20 °C Budapest
Drágább lehet idén a Balaton: ezért várható emelés

Drágább lehet idén a Balaton: ezért várható emelés

2015. június 22. 17:01

Ha az állam nem egészíti ki a nyaralók által befizetett idegenforgalmi adót, nagy bevételkieséssel számolhatnak az önkormányzatok az idei szezonban. Kérdés, ki hogy oldja meg a kieső összeg pótlását, például valahol fizetős lesz a strand, vagy a parkolás.

Drágulhat az idei szezonban a Balaton: megszűnhetnek a szabadstrandok, és sok helyen már nem lehet majd ingyenesen parkolni. A drágulás fő oka az lehet, hogy növekedhet az idegenforgalmi adó. Vagyis egészen pontosan nem az adó emelkedne, hanem a fizetendő rész turistákra eső része. Ugyanis eddig minden, az önkormányzatoknak fizetett forinthoz másfelet adott az állam, így könnyítve a nyaralók terheit - derül ki az RTL Klub híradójából.

A befizetett adót különböző fejlesztésekre kell fordítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint azonban az így befolyt összeget nem minden esetben erre használják fel az önkormányzatok. Például akad olyan település, ahol falunapot rendeztek az állami hozzájárulásból, azaz abból a kiegészítésből, amit az állam "csapott hozzá" a turisták befizetett idegenforgalmi adójához. Ezért az NGM azt fontolgatja, hogy felfüggeszti ezt a fajta támogatást.

Mivel a helyi önkormányzatoknak továbbra is szüksége van erre a pénzre, vagy adóemeléssel fogják tudni pótolni a kieső összeget, vagy pedig a szabadstrandok fizetőssé tételével, esetleg fizetős parkolókkal tehetnek majd szert egy kis extra bevételre.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?