9 °C Budapest
Cropped image of an airplane, only showing the wing while in flight above the clouds.

Megszólalt a Wizz Air: ezért csúszik az utasok kártalanítása, rengeteg magyart érint

2023. március 21. 14:25

Sajtótájékoztató keretében jelentette be a Wizz Air új járatait, járatsűrítéseit,  valamint Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, illetve Robert Carey, a légitársaság elnöke mutatta be az elmúlt évek eredményeit, a jövőre vonatkozó terveket. Ezek után pedig válaszoltak a légitársaság működésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekre, többek között a csúszó visszafizetésekről is beszéltek. 

A Wizz Air a 2024-es pénzügyi évben tovább kívánja erősíteni pozícióját: közel 1000 útvonalon, több mint 50 országba kínál utazási lehetőséget, amellyel idén 67 millió utast fog elrepíteni úti céljára. A tervek szerint a vállalat a jelölt időszak végére már a Covid sújtotta évekhez képest megduplázza, vagyis 8000 főre bővíti munkatársai számát. A tervek részét képezi, hogy a pénzügyi év végére 200 repülőgépesre bővíti flottáját, amelynek 50 százaléka a legmodernebb, fenntartható Airbus A321neo repülőgépekből áll. A légitársaság nemrég bejelentette, hogy az utaskilométerenként számított átlagos szén-dioxid-kibocsátása 2022-ben mindössze 55,2 gramm volt, amely 15,4 százalékkal alacsonyabb a 2021-es évhez képest.

A 15. repülőgép üzembehelyezésének köszönhetően több magyarországi útvonalon is növelni tudja járatsűrűségét, illetve két új úti cél kerül a magyar kínálatba: a dániai Koppenhága és az egyiptomi Sarm es-Sejk is közvetlenül elérhető lesz hamarosan.

Növelik a járatsűrűséget a következő irányokba: Tenerife, Alicante, Madrid, Barcelona, Nápoly, Bari, Róma, Berlin, Athén, Dubai, Hurghada, és Dzsidda, Isztambul. A növekedés nem áll meg, a 2023-ra kitűzött 500-as flotta továbbra is cél.

A tájékoztató elhangzott, hogy még mind a mai napig Kijevben van 3 gépük, melynek kihozataláról folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal. A 18. kerület légiutasadójával kapcsolatban Robert Carey kifejtette, hogy nem fogadták el a döntést, nem építették be a jegyárba ezt a díjat, bírósághoz fordulnak ez ügyben.

A következő években 60-70 százalékkal magasabb kapacitással fogunk dolgozni, mint a Covid előtt, ennek oka, hogy mi stratégiailag közelítettük meg a pandémia időszakát. 200 fölé megy a gépállományunk a következő évben, ezek mind vadonatúj eszközök, ezzel nem csak hatékonyabb lesz a társaság, de a karbonlábnyomuk is jelentősen csökken

 – mondta el Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója. A kormány esetleges reptérvásárlásával kapcsolatban azt közölte, hogy véleménye szerint nem a tulajdonos a lényeg, hanem a reptéren végrehajtott fejlesztések, így egy tulajdonosváltás alapjaiban nem befolyásolja majd a tevékenységüket. Az új beruházások óriási gazdasági előnyt jelentenek, illetve 350 repülőgépes megrendelés áll előttük, ám suppline chain ma elképesztően a hosszú, aki nem áll sorba, az nem juthat hozzá egyhamar új gépekhez.

A pénzvisszatérítések csúszásával kapcsolatban Váradi József elmondta, hogy az elmúlt nyáron mindenhol összeomlott az operáció, melynek oka, hogy olyan hatások érték a légiirányítást, amire nem voltak felkészülve. Ettől függetlenül ők a legkevesebb törléssel működő járat. Még mindig érződnek az elmúlt nyár utóhatásai, igaz, már látszik a fény az alagút végén. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De tanultunk belőle

  - mondta. Mint kifejtette, a jövőben céljuk, hogy legyen elegendő call center kapacitásuk is az ilyen esetek hatékony lebonyolításának érdekében. Persze mindig vannak hangos esetek, melyeket felkap a sajtó, de a járataik 99,8 százaléka gond nélkül, üzemel, és igen, van csúszás a kifizetésekkel kapcsolatban, de sok esetben ezek vitatott kérdések, azaz még vizsgálják a panasz jogosságát.

A mostani nyár elé a korábbiaknál nagyobb tartalékokkal mennek neki, kapacitásnövelést hajtanak végre, három fronton. Először is megváltoztatták a repülési roaster, azaz a repülési programot. A maximálisan ledolgozható 12 órát csökkentették, azaz kevesebbet dolgozik a személyzet, így van még egy kis mozgástér a munkaórákban. Korábban a 12. órában ugyanis elveszítették a crew-t, ezért kellett bizonyos esetekben törölni a járatot. A produktivitást ezentúl másképp próbálják kinyerni a rendszerből.

Másodszor a légitársaság mikromenedzselésén változtattak: decentralizált működésre álltak át a centralizáltról. Ezen felül pedig megduplázták az irodai alkalmazottak számát az operációban: 150-ről 300 főre. Egy sokkal robusztusabb rendszert hoztak létre, tehát egy ún. készenléti szolgálatot állítottak be, tartalék személyzetet.

Az ellátási láncnak a hatékonysága továbbra is bizonytalan, így a légitársaságnak kell felkészülnie jobban az előttük álló szezonra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem