7 °C Budapest

Újabb részletek derültek ki a dugódíjról: Tarlós válaszolt

Pénzcentrum
2012. május 30. 17:05

Nemcsak a közvélemény, hanem a fővárosi képviselők előtt is homályos még a jövőre bevezetni kívánt személyforgalmi behajtási díjrendszer - dugódíj - mikéntje és hogyanja. Somfai Ágnes LMP-s képviselő a május 9-i közgyűlésen intézett kérdéseket Tarlós Istvánhoz, melyre a május 30-i közgyűlés előtt kapta meg a válaszokat.


Létezik olyan megoldás, amely nem igényel fővárosi költségvetési hozzájárulást. Mivel a dugódíj bevezetése a 4-es metró EU-s támogatásának is feltétele, így a társfinanszírozással történő megvalósítás is elképzelhető.

Mivel a dugódíj hatására várhatóan átalakulnak, megváltoznak az autózási szokások, szükséges a kapcsolódó infrastruktúra - PR parkolók, tömegközlekedési járatok sűrítése, stb. -, de ezekre csak ütemezetten kerülhet sor, a rendelkezésre álló források függvényében.

A dugódíj várható struktúrája - a korábban elhangzottaknak megfelelően - a közösségi közlekedési tarifákhoz fog kapcsolódni. A pontos mértékének meghatározását segítő döntéstámogató tanulmány már készül. Ennek részét képezi egy költség-haszon elemzés is, mely az elmúlt 5 év trendjeire, illetve friss forgalomszámlálási adatokra támaszkodik. A díjszinttől és díjstruktúrától függően éves szinten 15-30 milliárdos bevétel és 6-7 milliárd forintos működési költség prognosztizálható.

Lehetnek kedvezmények is

A díjfizetési bevezetésének egyik, de nem a leghangsúlyosabb eleme a bevétel-generálás, így az esti, éjszakai órákban, illetve hétvégeken, munkaszüneti napokon várhatóan nem kerül alkalmazásra. Alternatívaként felmerülhet azonban, hogy a terheltebb forgalmú időszakokban a hétvégére eső napok is bevonásra kerüljenek a rendszerbe.

A zónát a Hungária gyűrű - Budai körút által határolt területen belül tervezik kialakítani, erősítette meg a főpolgármester is válaszában. A nagyobb terület számos nehézséget vet fel, mind a megfelelő tömegközlekedés, mind az ellenőrzés tekintetében.

A lehetséges kedvezmények körét a lehető legszűkebbre kívánják szabni. A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan külön elbírálás alá esik a zónán belül lakók, vagy más speciális csoportok kedvezményének kérdése.

Mivel a dugódíjjal a forgalom zsúfoltsága mellett a légszennyezést is mérsékelni kívánja a Főváros, az elvi lehetőség megvan a környezetkímélő - például tisztán elektromos meghajtású - gépjárművek preferálására. A már említett döntéstámogató tanulmány a csak időalapú, valamint az idő és környezetvédelmi besorolás szerinti differenciálást is vizsgálja.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?