Így készült régen az új kenyér: ebben a muzeális malomban még ma is őrölnek

Így készült régen az új kenyér: ebben a muzeális malomban még ma is őrölnek

2021. augusztus 3. 08:15

A szatmári tájban bújik meg a lombok között az Öreg-Túr vizén egyik büszkesége, a Túristvándi vízimalom, ami hosszú idő után pünkösdkor újra megnyitotta a kapuit a látogatók előtt. Szeptemberre már be is telt a malon naptára: jönnek egyéni látogatók, de turistacsoportok is érkeznek, és a fővárosi iskolásoknak is megmutatják, hogyan őrölték régen a lisztet a kenyérhez.

"20 kg liszt kellett a kenyérhez, minimum annyit őröltettek egy háznál, de ha nem lett meg annyi, a korpa finomját tették hozzá, hogy megérje a sütés. A szükség rávitte az embert, mert a kemence tele kellett, hogy legyen: öt kenyér, bucik, ha maradt tészta, lángos készült benne egyidejűleg" – mondta el Pogány Károly, a malom gondnoka, aki a molnár szakma jó ismerője, és a malomról is mindent tud. Hozzátette: manapság már csak alkalmakkor indítják be a malmom, hisz az őrléshez való gabonát tárolni is kell, ha pedig nincs rendszeresen használva a malom, a rágcsálók elszaporodnak benne. Régen éjjel-nappal ment, amikor még a lakosságnak innen lett lisztje, a zaj pedig elijesztette a kártevőket - számolt be a HelloVidék.

Az Európában is egyedülálló, 10,5-11,5 méteres magasságú ipari műemlék vízimalom Túristvándiban áll, a mostani formájában a 18. század végén épült meg a Felső-Tisza vidéken, az Öreg-Túron népi stílusú szerkezettel. Manapság pedig az ipari malmok és lisztőrlés idejében gazdaságilag nem lenne kifizetődő a működése, így csak muzeális őrléseket végeznek rajta, 20-25 fős csoportok az érkezésük előtt három órával szólnak, felduzzasztják a folyóvizet, a kerék alá irányítják, és kezdődhet az őrlés, amikor a csoport megérkezik.

A teljes cikk, amelyből kiderült, mitől olyan különleges, kontinensen is egyedülálló a szatmári malom, a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Kolozsvári Beatrix

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?