7 °C Budapest
Kirándulók, figyelem: figyelmeztetést adott ki a FŐKERT, erről mindenkinek tudnia kell

Kirándulók, figyelem: figyelmeztetést adott ki a FŐKERT, erről mindenkinek tudnia kell

2022. március 14. 17:01

A hosszú hétvégének, és az egyre kedvezőbb időjárásnak köszönhetően növekvő látogató-forgalomra tekintettel, a FŐKERT kéri a XVII. kerületi Nagylegelő-erdőben, és általában a budapesti erdőkben kirándulókat, hogy ahol frissen ültetett növendék fákat látnak, vigyázzanak rájuk, ne menjenek a területre.

2022 tavaszán két erdőterületen is nagyobb mennyiségű facsemetét ültet a FŐKERT. Az első telepítés során a XVII. kerületi Nagylegelő-erdőben került 2000 db facsemete a földbe március első felében.

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐKERT Kertészeti Divízió 2022. január elseje óta összesen több mint 300 hektár alapterületű, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló erdőterület kezelésével is foglalkozik. Az új feladat elvégzésére új munkatársak is csatlakoztak a FŐKERT Divízióhoz.

Az ültetéseket gondos előkészületek előzik meg. A FŐKERT Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai lekaszálják a területet, átforgatják a talajt és kifúrják az ültetőgödröket. A csemetéket viszonylag sűrűn helyezik el, de nem szabályos sorokba rendezve, hanem a természeteshez hasonlító, véletlenszerű elhelyezéssel.

A most elültetett csemeték őshonos fajok egyedei, mint például a kocsányos tölgy vagy a mezei juhar. Ezek fő erdőalkotó fafajok, amelyeket nagyobb számban ültetnek. Közöttük vannak elszórva az úgynevezett színezőfajok, mint például a vadalma vagy a vadkörte, illetve cserjék is, például a csíkos kecskerágó.

Ezekre az erdőterületekre a FŐKERT úgy nevezett konténeres erdészeti facsemetéket ültet. Ezek olyan fácskák, amelyek a sorfákkal vagy parkfákkal ellentétben nincsenek iskolázva. Ez azt jelenti, hogy a nevelésük során nem ültetik át őket, így nem vágják meg a gyökerüket, ezért az szabadon növekedhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A most frissen telepített erdőfolt is hozzájárul ahhoz, hogy minél több madárfaj, rovarok vagy akár nagyobb emlősállatok is otthonra leljenek a területen és a biológiai sokszínűség növekedjen. Néhány év múlva a fák már árnyékot adnak és kellemes kirándulóhelyet biztosítanak az idelátogatóknak, a fák anyagcseréjükkel pedig friss levegő előállításában segítenek.

A Budapesti Közművek FŐKERT Divíziója kéri a környéken, és a budapesti erdőkben kirándulókat, hogy ahol frissen ültetett növendékfákat látnak, vigyázzanak rájuk, és a kutyáikat se engedjék el a területen, nehogy véletlenül kárt tegyenek a csemetékben!

Címlapkép: FŐKERT

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem