2018. március 21. szerda Benedek

Ezt feltétlenül intézd el a munkahelyeden: jobb, ha még ma lépsz

Gazdag lesz az idei év hosszú hétvégékben, és ha valaki a szabadság napjait a hosszú hétvégék megtoldásaként veszi ki, akár egy hosszabb utazást, nyaralást is beiktathat év közben.

2018-ban rekordszámú hosszú hétvége vár a magyar munkavállalókra a munkaidő naptár alapján. Ez azt is jelenti, hogy a családoknak bőven lesz lehetősége kisebb-nagyobb utazásokra anélkül, hogy a szülőknek szabadságot kellene kivennie.

Lássuk, mikor is lesz alkalom arra, hogy néhány napig fesztelenül élvezhessük a szabadságot:

 • Tegnap volt január 1-je, ha ezt is számoljuk, máris túl vagyunk egy hosszú hétvégén.
 • Március 15-e csütörtökre esik, 16-a péntek pedig áthelyezett pihenőnap, vagyis márciusban máris lesz egy négynapos hétvégénk.
 • Március 30-án lesz nagypéntek, ami 2017-től szabadnapnak minősül és április 2-án lesz húsvéthétfő, vagyis itt is lesz egy négynapos hétvégénk.
 • Május 1-e idén keddre esik, ez a munka ünnepe, de április 30-át is élvezhetjük, mert az áthelyezett pihenőnap, vagyis isméz van egy négynapos hétvégénk.
 • Május 21-én hétfőn lesz pünkösdhétfő, tehát három napig pihenhetünk.
 • Augusztus 20-a is hétfőre esik, ismét három nap lesz szabad.
 • Október 23-a idén keddre esik, de a 22-ét is szabadon élvezhetjük, az is egy áthelyezett pihenőnap, amit majd le kell dolgoznunk. Vagyis ismét van egy négynapos hétvégénk.
 • November 1-e csütörtök lesz, 2-a szintén áthelyezett pihenőnap, vagyis ismét négynapos hétvégénk lesz.
 • December 24-e végül nem lett szabadnap, de áthelyezett pihenőnap, mivel hétfőre esik és december 25-26-a pedig kedd és szerda lesz.

A 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 9/2017. (V. 19.) NGM rendelet értelmében 2018-ban a naptár szerinti munkarendtől eltérően hat alkalommal lesz szombat munkanap:

 • 2018. március 10-én szombaton a március 16-ai, pénteki pihenőnapot dolgozzuk le.
 • 2018. április 21-én szombaton az április 30-ai, hétfői pihenőnapot dolgozzuk le.
 • 2018. október 13-án, szombaton, laz október 22-ei, hétfői pihenőnapot dolgozzuk le.
 • 2018. november 10-én a november 2-ai, pénteki pihenőnapot dolgozzuk le.
 • 2018. december 1-én a december 24-ei, hétfői pihenőnapot kell ledolgozni,
 • 2018. december 15én pedig a december 31-ei hétfői pihenőnapot.

Néhány napos szabadsággal összejöhet egy hét pihenés

Ha valaki okosan sakkozik a szabadságával, úgy is összejöhet egy egyhetes pihenés tavasszal a családdal, hogy csak néhány napot vesz ki pluszban, hála a hosszú hétvégéknek. Van, akinek esetleg még 2017-ről maradt szabadnapja, érdemes azokat mielőbb kivenni.

A bent ragadt napok ugyanis nem vesznek el. Ha például valaki a munkahelyén 2017. október október 1-jén vagy azután állt munkába, akkor a munkáltató a szabadságot jogosult 2018. március 31-ig kiadni. Ugyancsak kivehetjük a bent ragadt szabadságot 2018-ban, ha még 2017-re vonatkozóan megállapodtunk a munkaadónkkal, hogy az életkor szerinti pótszabadságot a munkaadó 2018. december 31-ig adja ki. Ha a szabadságot a munkavállaló állapota miatt nem tudta kivenni (például tartós távolléten van valamilyen okból kifolyólag), akkor az aktív állományba való visszatérést követően 60 napon belül ki kell adni a szabadságot.

Az alapszabadság egyébként idén is 20 nap minden munkavállaló számára, és ehhez jön még az úgynevezett pótszabadság, amely elsősorban az életkortól függ (a munkavállaló huszonötödik életévétől egy, a huszonnyolcadik életévétől kettő, a harmincegyedik életévétől három, a harmincharmadik életévétől négy, a harmincötödik életévétől öt nap jár, és így tovább). De a Munka törvénykönyve szerint pótszabadság jár a gyermekes családoknak is: egy gyermek után +2 nap, két gyerek után négy, kettőnél több gyermek esetén összesen 7 munkanap pótszabadság jár.

Érdemes tehát mielőbb kitalálni, hogyan szeretnénk felhasználni a szabadságunkat, és mielőbb jelezni a munkaadó felé az időpontot, hogy nyugodtan élvezhessük az évközi pihenőidőt. Azt is fontos észben tartani, hogy a Munka törvénykönyve szerint a munkáltató az, aki a munkavállalóval megbeszélve kiadja a szabadságokat. Évente ugyan hét munkanap szabadságot a munkáltató - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, azonban, ha ezzel nem él a munkavállaló, a munkáltatót terheli a szabadság kiadásának kötelezettsége - tehát ő dönt arról, ki mikor élvezheti a szabadságot. Ezt elkerülve jobb előre gondolkodni, előre egyeztetni és előre jelezni, mikor szeretnénk szabadságra menni.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 12,94%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Cofidis, továbbá a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk