35 °C Budapest

Gyatra hazai autóeladások: kivonulhatnak az importőrök

MTI
2010. július 6. 13:02

A magyarországi autóeladások mennyisége olyan mélyre süllyedt, hogy emiatt az autógyártók számára jelentéktelenné válhat a piac - hívta fel a figyelmet Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A Datahouse napokban közzétett adatai szerint az első félévben 25.330 új személygépkocsit és kishaszon járművet értékesítettek, 45 százalékkal kevesebbet az előző hasonló időszakánál.

Az MGE szerint a csökkenő mennyiség miatt az importőrök és képviseletek előbb utóbb átgondolhatják a magyar piac ellátásának optimalizálását, a piacról való kivonulást. Ez pedig jelentős állami bevételkiesést, és további munkahelyek megszűnését eredményezheti. A piac évi mintegy 1.000 milliárd forint nagyságrendű - mondta az elnök. Az adóbevételek pedig - a regisztrációs adó nélkül - elérik az évi 100 milliárd forintot.

Finanszírozási lehetőség lenne - mondta az elnök -, de a hitelfelvevők hiányoznak. Magyarázata szerint hosszabb távra még a cégek is csak óvatosabban kötelezik el magukat jármű vásárlására, a lakosság pedig egyáltalán nem mutat hajlandóságot kölcsönt felvenni azért, hogy autót vegyen.

Az MGE módosította az idei előrejelzését, és az első félévi adatok alapján az év egészében 65 ezer helyett 50 ezer személygépkocsi eladásával számol, holott reálisan a magyar felvevőpiac 120-130 ezer lenne évente.

Erdélyi Péter megjegyezte, hogy a korábbi évek akcióinak köszönhetően 2002 és 2008 között jelentős "többlet jelent meg" a piacon, és ebből még mindig 500-600 ezer darab van, ami az új eladásokat mérsékli.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Teherautóból például 2001 és 2010 között 7-8 ezer "többlet" került piacra, és újak vásárlására csak ennek a többletkapacitásnak az eltűnése után lehet számítani - mondta a sajtótájékoztatón Gyöngyössy István, az MGE elnökségi tagja. Számításai szerint a teherautópiac 2012-re stabilizálódik, és éri el a 2002-es szintet.

Szloboda Tamás, az egyesület másik elnökségi tagja a közrnyezetet kimélő és a közlekedés szempontjából is előnyösebb motorpiacról elmondta: szeretnék elérni, hogy az 50 köbcentiméteres, vagy kisebb robogókat is regisztrálni kelljen az ellenőrizhetőség miatt és 120 köbcentiméterig kellene engedélyezni, hogy B kategóriás jogosítvánnyal lehessen vezetni.

A magyarországi új gépjármű kereskedelem közel 50 ezer embernek ad munkát, és több mint évi 80 milliárd forint adót fizet a válság időszakban is, a regisztrációs adó összegén felül. A jelenleg működő kereskedések száma eléri a 800-at.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?