16 °C Budapest

Részletek: így változik idén a BKV menetrendje

2011. március 7. 04:42

Alapos utasszámlálásokat követően eldöntött járatsűrítéseket és jelentős fejlesztéseket tartalmaz a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által előkészített új fővárosi tömegközlekedési menetrend, amely májustól lép életbe.

A Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a paraméterkönyv legfőbb változása a 6-os villamos éjjeli közlekedése: májustól minden nap és minden éjjel, 24 órán át közlekedik a nagykörúti villamos. A járatok biztonságát folyamatosan szolgálatot teljesítő őrök biztosítják majd, az eddigi kényelmetlen és túlzsúfolt 906-os éjszakai járat pedig megszűnik. Régebben is közlekedett éjszakai villamosjárat a körúton: 1989-es megszüntetését követően indult be a most búcsúzó buszjárat.

Jelentős járatsűrítések is lesznek Budapest buszhálózatának kritikusan zsúfolt vonalain. A 7-es autóbuszcsaládon (7-es, 7E, 173-as, 173E) új, sűrűbb menetrend lép életbe, Budapest legforgalmasabb, az Újpalotai lakóteleptől a Kelenföldi pályaudvarig közlekedő 173E vonalán 10%-kal nő a napi járatok száma.

Sűrűbben közlekedik a 99-es autóbusz is (15 helyett 10 percenként hétvégén), illetve az Alacskai úti lakótelepet kiszolgáló 254E autóbuszon is eggyel több autóbusz közlekedik majd munkanapokon, lecsökkentve ezzel a követési időt. Ezek a járatok Budapest legzsúfoltabb járatai, a pontos intézkedéseket és menetrend-módosításokat részletes utasszámlálás előzte meg. A zsúfoltságkezelési intézkedéseket a BKK és a főváros szakügyosztálya a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesülettel (VEKE) is egyeztette, a civil szervezet javaslatára került be az intézkedéscsomagba a 99-es autóbusz sűrítése. A 7E autóbuszon alacsonypadlós járművek is forgalomba állnak az esélyegyenlőség biztosítása érdekében.

Fontos fejlesztés a ferihegyi repülőtér kiszolgálásának javítása: a Ferihegyről induló 200E autóbusz üzemidejét éjjel 1:16-ig meghosszabbítják. A helyi lakosság és a Moholy-Nagy Egyetem kérésére a Zugligeti úton közlekedő 222-es autóbuszjárat üzemidejét is bővítik. A fejlesztések ellentételezésére a legkevésbé kihasznált járatokon valóban lesz menetrend-módosítás: a napközben szinte teljesen üresen közlekedő 225-ös buszjárat helyett a 25-ös buszjárat közlekedik sűrítve, emellett a délutáni csúcsidőszakban - a 2009-ben történt jelentős sűrítés enyhe korrekciójaként - módosul a 2-es villamos menetrendje.

A főváros vezetéséhez és a BKK-hoz érkezett javaslatok alapján megváltozik a járatok közlekedésének rendje a 28-as és 37-es villamoson, mellyel mind az Új köztemető, mind az Izraelita temető megközelíthetősége javul. Szintén alapos előkészítés után döntöttünk a 105-ös buszjárat útvonalának módosításáról: a járat nem köt magára hurkot a Deák térnél, hanem a József Attila utcából egyenesen halad majd tovább az Andrássy útra, ezzel a többségében átutazó utasok indulásonként 3-4 perces menetidőt takarítanak meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A paraméterkönyv tartalmazza a HÉV-vonalak beszámozását is: a szentendrei vonal H5, a ráckevei H6, a csepeli H7, a gödöllői H8, a csömöri H9 számozást kap. A HÉV-vonalakat nem ismerő budapestiek, a vidéki utasok és a külföldiek számára igen nehéz volt a csak névvel ellátott, a térképen azonos színnel szereplő vonalak megkülönböztetése. A vonalak egyértelmű azonosítását és a félreérthetetlen utastájékoztatást szolgálja a vonalak beszámozása, amit minden európai nagyvárosban már megtettek, nem csak a HÉV-szerű vonalak, hanem az elővárosi vasutak esetében is. A vonalszámozás sikerrel vált be a Volánbusz elővárosi járatain is: az utasok lényegesen könnyebben tájékozódnak, mióta járatszámok különböztetik meg az eltérő útvonalon közlekedő buszokat, és nem csak a településnevek felsorolása.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm