13 °C Budapest
A roaming eltörlése miatt veszélyben vannak az okoseszközeink?

A roaming eltörlése miatt veszélyben vannak az okoseszközeink?

2017. június 25. 17:30

Idén június 15-től megszűntek a roaming díjak az Európai Unióban, amely így a telefonálás mellett végre az adatforgalomban, az internethasználatban is nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak. A megnövekedett online jelenlét azonban változó, bővülő biztonsági kockázatokkal is járhat, amellyel nem árt tisztában lenni.

Az ESET szakemberei öt pontban összegyűjtötték a legfontosabb tippeket, hogy mire kell figyelnünk okoseszközeinknél a nyaralás alatti internethasználat során - függetlenül attól, hogy éppen nyilvános Wi-Fi hálózatot vagy mobilhálózatot használunk.

A biztonsági szakemberek szerint a roaming díjak várva várt eltörlése pozitív változást hozhat abban, hogy a felhasználók már külföldön is kényelmesebben, olcsóbban és emiatt nagyobb arányban tudják majd használni saját mobilhálózatukat internetezésre, ezzel a korábban jellemző nyilvános Wi-Fi hálózatok használatából adódó veszélyek csökkenhetnek.

A nyilvános Wi-Fi pontok használata ugyanis rengeteg adatot szolgáltathat a hálózatokat rendszeresen monitorozó kiberbűnözők számára is, és ha a felhasználó nem elég körültekintő, akkor könnyen áldozattá válhat.

A publikus Wi-Fi-n zajló adatforgalom lehallgatásához a bűnözők részéről különösebb szakértelem sem kell, elég egy csali hotspot üzemeltetése, vagy akár csak egy egyszerű böngésző kiegészítő használata.

Számolni kell azonban azzal is, hogy a megnövekedett adatforgalom egyúttal bizonyos biztonsági kockázatok növekedésével is járhat. Külföldi weboldalakat látogatva sokszor nem fordítunk elegendő figyelmet a megbízható webhely ellenőrzésére, a letöltött appok biztonsági kockázataira, illetve az idegen nyelvi környezet miatt is belefuthatunk különféle veszélyekbe - ez pedig egyaránt igaz mind a Wi-Fi hálózatok, mind pedig a mobilhálózat alatti használat során.

Felhasználói tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még a magyar nyelvű weboldalak vagy alkalmazások engedélykérési felületeit sem olvassák el alaposan és így sok esetben figyelmetlenül adnak hozzáférést adataikhoz, amellyel sok esetben a kiberbűnözők dolgát könnyítik meg.

Ennek a jelenségnek a veszélye a külföldi mobilhasználat során megtöbbszöröződik, hiszen a nyelvi akadályok miatt is nehezebben veszünk észre egy hamis weboldalra való átirányítási kísérletet, vagy egy lokális alkalmazás túlzó adatigényét és engedélykéréseit. És akkor még nem is beszéltünk a közösségi médiával kapcsolatos kockázatokról.

Az állandó online jelenlét és a túlzott kitárulkozás miatt sokak előre bejelentik a nyaralásukat, vagy folyamatos képes beszámolóval, élő videókkal jelentkeznek, ezzel pedig fontos információt adhatnak a hagyományos bűnözőknek is, akik úgy törhetnek be az illető lakásba, hogy nagy valószínűséggel számíthatnak arra, hogy a tulajdonos nem fogja megzavarni őket. Emlékezetes, hogy már egy 2012-es felmérés is azt mutatta ki, hogy a betörők csaknem 80 százaléka aktívan használja a Twitter, Facebook és Google StreetView adatait a bűncselekményeinél.

Az ESET szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb jótanácsokat az okoseszközeink biztonságos külföldi használatához, ezekre érdemes tehát figyelni attól függetlenül, hogy azt milyen hálózaton tesszük:

1.Ellenőrizzük a nyilvános Wi-Fi hálózatot

A nyilvános Wi-Fi hálózatokat is lehet biztonságosan használni. Ellenőrizzük, hogy a Wi-Fi hálózat neve valódi (lehetőleg a személyzet segítségével), győződjünk meg arról, hogy készülékünk adatmegosztási funkciói ki vannak kapcsolva, és kerüljük a banki alkalmazások használatát a titkosítatlan hálózatokon. Ha a szállásunk internetes kapcsolata azt kéri, hogy frissítsünk egy szoftvert a kapcsolódás érdekében, gyanakodjunk, és azonnal kapcsolódjunk le a hálózatról, illetve jelentsük szállásadóinknak a problémát. Győződjünk meg arról is, hogy laptopunkon és okostelefonunkon a legfrissebb operációs rendszer fut, és mindig frissítsük alkalmazásainkat és biztonsági megoldásainkat még mielőtt útra kelünk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2.Fizikailag is védjük a készülékeinket

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül eszközeinket nyilvános helyen, vagy kocsiban. Ha van rá lehetőség, mindig vegyük igénybe a széf, vagy értékőrző szolgáltatást. Lopásvédelmi megoldás használatával pedig követhetjük elveszett eszközeinket, és esetleges lopás esetén távolról is törölhetjük adatainkat. Állítsunk be jelszavas védelmet és automatikus zárolást bizonyos inaktív időszak után, lehetőleg minden eszközünkön (laptop, táblagép, okostelefon). Próbáljuk lecsökkenteni a zárolás idejét a minimumra - a gyakori belépés így ugyan kényelmetlen lehet, de sokkal jobb, mintha idegenek könnyedén ellopnák és felhasználnák személyes adatainkat.

3.Ellenőrizzük alkalmazásainkat

Kapcsoljuk ki a Wi-Fi és a Bluetooth használatát alkalmazásainkban, amikor éppen nem használjuk őket. Ez is kényelmetlenséget jelent ugyan, ám érdemes meghozni ezt az áldozatot személyes adataink védelmének érdekében. Kikapcsolhatjuk a helymeghatározási szolgáltatásokat is, ezzel illetéktelenek nem férnek hozzá tartózkodási helyünkhöz. A legjobb, ha minden egyes alkalmazásban ellenőrizzük az adatvédelmi beállításokat - bár ez időigényes folyamat, azonban hosszútávon mindenképpen megéri a fáradtságot.

4.Maradjunk biztonságtudatosak

Használjunk minden oldalhoz erős, egyedi jelszavakat, amelyek hosszúak és bonyolultak, illetve ahol lehet, aktiváljuk a kétfaktoros azonosítást. Csak megbízható, hivatalos helyről telepítsünk alkalmazásokat, gondoljuk meg, mielőtt engedélyt adunk a programoknak, hogy hozzáférhessen adatainkhoz.

5.Cselekedjünk, ha baj van

Ha nincs antivírus megoldásunk, de úgy gondoljuk, hogy számítógépünk megfertőződhetett, akkor használhatjuk az ingyenes ESET Online Scanner megoldását, amely nem igényel telepítést, de segítségével utazásaink alatt is megtalálhatjuk és eltávolíthatjuk a kártevőket gépünkről. Ám nem csak a számítógépen, hanem az okostelefonunkon is kiemelten fontos, hogy használjunk naprakész biztonsági megoldást, ugyanis a mobil kártevők száma az utóbbi években meredeken emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?