12 °C Budapest

Változtak a MÁV-HÉV és Volán menetrendek: így közlekednek húsvétkor a buszok, vonatok

2021. április 2. 09:01

A MÁV-Volánbusz-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok - MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV - a húsvéti ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét. A járványhelyzet miatt a közlekedési társaságok kérik, hogy aki teheti, most halassza el utazását. Aki mégis elindul, viseljen maszkot, a nem egy háztartásban élő utasok lehetőség szerint tartsanak egymástól másfél méteres távolságot az állomásokon és járműveken.

A húsvéti ünnepi forgalom ideje alatt a vonatok április elsején a pénteki, 2-án a szombati, 3-án és 4-én az ünnepnapi, 5-én a vasárnapi, 6-án pedig már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

Érdemes használni a jegyértékesítő automatákat 5 százalékos kedvezménnyel, vagy vegyék igénybe - 10 százalékos kedvezménnyel - az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban - írja a MÁV. A webes felület és az applikáció már közös felhasználói fiókkal használható.

Az önkiszolgáló csatornákon történő jegyvásárlás nem jár személyes érintkezéssel, ezzel az utasok csökkenthetik a fertőzés kockázatát.

Az online vásárolt jegyeket ellenőrzéskor bemutathatja az utas a MÁV applikációban, de PDF formátumban is kiküldi a rendszer, így letölthető, kinyomtatható. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 1-jén 10 órától 5-én 23:59-ig vehetik igénybe.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik

Április 1-jén tanítási szünetes munkanapon, április 2-án (nagypéntek) munkaszüneti napon, április 3-án szabadnapon, húsvét vasárnap munkaszüneti napon, húsvét hétfőn a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napon, április 6-án, kedden tanítási szünetes munkanapon, a hét első munkanapján érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei. Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos részletes tájékoztatás itt érhető el.

A járványügyi helyzet miatt egyes megyékben, régiókban további korlátozásokkal közlekednek az autóbuszjáratok, melyekről a www.volanbusz.hu/koronavirus oldalon tájékozódhatnak. A Volánbusz kéri utasait, hogy helyközi utazásukat lehetőség szerint tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon. Egyes helyi járatok szintén az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek, melyekről a társaság honlapján a települések aloldalain érhetők el információk (www.volanbusz.hu/telepulesnev).

A járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében és a közszolgáltatás folyamatos fenntartása érdekében a Volánbusz március 29-től valamennyi járatán felfüggesztette az első ajtós felszállást, a járművezetőket pedig kordonnal határolja el az utastértől.

Az állami tulajdonú közlekedési társaságok összehangolt, egységes működésének köszönhetően az utasok a korábbi hasonló intézkedésekhez képest több lehetőségük van megvenni jegyüket vagy bérletüket: a kordonozást követően továbbra is elérhető csatornákon (pénztárak, jegykiadó automaták, Közlekedési Mobiljegy alkalmazás és társalkalmazásai), illetve a partnereknél a korábban megszokottak szerint zajlik az értékesítés. Újdonságként a MÁV-START pénztáraiban - országszerte közel 300 helyszínen - első lépésben a helyközi április havi bérleteket lehet megvásárolni. Az intézkedések ideje alatt a társaság folyamatosan dolgozik további új értékesítési csatornák bevonásán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A MÁV-HÉV járatokon is az ünnephez igazodik a menetrend

A H5-ös HÉV április 1-jén a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint, a hosszú hétvégén (április 2-5.) pedig a szombaton és munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekedik. Április 6-án a tanítási szünetben hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend, ezt követően pedig a tanítási időszaki menetrend lesz érvényben.

A H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV-vonalon április 1-jén a munkanapi, a hosszú hétvégén (április 2-5.) a szombati és munkaszüneti napi, április 6-ától ismét a munkanapi menetrend lesz érvényben.

A H7-es pótlóbusz és a H7-es HÉV április 1-jén a tanítási szünetben munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. Április 2-án a munkaszüneti napokra, 3-án a szombatra, 4-én és 5-én ismét a munkaszüneti napokra vonatkozó menetrend szerint közlekednek ezek a járatok. Április 6-án a tanítási szünetben munkanapokon érvényes menetrend, utána ismét a tanítási időszaki menetrend lesz érvényben.

A HÉV-ek menetrendje a bkk.hu/menetrendek oldalon található meg, az utazás dátumának és időpontjának megadásával pedig a BKK FUTÁR utazástervezőben (futar.bkk.hu) is lekérdezhető.

A közlekedési társaságok továbbra is kérik az utasokat, tartsák be a közegészségügyi előírásokat. Az állomások, megállók területén, a vasúti járműveken, buszokon továbbra is kötelező az utazás teljes időtartama alatt az orrot és szájat eltakaró maszkot viselni. Akik ezt a szabályt megszegik, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíjat kell fizetniük.

Emlékeztetőül: április 7-ig érvényesek a MÁV-START és a Volánbusz járataira megváltott márciusi bérletek. Erről részletes tájékoztató itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm