9 °C Budapest
credit card payment service. Customer paying for order of cheese in grocery shop.Credit card payment service The customer pays to order cheese in the pharmacy.

Ezért nem visz már rengeteg magyar készpénzt külföldre: elképesztő, ami a kasszáknál történik

2022. június 9. 12:05

A magyarok közel kétharmada fizet már bankkártyával, illetve akár mobileszközzel, ha külföldre utazik - derült ki a VISA csütörtök délelőtt rendezett sajtótájékoztatóján. Elhangzott az is, hogy honfitársaink a világjárvány elcsendesülésével újra nekivágtak a világnak, rövidebb vagy hosszabb nyaralásokat is szívesen bonyolítanak külföldön - úgy tűnik, a magyarok utazásaiban vége annak a régi világnak, mikor sokkal inkább a készpénzt részesítették előnyben.

A VISA "Utazási és fizetési szokások címmel közölt tanulmányt nemrég, amelyből kiderült, hogy a magyarok 62 százaléka, vagyis csaknem kétharmada már sokkal inkább fizet bankkártyával vagy mobil eszközzel külföldi útjai során is. Ezt a trendet pedig itthonról hozzuk magunkkal: még a világjárványból ragadt ránk, amikor a koronavírus több esetben azzal is terjedt, ha készpénzt használunk, és inkáb átálltunk a kártyás fizetésre.

A többiekhez képest keveset utazunk

Ebben az évben a közép-és kelet-európai régió állampolgáraihoz képest kevesebben terveznek három éjszakánál hosszabb külföldi utat, összesen a magyarok egymarmada tervez idén ilyen utazást. A lengyelek, csehek és bolgárok 40%-a tervez ilyen utat, de náluk is magasabb számban indulnak útnak a románok (50%) és a szlovének (62%). Ha nem is annyira, mint régebben, de továbbra is népszerűek a külföldre szervezett bevásárlóutak: a magyarok 15 százaléka tervez idén ilyet, leginkább Ausztria, Szlovákia és Horvátország az ilyen rövid utak célpontjai.

A Visa régóta hisz abban, hogy a turizmus a gazdaság egyik motorja, munkahelyeket teremt, valamint elősegíti a különböző kultúrák megismerését és elfogadását. A Visa utazási és fizetési szokásokat vizsgáló felmérése azt mutatja, hogy a magyarok a járvány előtti szokásaikhoz térnek vissza idén. Az utazási tervek a magyar fogyasztók fokozatosan újjáépülő bizalmára utalnak, ez pedig jó előjel a nemzetközi turizmus és a határokon átnyúló tranzakciók fellendülésére vonatkozóan

- mondta Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője. Kissé más a helyzet a hétvégi kiruccanásokkal: itt népszerű célpontnak számítanak Bécs, Prága és Róma egyaránt. Azok, akik ilyen utazást is terveznek, nagyobb számban hajlandóak rá, hogy ebben az évben akár többször is külföldre menjenek, a válaszadók 43 százaléka szeretne kétszer vagy háromszor határokon átívelő utazást.

Kártya, okostelefon, okosóra

Nagyon úgy tűnik, hogy lassan magunk mögött hagyjuk azt a régi szokást, hogy külföldi útra készülve annyi készpénzt viszünk, amennyit csak lehet. Már évek óta tartott az a tendencia, hogy külföldön is bankkártyával vagy más elektronikus megoldással fizessünk, és a világjárvány, úgy tűnik, végképp rászoktatott minket ezekre. A megkérdezettek csaknem kétharmada már külföldön is inkább hanyagolja a készpénzt, ezt pedig a kényelmi szempontokkal indokolták legtöbben. De sokan félnek a balesetektől is: a válaszadók 40%-a azzal indokolt, hogy attól félnek, elhagyják a készpénzt a nyaraláson, és akkor már a bankkártyát választják.

Örömmel látjuk, hogy a magyarok a külföldi utazások során a kártyás és mobileszközös fizetést részesítik előnyben, 62%-uk jelölte meg ezeket a fizetési módokat preferenciaként. Ez az egyik legmagasabb arány a vizsgált nyolc közép- és kelet-európai ország között. Az innovatív és megbízható globális Visa hálózatnak köszönhetően mindenki gyorsan, kényelmesen és biztonságosan fizethet több mint 200 ország 100 milliónál is több pontján

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 - fejtette ki Kiss Ede. A magyarok minden esetben a digitális fizetési módokat részesítik előnyben. A leggyakoribb külföldi fizetési helyek között az üzemanyag-töltőállomásokon körülbelül a válaszadók 73%-a fizet kártyával, okostelefonnal, vagy okosórával, míg a bevásárlóközpontokban ez az arány 72%. Ezek a fizetési módok ugyanúgy népszerűek az éttermekben (közel 69%) és az élelmiszerboltokban (64%) is, de az utazók múzeumok, galériák, és vidámparkok (közel 62%) látogatásakor is szívesen fizetnek digitálisan módszerekkel.

Mire figyeljünk külföldön?

Bár a kényelem miatt egyre többen választják a modernebb fizetési módokat, a szakemberek arra intenek, hogy mindenképpen legyünk körültekintőek akkor is, ha külföldön fizetünk digitálisan.

A külföldi vásárlások során továbbra is a kártyás vagy a mobiltelefonos fizetés a legkényelmesebb választás. A legtöbb országban kiterjedt elfogadói hálózatok működnek. Utazás előtt érdemes a bankkártyát kibocsátó bank külföldi vásárlásra, illetve készpénzfelvételre vonatkozó aktuális szabályzatait megnézni, ugyanis kedvezőbb díjazása lehet például az adott bankcsoport által üzemeltetett külföldi ATM-en való készpénzfelvételnek. Az sem mindegy, hogy egy kártyás vásárlást milyen árfolyamon számol el a bank

 - emelte ki Farkas Tamás, az OTP Bank betéti kártya terület menedzsere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm