Fizethetnek a SZÉP-kártyások: mindenkit érint a változás

Pénzcentrum2018. március 5. 14:06

Rosszul járhat az, aki nem költi el az utalás évét követő második naptári év május 31-ig a SZÉP kártyáján lévő összeget. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára felkerült tervezet szerint ugyanis a fel nem használt összeg után díjat kell majd fizetni.

Felkerült a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló rendelettervezet, amely szerint "a pénzforgalmi szolgáltató a munkavállalóval szemben jogosult a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, az utalás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére díjat felszámítani, amelyet az intézmény a kártyával közvetlenül összefüggő marketing költségeire fordít.

A felszámított havi díj a fel nem használt pénzeszköz legfeljebb 3 %-a lehet".

Ez a 55/2011. (IV. 12.), a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendeletben eddig nem szerepelt. És ez azt is jelenti, hogy az, aki nem használja fel a rendelkezésére álló összeget a SZÉP kártyáról, az fizethet majd. Az NGM valószínűleg ezzel arra szeretné ösztönözni a kártyahasználókat, hogy minél nagyobb részét elköltsék a kapott összegnek.

Azokat a pénzeket, amiket 2016-ban utaltak a munkáltatók a SZÉP kártyákra, egyébként 2018. május 31-ig kell elkölteni. Sokan viszont nem költik el a juttatást időben, 2016-ban 764 millió forint maradt a kártyákon, ez kártyabirtokosként átlagosan 5800 forintot jelentett - tudtuk meg az OTP banktól. A K&H banknál 2016-ban, a 2014-ben feltöltött összeg mindössze fél százaléka veszett el, míg az MKB banknál 164 millió forintot nem költött el a 27 ezer jogosult.

Mire használhatjuk fel a pénzt?

Május 31-ig még 4 hosszú hétvégénk lesz. Március 15-e csütörtökre esik, 16-a péntek pedig áthelyezett pihenőnap, vagyis márciusban máris lesz egy négynapos hétvégénk. Március 30-án lesz nagypéntek, ami 2017-től szabadnapnak minősül és április 2-án lesz húsvéthétfő, vagyis itt is lesz egy négynapos hétvégénk.Május 1-e idén keddre esik, ez a munka ünnepe, de április 30-át is élvezhetjük, mert az áthelyezett pihenőnap, vagyis ismét van egy négynapos hétvégénk, valamint május 21-én hétfőn lesz pünkösdhétfő, tehát három napig pihenhetünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vagyis bőven lesz rá alkalmunk, hogy elköltsük a SZÉP kártyákról a lejáró pénzösszegeket. Utazáson kívül felhasználhatjuk a juttatást speciális gyógyászati technikákra, sportolásra, és bizonyos egészségügyi vizsgálatokra is, de mehetünk belőle állatkertbe vagy élményparkba is. A vendéglátás utalványrészből  strandolhatunk, fürdőzhetünk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról.

Címkék:
utazás, szép kártya, sport, változások, kikapcsolódás, nagypéntek szabadnap,