7 °C Budapest
Woman applying insect repellent against mosquito and tick on her leg during hike in nature. Skin protection against insect bite

Folytatódik a héten a szúnyoggyérítés: itt az érintett települések listája

2021. augusztus 16. 18:01

Ha az időjárás lehetővé teszi, a szakemberek a héten 274 településen és tizenegy budapesti kerületben, összesen 121 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A legtöbb helyen földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vérszívókat, de 122 településen és hat budapesti kerületben légi kémiai kezelésekkel is kiegészítik a földi védekezést. 104 településen és négy budapesti kerületben csak földi, Budapest harmadik kerületében és Győrött pedig csak légi módszerrel dolgoznak majd.

Az elmúlt napokban végrehajtott kezeléseknek köszönhetően a Duna felső szakaszán mérséklődött a szúnyoginvázió, amely a folyó korábbi áradása miatt alakult ki. A Duna középső és alsó szakaszán a part menti településeken továbbra is jelentős a szúnyogártalom. Ezen a területen földi gyérítések lesznek a héten, ahol pedig szükséges, légi kezelésekkel is igyekeznek javítani a helyzetet.

Az elmúlt időszak nagyobb esőzései miatt nemcsak a Duna mentén, hanem az ország több pontján is szükség van a lokális szúnyoggyérítésre. Nagy területen avatkoznak be Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de több településen permeteznek Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében, valamint kezelések lesznek Székesfehérváron is.

A nagy melegben a csípőszúnyogok aktivitása későbbre tolódik, jellemzően napnyugtakor kezdenek rajzani. A jobb hatékonyság érdekében a hőségriasztás ideje alatt nem végeznek légi permetezést, a hétfőre meghirdetett légi kezeléseket a pótnapon hajtják végre. A földi permetezést napnyugta után kezdik, a hőségriasztás ezeket nem befolyásolja, de a szeles, viharos időjárás miatt előfordulhat, hogy pótnapon kell elvégezni a betervezett munkát. A pótlás a meghirdetett napot követő első, ha akkor sem optimális az időjárás, a második nap estéjén történik. Az augusztus 20-i ünnepségek miatt péntek este sehol nem lesz szúnyoggyérítés. 

Azt, hogy melyik napon milyen eljárással hol dolgoznak a szakemberek, ITT elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem