22 °C Budapest

Lesújtó teljesítménnyel vegetál a hazai újautópiac

Pénzcentrum
2010. július 7. 10:32

Jelentősen, közel negyedével csökkentette az idei személygépjármű-eladási előrejelzését a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE). A piac rendkívül alacsony forgalma miatt akár importőrök és márkaképviseletek is bezárhatják hazai irodáikat - nyilatkozták az egyesület szakemberei a Világgazdaságnak.

Az év elején még 65 ezer eladott új személyautó eladását prognosztizálta az MGE, azonban a legfrissebb, az év első felére vonatkozó statisztikák láttán most azt mondják az egyesületnél, hogy nagyjából 50 ezer autó találhat gazdára 2010-ben összesen. Ahhoz, hogy az ötvenezres szám teljesüljön, havonta átlagosan 4745 újautót kellene eladniuk a kereskedőknek az év hátralevő hat hónapjában. Júniusban 4254 újautót helyeztek forgalomba itthon.

Idén január és július között a személyautó-piac teljesítménye minden várakozást alulmúlt. 2009 azonos időszakához képest 46%-kal kevesebb, összesen 21.530 darab autót értékesítettek Magyarországon. A visszaesés oka nem csak az, hogy a pénzügyi intézmények szigorított feltételekkel nyújtanak csak hitelt vagy adnak lízingbe kocsikat. A magánszemélyek vélhetően akkor sem szívesen adósodnának el, ha a mostaninál sokkal könnyebben lehetne forráshoz jutni. A piac keresleti oldalán lényegében csak a kevés számú a készpénzes vevő van jelen, és a vállalatok támasztanak jelentős keresletet flottavásárlásaikkal.

A hazai piac hanyatlásának következtében az MGE szerint az évente csupán néhány tucat autót értékesítő gyári tulajdonú márkaképviseletek illetve importőrök, melyek nem tartoznak egyik autóipari csoporthoz sem, a jövőben kivonulhatnak Magyarországról. A gyártók ez esetben valamelyik külföldi képviseletük segítségével elégíthetik ki a magyar vásárlói igényeket.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?