9 °C Budapest
Elképesztő trükkök, amik tényleg működnek ebben a városban: rengeteget spórolhatsz, ha így utazol

Elképesztő trükkök, amik tényleg működnek ebben a városban: rengeteget spórolhatsz, ha így utazol

2023. február 4. 16:10

Belgium az egyik legolcsóbb Magyarországról elérhető fapados úti cél, igaz a város egy átlagos magyar pénztárcájához viszonyítva elképesztően drága. Összeszedtük azokat a trükköket, praktikákat, melyekkel sokat spórolhatsz egy brüsszeli kiránduláson.

Belgium az egyik legolcsóbb Magyarországról elérhető fapados úti cél: szó szerint fillérekbe kerül a repjegy, akár már 10 ezer forintból is megfordulhatunk. Ennek nyilván az az oka, hogy Brüsszelben, az Európai Unió központjában sok magyar dolgozik, nem csak az EU, de a NATO székhelye is itt van. De a turisták számára is vonzó úti cél, hiszen pár napos tavaszi vagy őszi városlátogatáshoz kitűnő célpont, számos látnivalóval, múzeummal, galériával büszkélkedhet.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy hiába olcsó a kijutás, egy kifejezetten drága városról van szó, így lehet, hogy amit megspórolunk az egyik oldalon, annak a többszörösét leszünk kénytelenek kiadni a másikon – erről a témáról már számos cikk jelent meg a Pénzcentrum oldalán. Könnyen belesétálhatunk a filléres repjegyek legnagyobb csapdájába: méghozzá abba, hogy a kiválasztott helyszínen minden sokkal drágább, mint arra számítottunk.

Erre nyújtunk most megoldást olyan kifejezetten Brüsszelhez kapcsolódó trükkökkel, olcsó alternatívákkal, melyek segítségével kiküszöbölhetjük a felesleges költéseket, és ugyanolyan jóáras lesz az egész utunk, mint a repülőjegyünk. Az Európai Unió tényleges fővárosa, Brüsszel elsősorban a tehetős embereket szolgálja ki, de a megfizethető utcai ételeknek, sörfőzdéknek, bároknak és egyebeknek köszönhetően anélkül is megtapasztalhatja a legjobbat, amit Belgium kínál, hogy a fél fizetésünket otthagynánk.

Gyalogosan!

Az olyan belga nagyvárosokban, mint Brüsszel vagy éppen Brugge, rendkívül egyszerű és kellemes a gyalogos városnézés, mivel a legtöbb fontos látnivaló egy-egy városrészben található. A sétálás nem csak arra kiváló, hogy megismerjük a város nevezetességeit, és megcsodáljuk az évszázados építészeti alkotásokat, de naponta legalább 10 eurót, ha nem többet megspórolhatunk, amit egyébként a tömegközlekedésre vagy a látnivalók közötti rövid taxizásra kellene fordítanunk.

Sört sörrel!

A sörrajongók biztosan nem fognak csalódni a választékban, több mint 300 sörfőzde működik az országban, akik viszont eddig nem kedvelték ezt az italt, azok számára itt a tökéletes lehetőség, hogy meggondolják magukat. A legtöbb helyi sör ára 3 és 4 euró között mozog poharanként, így egy korsó vagy egy üveg a leggazdaságosabb választás vacsorához.

Streetfood drága éttermek helyett

A belga élelmiszerárak hírhedten magasak, egy két főre szóló középkategóriás vacsora ára könnyen meghaladhatja a 100 eurót is. Ellenben a belga utcai ételek nagyon finomak, és sokkal olcsóbbak. A város tele van sültkrumpli-standokkal, gofrisütő kocsikkal, de  a mitraillette boltok (sült krumplival és falafellel, sült hússal töltött bagett) a legolcsóbb - és legfinomabb - helyek közé tartoznak. Belgium számos városában virágzó szabadtéri piaci kultúrát is találunk, a friss gyümölcs- és zöldségstandoktól kezdve a tengeri herkentyűs pultokig, ahol a kagylót már 5 euróért is megvásárolhatjuk. Brüsszelben a Noordzee az egyik legjobb hely, ahol fejenként kevesebb mint 10 euróért lehet friss halat és helyi borokat fogyasztani. De érdemes az éttermek déli menüajánlatait is megnézni, nagyjából 15-20 euró között ehetünk két-három fogást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Spórolj a szálláson!

A legjobb minőségű szállodák Brüsszelben és Brugge-ben több száz euróba is kerülhetnek éjszakánként, ám a belvárosi hostelek és a feltörekvő városrészekben található Airbnb-k hasonló kényelmet kínálnak az ár töredékéért. A privát Airbnb-foglalások éjszakánként körülbelül 75 euróba  kerülnek, míg a városközpontban található hostelekben vagy kollégiumokban körülbelül 30-50 euróba.

Szuvenírt a bolhapiacról

Európa egyik legjobb régiségvásárai Belgiumban vannak: több tucat szabadtéri bolhapiac található országszerte, amelyek több száz éves múltra tekintenek vissza - és mind jelentős árengedményeket kínálnak egyedi emléktárgyakra annak, aki hajlandó egy kicsit kutakodni.

Ingyenes múzeumok, galériák

Belgium-szerte vannak múzeumok, amelyek ingyenesek, köztük a Musée Antoine Wiertz, a Parlamentarium és az Európai Történelem Háza, de minden hónap első vasárnapján a legtöbb múzeum országszerte teljesen ingyenesek.

Költségek Belgiumban

  • Hostelszoba: 30-100 € (12 ezer-40 ezer forint) éjszakánként
  • Alap szoba két fő részére: 50-150 € (20 ezer-60 ezer forint) éjszakánként.
  • Önellátó apartman (pl. az Airbnb-t is): 75 €-tól (30 ezer forinttól) kezdődően éjszakánként
  • Tömegközlekedési jegy: 2,40 € (960 forint)
  • Kávé: 3-5 € (1400-2000 forint)
  • Szendvics: 5-10 € (2000-4000 forint)
  • Vacsora két személyre: 30-70 € (12 000 – 21 000 forint)
  • Sör/korsó a bárban: 4-8 € (1600-3200 forint)
  • Belga gofri: 2-5 € (800-2000 forint)
  • Belga sült krumpli: 2-4 € (800-1600 forint)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem