Happy senior women friends in swimwear sitting on jetty and splashing water outdoors by swimming pool.

50 év felett a magyaroknak ebből komoly bajuk is lehet: rámehet az egészségük, ha erről lemondanak

2023. április 25. 13:01

Nemsokára megérkezik a nyár: sok magyar már kivette a nyári szabadságait, lefoglalta a nyaralást, és már a részletek tervezgetése köti le. Nem mindenki engedheti meg magának azonban a kikapcsolódást. Friss statisztikák szerint 10-ből 4 magyar olyan anyagi helyzetben van, hogy egy hét pihenést sem tud kigazdálkodni egész évben, nemhogy a főszezonban. Ez főként az alacsony jövedelműekre, az idősekre és a három vagy több gyermeket nevelő családokra jellemző. Pedig a kikapcsolódás, feltöltődés nemcsak azért fontos, mert divat lenne nyaralni menni, vagy mert sokan vágynak utazni, új helyeket megismerni, vagy csak vízparton lenni. A mentális egészségünk miatt is elengedhetetlen a nyaralás, legfőképpen az 50 év feletti korosztálynak!

Az Eurostat friss adatai szerint a magyarok között 10-ből 4-en nem engedhetnek meg maguknak egy heti nyaralást sem egész évben - úgy, hogy nem otthon vannak, hanem elutaznak valahová. Ez az adat nem azt vizsgálja, hogy akarnának-e menni, hanem hogy a jövedelmük alapján nem tudnák kigazdálkodni. Ezzel Európán belül nálunk a 10. legrosszabb a helyzet.

A friss európai adatbázis szerint a montenegróiak 71 százaléka nem tudja megengedni magának egész évben az egy hét utazással egybekötött nyaralást, a törököknek 61 százaléka és a románok 60 százaléka van ebben a helyzetben. A magyarok esetében valamivel jobb a helyzet, de így is a top10-be kerültünk a fájdalmas listán a 41 százalékos arányunkkal. Ettől az EU-átlag sokkal elmarad, mindössze 28 százalék:

Eszerint az adatsor szerint a norvégok, svédek, svájciak a legszerencsésebbek, ahol a lakosságnak kevesebb mint 10 százaléka van ilyen helyzetben: a legtöbben, ha akarnak, el tudnak menni legalább egy hétre nyaralni valahová.

Időseknek és nagycsaládosoknak még kisebb az esélye a nyaralásra

Az adatsorból az is kiderül, hogy a különféle összetételű háztartásoknak hány százalékára igaz, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy hétnyi nyaralást sem egész évben. Amíg a teljes lakosságban a részarányuk 40,6 százalékos volt 2021-ben, a mediánbér 60%-a alatti jövedelműek esetében viszont 76,2 százalékos. (A bruttó mediánbér 2021-ben 350 ezer forint volt, ennek 60%-a 210 ezer forint, az nettóban kedvezmények nélkül 140 ezer forint.)

Hogyha megvizsgáljuk, hogy a gyermeket nevelő háztartások, vagy a gyermek nélküliek körében magasabb a nyaralni nem tudók aránya, akkor az derül ki, hogy a gyermek nélküliek körében. 2017-ben és 2018-ban még közel azonos volt az arány, aztán 2019-ben a gyermeket nevelők helyzete romlott. 2020-ban a pandémia miatt rengeteget zuhantak az utazási költséget, így minden társadalmi rétegnek, köztük a gyermeket nevelőknek is sokat javult a helyzete. 2021-ben azonban - akárcsak más összetételű háztartásokban - romlottak az arányok:

A nagycsaládosok esetében az arány az elmúlt 5 évben mindig kiugró volt, és az utolsó, 2021-es adatok szerint az is maradt, hátrányukból azonban sokat ledolgoztak. Eközben viszont az egy és két gyermeket nevelő háztartások felzárkóztak: az ilyen családoknak nagyjából a harmada nem engedheti meg magának a nyaralást.

A 65 év felettiek körében azok vannak jobb helyzetben, akik nem egyedül élnek, ugyanis az egyedül élő időseknek 62,4 százaléka nem engedheti meg magának a nyaralást, míg a két fős háztartásoknak - ahol van legalább egy 65 év feletti is - a fele van ebben a cipőben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem csak hóbort, hobbi az utazás: az egészségünk múlhat rajta

Sokan nem így tekintenek az utazásra, viszont bizonyított, hogy a mentális egészséghez is elengedhetetlen - főként idősebb korban. Lehetséges, hogy valakinek ez a hobbija, megőrül, ha nem fedezhet fel új helyeket, kirándulhat, utazhat külföldre várost nézni, nem mehet el a tengerpartra. Van, aki csak kikapcsolódna, minden évben ugyanarra a megszokott vízpartra menne el. Az utazásban mindenki számára más jelenthet kikapcsolódást. Az viszont ma már elfogadott, hogy a nyaralás is olyan alapvető szükséglet, amely a testi és lelki egészség megőrzésében is kardinális szerepet tölt be.

Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok 91 százaléka szerint az utazás és a nyaralás javíthatja a mentális egészséget, és a válaszadók kétharmada szerint határozott összefüggés van a vakációzás és a jóllét között. Az is kiderült, hogy majdnem minden második (49%) magyar úgy gondolja, hogy romlott a mentális egészsége a világjárvány idején a korlátozott utazási lehetőségek miatt. 

A generációk között viszont jelentősek a véleménykülönbségek: míg a Z generáció tagjai közül 10-ből 6-an úgy érzik, hogy romlott a mentális egészségük, addig az Y generációnak csak kevéssel több, mint fele (52%), az X generációnak pedig 44%-a vélekedik így. A Baby boomerek körében pedig a legalacsonyabb ez az arány: 10-ből mindössze 3 fő (29%) tapasztalt a mentális egészségében negatív változást a korlátozott utazási lehetőségek miatt.

Viszont a kutatás szerint a válaszadók döntő többsége (83%) legalább egy, de inkább több utazást tart ideálisnak évente. Az X generációsok között a legmagasabb ez az arány: 88 százalékuk érzi úgy, hogy évente legalább egy nyaralásra van szüksége a feltöltődéshez. Kiemelkedő, hogy a generáció minden második tagja évi legalább 2 utazással, sőt, 10-ből 1 fő (11%) évi 4 vagy több utazással elégedett igazán. A Baby boomereknek pedig a háromnegyede igényelne legalább évi egy nyaralást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem