19 °C Budapest

Maradnak a csotrogányok: a BKV érvénytelenítette a közbeszerzést

Pénzcentrum
2011. február 28. 10:32

Az Orangeways jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) annak megállapítására, hogy a BKV Zrt. valós és okszerű indokok nélkül minősítette eredménytelennek a midibusztendert. A pályázat messze legkedvezőbb ajánlatát benyújtó Orangeways Zrt. álláspontja szerint a BKV által megjelölt indokok nem felelnek meg a közbeszerzési törvény azon feltételeinek, amelyek mentesíthetik az ajánlatkérőt az ajánlatok elbírálásának kötelezettsége alól. Az új járművek forgalomba állításának elhalasztása naponta több mint 30 millió forintos veszteséget okozhat a BKV számára.

A BKV november 19-i döntésével a tender győztesének az Orangewayst hirdette ki. Ezt az eredményt a tender harmadik helyezettje elsősorban az Orangeways kirívóan alacsony ajánlati árára hivatkozva támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB), amely a BKV-t új döntés meghozatalára kötelezte. Az Orangeways a BKV felhívására részletes költségkimutatásban igazolta ajánlatát. Ezt követően február 17-én a BKV a pályázatot - a KDB határozatától teljesen független indokok alapján - eredménytelenné nyilvánította.

"Miután egyértelműen kimutattuk, hogy az általunk kínált üzemeltetési költségszint reális, megütközéssel értesültünk a tender eredménytelenné nyilvánításáról. Az eddig megismert indokok nem állják meg a helyüket. A szerződést a későbbi átalakítások során a BKK jogutódként probléma nélkül át tudja majd venni. Bizonyítható, hogy a pályázat feltételeiben a kiírás óta nem történt változás, így új szempontok - mint például új, eddig nem ismert szerződéses elemek - az elmúlt egy hónap során sem merülhettek fel. A BKV pedig időközben nem vált képtelenné a szerződés teljesítésére, hiszen ez esetben a napi 30 millió forinttal magasabb önköltségű jelenlegi közszolgáltatást sem tudná a továbbiakban ellátni." - mondta Bózsik András, az Orangeways stratégiai igazgatója.

Mint ismeretes, a BKV midibusztendere 8 budapesti buszjáraton 40 új autóbusz üzembe állítására és folyamatos működtetésére vonatkozott. A tervek szerint a korszerű, alacsonypadlós midibuszok közül tizenöt közlekedne a Budai Vár területén, a 16-os, a 16A (a köznyelvben Várbusznak keresztelt) és a 116-os járat vonalain. A többi jármű a Gellérthegyen (27-es), a Rózsadombon (191-es), az Infoparkban (203-as), Óbudán (237-es), valamint Budafokon (251-es) váltaná le fokozatosan a jelenleg üzemelő, immár kritikus állapotban lévő Ikarus 405-ös típusú járműveket.

Miközben az érintett midibuszok üzemeltetése 2010. első félévében 541 forintos közvetlen önköltséget jelentett a BKV számára kocsikilométerenként (kkm), az Orangeways által ajánlott ár 379 forint/kkm volt.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?