6 °C Budapest
Yellow taxi cabs waiting for a passenger in Budapest

Lecsapnak a ravasz taxishiénákra: indul a hajtóvadászat Budapesten

2022. október 20. 15:04

Több ponton is változás fog történni a taxizás szabályozásában, jelentette be Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára a Facebook oldalán. Az új szabályzás kitér többek között a járművek életkorára arra, hogy mennyi időre lehet taxisengedélyt kapni és a tervek szerint megteremtik annak a jogszabályi lehetőségét is, hogy a taxisszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedési közszolgáltatásba.

Vitézy Dávid bejelentése szerint a kormány a TIM javaslatára módosította a taxizás szabályozásáról szóló rendeletet a szabályosan közlekedő taxisok és az utasok érdekében. A módosítások érintik a járvány idejére felfüggesztett, a taxiként használt gépjárművek életkorát érintő rendeletet: „Figyelembe véve, hogy az elmúlt időben a pandémia, a járműipari és energiapiaci válság a taxisok helyzetét sem könnyítette meg, a 2017. január 1. előtt közúti nyilvántartásba vett taxijárművek maximálisan megengedett életkorát 10-ről 13 évre emeljük kivételesen – olvasható az államtitkár Facebook oldalán, ahol kiemelték, hogy a 2017 óta forgalomba helyezett, de hát most 6 évnél fiatalabb autók esetében marad a 10 éves szabály.

Továbbá az új rendelettel a tervek szerint megteremtik a jogszabályi feltételeit annak is, hogy a taxiszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedési közszolgáltatásba.

Ma az 50 fős Volán-busz alatti léptékben nincs kapacitási lépcső a tömegközlekedésben, márpedig sok helyen például este, hétvégén csak jóval kisebb igény jelentkezik, és a néhány vonatról leszálló utast pedig érdemes egy kisebb településen akár a céljához vinni kötött útvonal helyett

– írja Vitézy Dávid, hozzátéve, hogy a változás a nyugat-európai példákra épül és megteremti a lehetőséget az iránytaxik minden félnek előnyös működésére. Ezzel ugyanis lehetőség adódik arra is, hogy üzemzavar esetén iránytaxikkal pótolják a kimaradt járműveket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindezek mellett szigorítják a taxis engedélyek kiadását is és a jövőben próbautazás nélkül is lehetőség lesz a szabálytalan sofőrök büntetésére, illetve a fuvarszervezőknek és a diszpécserszolgálatok működése is változik. Mostantól maximum 5 évre kaphatnak engedélyt és egyértelműen be kell jelenteni, hogy a vállalkozás milyen néven működteti a diszpécserszolgáltatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?