credit card payment service. Customer paying for order of cheese in grocery shop.Credit card payment service The customer pays to order cheese in the pharmacy.

Ezért nem visz már rengeteg magyar készpénzt külföldre: elképesztő, ami a kasszáknál történik

2022. június 9. 12:05

A magyarok közel kétharmada fizet már bankkártyával, illetve akár mobileszközzel, ha külföldre utazik - derült ki a VISA csütörtök délelőtt rendezett sajtótájékoztatóján. Elhangzott az is, hogy honfitársaink a világjárvány elcsendesülésével újra nekivágtak a világnak, rövidebb vagy hosszabb nyaralásokat is szívesen bonyolítanak külföldön - úgy tűnik, a magyarok utazásaiban vége annak a régi világnak, mikor sokkal inkább a készpénzt részesítették előnyben.

A VISA "Utazási és fizetési szokások címmel közölt tanulmányt nemrég, amelyből kiderült, hogy a magyarok 62 százaléka, vagyis csaknem kétharmada már sokkal inkább fizet bankkártyával vagy mobil eszközzel külföldi útjai során is. Ezt a trendet pedig itthonról hozzuk magunkkal: még a világjárványból ragadt ránk, amikor a koronavírus több esetben azzal is terjedt, ha készpénzt használunk, és inkáb átálltunk a kártyás fizetésre.

A többiekhez képest keveset utazunk

Ebben az évben a közép-és kelet-európai régió állampolgáraihoz képest kevesebben terveznek három éjszakánál hosszabb külföldi utat, összesen a magyarok egymarmada tervez idén ilyen utazást. A lengyelek, csehek és bolgárok 40%-a tervez ilyen utat, de náluk is magasabb számban indulnak útnak a románok (50%) és a szlovének (62%). Ha nem is annyira, mint régebben, de továbbra is népszerűek a külföldre szervezett bevásárlóutak: a magyarok 15 százaléka tervez idén ilyet, leginkább Ausztria, Szlovákia és Horvátország az ilyen rövid utak célpontjai.

A Visa régóta hisz abban, hogy a turizmus a gazdaság egyik motorja, munkahelyeket teremt, valamint elősegíti a különböző kultúrák megismerését és elfogadását. A Visa utazási és fizetési szokásokat vizsgáló felmérése azt mutatja, hogy a magyarok a járvány előtti szokásaikhoz térnek vissza idén. Az utazási tervek a magyar fogyasztók fokozatosan újjáépülő bizalmára utalnak, ez pedig jó előjel a nemzetközi turizmus és a határokon átnyúló tranzakciók fellendülésére vonatkozóan

- mondta Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője. Kissé más a helyzet a hétvégi kiruccanásokkal: itt népszerű célpontnak számítanak Bécs, Prága és Róma egyaránt. Azok, akik ilyen utazást is terveznek, nagyobb számban hajlandóak rá, hogy ebben az évben akár többször is külföldre menjenek, a válaszadók 43 százaléka szeretne kétszer vagy háromszor határokon átívelő utazást.

Kártya, okostelefon, okosóra

Nagyon úgy tűnik, hogy lassan magunk mögött hagyjuk azt a régi szokást, hogy külföldi útra készülve annyi készpénzt viszünk, amennyit csak lehet. Már évek óta tartott az a tendencia, hogy külföldön is bankkártyával vagy más elektronikus megoldással fizessünk, és a világjárvány, úgy tűnik, végképp rászoktatott minket ezekre. A megkérdezettek csaknem kétharmada már külföldön is inkább hanyagolja a készpénzt, ezt pedig a kényelmi szempontokkal indokolták legtöbben. De sokan félnek a balesetektől is: a válaszadók 40%-a azzal indokolt, hogy attól félnek, elhagyják a készpénzt a nyaraláson, és akkor már a bankkártyát választják.

Örömmel látjuk, hogy a magyarok a külföldi utazások során a kártyás és mobileszközös fizetést részesítik előnyben, 62%-uk jelölte meg ezeket a fizetési módokat preferenciaként. Ez az egyik legmagasabb arány a vizsgált nyolc közép- és kelet-európai ország között. Az innovatív és megbízható globális Visa hálózatnak köszönhetően mindenki gyorsan, kényelmesen és biztonságosan fizethet több mint 200 ország 100 milliónál is több pontján

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 - fejtette ki Kiss Ede. A magyarok minden esetben a digitális fizetési módokat részesítik előnyben. A leggyakoribb külföldi fizetési helyek között az üzemanyag-töltőállomásokon körülbelül a válaszadók 73%-a fizet kártyával, okostelefonnal, vagy okosórával, míg a bevásárlóközpontokban ez az arány 72%. Ezek a fizetési módok ugyanúgy népszerűek az éttermekben (közel 69%) és az élelmiszerboltokban (64%) is, de az utazók múzeumok, galériák, és vidámparkok (közel 62%) látogatásakor is szívesen fizetnek digitálisan módszerekkel.

Mire figyeljünk külföldön?

Bár a kényelem miatt egyre többen választják a modernebb fizetési módokat, a szakemberek arra intenek, hogy mindenképpen legyünk körültekintőek akkor is, ha külföldön fizetünk digitálisan.

A külföldi vásárlások során továbbra is a kártyás vagy a mobiltelefonos fizetés a legkényelmesebb választás. A legtöbb országban kiterjedt elfogadói hálózatok működnek. Utazás előtt érdemes a bankkártyát kibocsátó bank külföldi vásárlásra, illetve készpénzfelvételre vonatkozó aktuális szabályzatait megnézni, ugyanis kedvezőbb díjazása lehet például az adott bankcsoport által üzemeltetett külföldi ATM-en való készpénzfelvételnek. Az sem mindegy, hogy egy kártyás vásárlást milyen árfolyamon számol el a bank

 - emelte ki Farkas Tamás, az OTP Bank betéti kártya terület menedzsere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?