16 °C Budapest
Happy brothers are taking selfie by tent. Smiling boys are camping in forest. They are spending leisure time.

Egyre több az átverés a hazai gyerektáborokban? Szigorítanának a szabályokon

2022. augusztus 11. 11:01

A Táborfigyelő 17 évvel ezelőtt annak kapcsán alakult meg, hogy csak és kizárólag a legálisan működő, biztonságos és élménydús táborokat szűrje, és jelenítse meg a szülőknek. A sok év alatt százezres nagyságrendű gyermek táborozásában segédkeztek, és több ezer táboroztatóval tartják folyamatosan a kapcsolatot, így nem meglepő, hogy reagáltak a FEOSZ által kiadott közleményre.

Növekedtek a táborokra érkező panaszok száma, több panaszos e-mailt kapott a FEOSZ, melyben arról számolnak be a családok, hogy a beígért program teljes egészében elmaradt, a napi négyszeri étkezésből, csak kettőt kaptak a gyerekek, a nagy forróságban nem kaptak egyáltalán vizet, a kézműves foglalkozásokon csak úgy vehettek részt, ha vittek magukkal felszerelést, pedig erről előzetesen nem volt tájékoztatás - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Az említett közleményben a problémák elkerülése érdekében a Táborfigyelő kiemelte, hogy közel két évtizede arra bíztatnak mindenkit, hogy csak és kizárólag legálisan működő táborokat válasszanak a családok, ugyanis ezen vakációs lehetőségeknek kötelezően be kell jelenteniük a hatóságnál, hogy gyermetábort szerveznek, azaz hatósági ellenőrzésre is számíthatnak. Utóbbi mennyiségével és minőségével minden rendben, így a legálisan működő gyerektáborok esetén a problémák megjelenésének esélye rendkívül csekély. A problémák felmerülése szinte minden esetben olyan "táborok" esetében valósul meg, amelyek a szürke- vagy feketegazdaságban működnek, ahol nem kap számlát a szülő, ahogy a FEOSZ közleménye is említi.

A fogyasztóvédelmi jelentés azt is tartalmazza, hogy szükséges lenne egy regiszter a biztonságos, legális táborok részére. A táboroztatással foglalkozó honlap kiemelte, hogy 17 éve rendelkezésre áll ez, hiszen a Táborfigyelő pont ezt a feladatot látja el.

Sőt, 2019-ben elindítottuk a Táborminősítő weboldalt, ahol már a második lépcsőfok, a regiszter extra valósul meg. Itt a táboroztatóknak közel 300 kérdéses kérdőívben kell beszámolniuk tevékenységükről, érintve a jogi és gazdasági kérdéseket, a szülőkkel való kommunikációt, a tábor programját, a szállás, az étkezés területét, ahogy alaposan megvizsgáljuk a gyermekfelügyelet kérdéseit, hogy kik és milyen végzettséggel, tapasztalattal vigyáznak gyermekeinkre. Azon táborok, amelyek a szakmai sztenderdeknek megfelelnek, egy sátras minősítő pecsétet kapnak, így a szülők már ránézésre tudhatják, hogy az adott tábor megfelel a szakmai sztenderdeknek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- fogalmazták meg közleményükben.A táborszervezés szabályainak szigorítását is sürgeti a közlemény, amelynek egyes részeivel a Táborfigyelő is egyetért, és a szakmai tapasztalataikat örömmel ajánlják fel azért, hogy ebben segíthessenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?