak: mégsem olyan jó ötlet felmondani a Budapest-bérlet szerződését?

2024. január 18. 09:30

Nincs haszna a MÁV-Volánnak a Budapest-bérlet felmondásával, az agglomerációs modell megszüntetésén pedig egyenesen veszítenének - írta a MÁV egy összefoglalóban, amit Lázár Jánosnak készítettek. A miniszternek többek között azt írták, a mostani rendszer felrúgásával egy szeparált, pazarló és gazdaságtalan szabályozás váltaná a jelenlegi tarifákat.

A Budapest-bérlet felmondásából a MÁV-Volánbusznak nincs haszna, az agglomerációs működési modell megszüntetésével pedig az állam rövid távon veszíthet is - írta a MÁV Lázár János közlekedési miniszternek készített összefoglalójában, még a tarifareform bejelentése előtt. A Telex által közölt levélben azt írták, a szerződés felmondásával a kieső fővárosi bevételrészt (400 millió forintot) az ugyanebben a nagyságrendben növekvő saját bevétel épphogy pótolná.

Az összefoglalóban az áll, a rendszer csak úgy gazdaságos, ha elveszik a fővárostól a 12 milliárdos tömegközlekedési normatívát, vagy drasztikusan csökkentenék azt, ami viszont a személyszállítási törvény és az alaptörvény szerint is jár Budapestnek. Azt is közölték Lázárral, hogy a mostani rendszer felrúgásával egy szeparált, pazarló és gazdaságtalan szabályozás váltaná a jelenlegi tarifákat. Ugyanis például a szerződés felmondásával a fővárosnak párhuzamos járatokat kellene indítani a vonatok, HÉV-ek, Volánbuszok mellé. Részletezték, a HÉV- és agglomerációsbusz-modell megszüntetésével sem járna jól a MÁV-Volán, 4-5 milliárd forint szerződéses összegtől esnének el a fővárostól, Budapest ezen logika alapján pedig ennyi pénzzel beljebb lenne.

Kitértek arra is, hogy a Budapest-bérlet felmondásával az agglomerációból érkező utasaok nyerhetnek, ha nem használnak BKK-járatokat, mert így nem is kell bérletet venniük. Ugyanakkor a fővárosiak a MÁV-HÉV-Volánbusz-járatokat csak többletköltséggel használhatják. A lap szerint pedig ők vannak többen: kb. kétszer annyi budapesti utas van, mint a vonzáskörzetből érkező, így a lépés végső soron több embernek okoz kárt, mint hasznot. Ha valóban nem lehetne Budapest-bérlettel utazni a MÁV-HÉV-Volán járatokon, az rengeteg pluszköltséget okozna a vállalatnak, minden feladatot át kell venni a BKK-tól, így a jegyértékesítést (ehhez pénztárak, automaták kellenek), az ügyfélszolgálatot, az utastájékoztatást és a jegyvizsgálatot is. Bár a jegybevételek nőnének a lépéssel, de ezek költségeit nem fedeznék.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a lap kérdésére közölte, hogy megkeresésükre a válasz nem időszerű a Lázár János által január 9-én bejelentett, fővárosnak tett ajánlathoz kapcsolódó tárgyalások végéig. A MÁV pedig a kérdésekre azt írta, március elsejéig a díjtermékek felhasználhatóságában nincs változás, utána pedig a főváros és az állam megálllapodása szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem