8 °C Budapest

Fizessen be 384 ezer forintot minden magyar! Biztos, hogy akarjuk?

Pénzcentrum
2010. június 3. 09:02

Ma tárgyalja a fővárosi közgyűlés a 2020-as budapesti olimpia megrendezéséről szóló előterjesztést. Becslések szerint a projekt 3838 milliárd forintba kerülne, aminek zömét a magyar adófizetőknek kellene állnia, öt éven keresztül 0,1%-os gazdasági növekedést kellene produkálni a 2015-2019 közötti időszakban - írja a Napi Gazdaság.

Az előterjesztés szerint az olimpia járulékos - főként a közlekedési infrastruktúra fejlesztését szolgáló - beruházásai 3838 milliárd forintba kerülnének, ami a 2010-2020 közötti tervezési időszak GDP-jének alig 1,1-1,2%-a. Ugyanez éves szinten értelemszerűen a GDP 11-12%-át tenné ki, ami azt jelentené, hogy 3 éven keresztül úgy kellene nullszaldós költségvetést produkálnia Magyarországnak, hogy eközben teljesíti a maastrichti kritériumokat.

Az előterjesztés szerint a teljes költségvetés 380 milliárd forintig lehetne magánfinanszírozású - vagyis a projekt 90%-át adóforintokból kell fedezni -, mivel 2013 után Magyarország - de különösen a központi régió a fejlettségi szint miatt - nem számíthat uniós pénzekre. A tervezet azzal számol, hogy az olimpiai falu és egy fő stadion a Csepel-sziget északi csúcsán, az új szennyvíztisztító mellett épülne - ez lenne a magyar olimpia központja.

Az olimpia rendezésétől függetlenül a 2010-2020 közötti időszakban 70-80 ezermilliárd forintos beruházási aktivitásra lehet számítani - egy olimpiai megrendelés ennek az összegnek a 4-5%-a lenne -, vagyis kiugró megrendelésállományt nem jelentene, ugyanakkor az államháztartást alaposan leterhelné. A beruházásoknál ma már elsődleges szempont az utóhasznosítás: az olimpiai falu lakóingatlanként hasznosulhatna, a médiaközpontot irodaépületként lehetne használni, a vívóhelyszín - amit az Óbudai-szigetre álmodtak a tervezők - kongresszusi központként üzemelhetne.

A tanulmány megpróbálkozik egy költség-haszon elemzéssel is, ám minimális gazdasági hasznot tudtak csak kimutatni: a 3800 milliárd forintos beruházás hosszabb távon plusz 0,1%-os GDP-növekedéssel járna a 2015-2019 közötti időszakban. A görög példán okulva alaposan meg kell fontolni egy budapesti olimpia rendezését.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem